- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Žinomi virtuvės šefai siūlo išbandyti antienos krūtinėlės su karštomis bolivinės balandos salotomis bei tradicinio itališko deserto „Tiramisu“ receptai.
Pirmąjį spalio šeštadienį laidos „Gardu Gardu“ vedėjai pagaliau išpildys žiūrovų pageidavimą ir apsikeitę rolėmis, anot Ali, išeis iš komforto zonos bei pademonstruos savo sugebėjimus vienas kito „virtuvėje“.
Ali šį kartą pagamins pagrindinį laidos patiekalą pagal savo sukurtą ir šeimos pamėgtą receptą. Receptas gimė tada, kai jis norėjo greitai ir sveikai pamaitinti savo sūnų, grįžusį iš darželio, ir liko nustebęs, kad sūnus su pasigardžiavimu viską suvalgė. Tad laidos vedėjas padrąsins visus pabandyti išsikepti antienos krūtinėlę pagal jo patarimus. Gian Luca taip pat liks sužavėtas visu kolegos pagamintu deriniu ir nebesistebės, kad ir vaikai gali valgyti antieną.
Atėjus laikui temperamentingajam italui gaminti desertą, jis tiesiog nenustygs vietoje iš džiaugsmo, kad pagaliau saldžiausios laidos dalies vairas bus patikėtas būtent jam. Gian Luca pagamins tradicinį itališką desertą „Tiramisu“ ir gamybos procesą apipins įdomiomis istorijomis, kaip šį desertą gamindavo jo mama, bei, kaip ir kur Italijoje gimė šis gardumynas.
Ką reiškia deserto „Tiramisu“ pavadinimas ir iš kur pats desertas kilęs, sužinosite šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
Antienos krūtinėlė su karštomis bolivinės balandos salotomis
Antienai reikės:
2 antienos krūtinėles puselių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelio persilado prieskonių
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Salotoms reikės:
0,5 brokolio
1 mėlyno svogūno
200 g vyšninių pomidoriukų
0,5 stiklinės bolivinės balandos
1 stiklinė vandens
2 česnako skiltelių
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Juodojo balzaminio acto.
Gaminimas. Šlakelį aliejaus sumaišyti su druska, pipirais ir persilado prieskoniais. Gautu mišiniu įtrinti antienos krūtinėlės puseles ir palikti valandai pasimarinuoti kambario temperatūroje.
Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame apkepinti antienos krūtinėlės puseles iš abiejų pusių po 6 minutes (pradėti kepti ant pusės su oda). Tada įdėti į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepti 6-10 minučių.
Santykiu 1:2 pasūdytame vandenyje išvirti bolivinę balandą. Kol ji verda uždėti ant puodo viršaus sietelį ir garų vonelėje 5 minutes apvirti susmulkintą brokolį.
Svogūną supjaustyti „laiveliais“ (supjaustyti išilgai į 8 dalis). Pomidoriukus perpjauti per pusę. Sausoje įkaitintoje keptuvėje 2 minutes apkepinti pomidoriukus, įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti svogūnus, nuluptas česnako skilteles ir pamaišant apkepinti 2-3 minutes. Tada sudėti apvirtus brokolius, įberti druskos, pipirų ir dar pakepinti 2 minutes. Į keptuvę su daržovėmis sudėti išvirusią bolivinę balandą ir išmaišyti. Pašlakstyti juoduoju balzaminiu actu.
Iškepusią antienos krūtinėlę supjaustyti riekelėmis ir patiekti su karštomis bolivinės balandos bei keptų daržovių salotomis.
Tradicinis itališkas desertas „Tiramisu“
Reikės:
3 kiaušinių
250 g maskarponės sūrio
0,5 stiklinės atvėsusios juodos kavos
3 valg.š. cukraus
2 valg. š. natūralios kakavos
0,5 pakuotės sausainių „Damų piršteliai“.
Gaminimas. Atskirti kiaušinių trynius ir baltymus. Į trynius suberti cukrų ir elektriniu plakikliu išplakti iki purios šviesios masės. Po truputį dėti maskarponės sūrį ir plakti. Gautą masę padėti į šaldytuvą keletui minučių.
Baltymus taip pat išplakti iki standžių putų ir sumaišyti juos su atvėsusia maskarponės mase lėtais sukamaisiais judesiais, kad neprarastų purumo.
Į desertinius indelius sluoksniuoti: sluoksnis maskarponės kremo, sluoksnis kavoje pamirkytų sausainių, perregimas sluoksnis kakavos ir vėl pakartoti sluoksnius. Viršutinis sluoksnis kakavos.
Sudėti į šaldytuvą ir leisti pastovėti apie 10 valandų. Geriausia pasigaminti ryte ir vakare mėgautis desertu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...