Mėgstate prekybos centruose nusipirkti kibinų ir namie valgote juos pasišildę? Tačiau taip sugadinamas šio patiekalo skonis. Tikri kibinai turi būti valgomi švieži ir karšti.
Kibinų istorija
Kibinai – pusmėnulio formos mielinės tešlos pyragėliai su mėsa – Lietuvą pasiekė prieš 600 metų. Manoma, kad XIV a. pabaigoje po žygių į Krymą Vytautas Didysis į Lietuvą, Trakus, pasikvietė karaimų, o jie garsėjo ne tik tuo, kad buvo Vytauto asmens sargybiniai, bet ir kepė gardžius pyragėlius, vadinamus kibinais.
Kibinais buvo valgydinama karaimų kariuomenė – dėl pusmėnulio formos jie ilgai išlikdavo šilti, be to, juos patogu laikyti. Tradiciniai kibinai buvo gaminami su aviena arba jautiena, patiekiami su sultiniu ir raugintais ar marinuotais agurkais.
Lietuviai kibinų receptą šiek tiek patobulino pagal savo skonį. Lietuvoje galima paragauti kibinų iš sviestinės tešlos, su pačiais įvairiausiais įdarais. Pavyzdžiui, "Karališkoje senojoje kibininėje" (Sausių kaimas, Trakų rajonas, Vilnius–Kaunas automagistralės 23 km) jų siūloma net dvylikos rūšių – be tradicinių su ėriena ar jautiena, pateikiama ir kibinų su grybų, daržovių, varškės ar net šokolado ir riešutų įdaru.
Kaip pasigaminti
Kibinai gaminami iš pačių paprasčiausių produktų. Tešlai reikia: kilogramo miltų, 250 g sviesto, 4 kiaušinių, 250 g grietinės, šiek tiek druskos. Tiek tešlos turėtų pakakti maždaug 20 porcijų kibinų.
Tradiciniam avienos įdarui reikia: avienos kumpio, svogūnų, druskos, pipirų.
Kiaušiniai išplakami, sviestas sumaišomas su miltais, viskas sumaišoma, įberiama šiek tiek druskos. Tešlą padalykite į nedidelius gabaliukus ir iškočiokite, kad išeitų skritulio formos gabaliukai.
Mėsą supjaustykite kubeliais. Svogūnus irgi. "Tik nedėkite faršo, tikri kibinai turi būti su kubeliais pjaustyta mėsa. To, ką pardavinėja prekybos centruose, negalima vadinti kibinais. Tai tiesiog pyragėliai su faršu", – atskleidė "Karališkosios senosios kibininės" savininkė Zinaida Juškienė.
Kai įdaras pagamintas, dėkite jį ant paruoštų tešlos gabaliukų. Lenkite juos per pusę ir užlankstykite kraštus. Tiesa, iš pirmo karto taip gražiai, kaip tai daro profesionalai, užlankstyti turbūt nepavyks, tačiau skonis nuo to nenukentės, o keletą kartą pabandę įgusite. "Savaitgaliais, kai pas mus būna labai daug žmonių, lankstau po kibiną abiem rankomis", – juokėsi savo įgūdžius rodydama virėja Birutė Bulkienė.
Pagamintus kibinus apšlakstykite plaktu kiaušiniu ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200–220 laipsnių temperatūros. Kepkite apie pusvalandį.
"Tačiau geriausias skonis, kai kepame krosnyje. Tuomet pakanka 20 minučių, – sakė B.Bulkienė. – Kepkite tiek kibinų, kiek galėsite suvalgyti iš karto. Jei kibinus šildysite mikrobangų krosnelėje, jų skonis bus sugadintas."
4 gaminimo žingsniai
Pirmas žingsnis: paruoškite tešlą, padalykite į mažus gabalėlius ir iškočiokite ją skritulio formomis.
Antras žingsnis: mėsą ir svogūnus supjaustykite kubeliais, užbarstykite šiek tiek druskos ir pipirų. Įdarą dėkite ant paruoštos tešlos.
Trečias žingsnis: tešla lenkiama per pusę, užlankstomas jos kraštas.
Ketvirtas žingsnis: apšlakstyti plaktu kiaušiniu kibinai dedami į krosnį ar orkaitę.
Kibinų taip pat galite paragauti:
"Senoji kibininė", Karaimų g.65, Trakai
"Senoji kibininė (picerija), Karaimų g. 63, Trakai
Naujausi komentarai