Quantcast

Originalus gamtos parkas: čia turistai traukia iš viso pasaulio

  • Teksto dydis:

Pastaraisiais metais mišką centrinėje Bosnijoje prie Grabo kaimo kasmet aplanko tūkstančiai turistų, norinčių pamatyti akmenis. Prie upelių kalvotame miške guli daugiau kaip 20 neįtikėtinos formos sferinių akmenų, iš kurių vienuolika yra visiškai sveiki – tai yra lygaus rutulio ar kiaušinio formos rieduliai. Be abejo, didžioji dalis čia atvykstančių turistų priklauso kokiems nors jogos klubams ir nori pamedituoti tokioje neįprastoje vietoje.

„Tai ramina ir suteikia tam tikro lengvumo. Tai tarsi pasakų šalis su medžių, vandens ir žemės energijomis ir, žinoma, akmenų. Tiesiog geras visų gražių energijų derinys“, – kalbėjo turistė iš Suomijos Paivikki Rintala.

„Man labiausiai patinka gamta, nes ji čia tikrai graži. Mes iš Olandijos, kur viskas yra plokščia, bet akivaizdu, kad čia nėra plokščia. Mes neturime tokių krioklių ir rutulių, čia taip tylu, taip ramu“, – pasakojo turistas iš Nyderlandų Jaapas Glimas.

Akmeninių rutulių parką įkūrė vietos gyventojas Nedzadas Ikanovicius. Jis kilęs iš šių vietų. Jo šeimai priklauso dalis šio miško, kuriame ir prie šių riedulių jis su draugais žaisdavo, kai dar buvo vaikas. 

„Tai – ypatinga vieta, kurioje žaisdavome. Kiekvienas pasirinkdavome savo rutulį. Jie visada mus traukė, žavėjomės jais dėl jų neįprastos, sferinės formos, nepanašios į kitų akmenų“, – šnekėjo N. Ikanovicius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Išėjęs į pensiją buvęs pasienietis sugebėjo susitarti su kaimynais, kuriems priklauso kiti šio miško plotai, nutiesė turistines trasas iki apvaliųjų akmenų ir pastatė pavėsines.

Pačių Bosnių kalnakasybos ir geologijos instituto tyrimas nustatė, kad apvalūs rieduliai yra natūralūs nuosėdinių uolienų dariniai, vadinamieji karbonatiniai konkrementai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių