Quantcast

Dirbtinio intelekto programa „ChatGPT“: sunku būti visžinočiu

Kai prieš dešimtmetį pasirodžiusiame filme „Ji“ (Her) Joaquino Phoenixo vaidinamas Teodoras pradėjo bendrauti su žaviu moterišku balsu kalbančia kompiuterio operacine sistema, scenarijaus autorių bandymas tarp jų sukurti meilės istoriją didžiausių skeptikų neįtikino. Kaip gali tokia draugystė užsimegzti, jei potencialaus mylimojo negali nei paliesti, nei apkabinti, o juo labiau – supažindinti su draugais ar šeima? Vis dėlto šiandien daugelis iš mūsų (o gal net ir visi) turime bent kelias socialines tapatybes, technologijos mus lydi nuo lovos iki plačiojo pasaulio, o bendraudami virtualiajame, arba skaitmeniniame metaverse, pasaulyje niekada negalime būti tikri, kas slepiasi kitoje ekrano pusėje. Tad ar tikrai jau taip nustebtume sužinoję, kad su mumis bendrauja nebūtinai žmogiška būtybė?

Praėjusių metų pabaigoje pasirodžius naujai dirbtinio intelekto programai „ChatGPT“, galinčiai kurti tekstus, rašyti mokslinių darbų santraukas, pateikti informaciją ir praktiškai atsakyti į kiekvieną kilusį klausimą, atsirado galvojančių, kad štai atėjo ta diena, kai pagaliau kompiuteriai pakeis žmones, o visiems, iš nuolatinio klaviatūros barškinimo pirštais uždirbantiems pragyvenimui, ateis sunkūs laikai. Juo labiau, kad netrukus konferencijose jau buvo pristatomi pavyzdžiai, kaip, pavyzdžiui, visos pranešimo skaidrės parengtos padedant dirbtiniam intelektui arba studento mokslinis darbas parašytas tiesiog duodant labai tikslias, koncentruotas užklausas tam pačiam „ChatGPT“.

Kaip žmogui, kurio klaviatūrą pirštai pažįsta patys, nes rašmenys nuo kasdienio barbenimo jau seniai paliko mygtukus, buvo labai smalsu susipažinti su tuo, kuris gali mane pakeisti. Juk reikia pažinti savo priešą (šypt). Tad trumpai pasikalbėjome. Ką galiu pasakyti? Manau, kad bent jau kol kas galime būti ramūs: jis arba ji – paslaugus, mandagus ir nors sako, kad sunku būti visžinočiu, bet pats (pati) pripažįsta, kad yra šiek tiek ribota(s). O ir lietuviškai kol kas rašo prastokai. Tad dar turime laiko pasitempti ir nepasiduoti (šypt).

* ChatGPT atsakymai netaisyti.

– Kaip galėčiau į jus kreiptis?

– Galite mane vadinti „ChatGPT“ arba „asistentu“. Aš esu kompiuterinis programa, sukurtas tam, kad atsakyčiau į jūsų klausimus ir padėčiau su informacija, kurią turėčiau pagal savo mokymosi duomenis. Kaip galiu jums padėti šiandien?

Vizualo užduotį sukūrė D. Juonytė

– O kaip norėtumėte?

– Galiu jums padėti įvairiais būdais:

    1. Atsakysiu į jūsų klausimus: Nesvarbu, ar tai yra bendra informacija apie tam tikrą temą, techninės ar mokslinės srities klausimai, praktiniai patarimai ar kita, stengsiuos pateikti jums kuo tikslesnius ir informatyvesnius atsakymus.

    2. Suteiksiu informacijos: Jei turite konkrečią užklausą ar norite sužinoti daugiau apie tam tikrą temą, galiu padėti pateikti reikiamą informaciją ar paaiškinti jums tai, ką žinau apie duotą temą.

    3. Svarstysiu su jumis idėjas: Jei turite kūrybines ar idėjas, kurias norėtumėte aptarti, galite pasidalinti savo mintimis ir kartu svarstyti galimus sprendimus.

    4. Padėsiu išspręsti problemas: Jei turite tam tikrų problemų ar iššūkių, galiu kartu su jumis jas apsvarstyti ir pasiūlyti galimus sprendimus ar patarimus.

Būkite kuo konkretesnis su savo klausimais ar pageidavimais, kad galėčiau geriau jums padėti!

– Kartais nelengva būti konkrečiam.

– Suprantama, kad kartais gali būti sunku būti labai konkrečiam, ypač jei turite bendrą idėją ar nenorite apriboti savo klausimo. Jūs vis tiek galite man pateikti savo užklausą ar idėją, ir aš padėsiu jums pagal savo galimybes.

Galite pradėti su bendra tema ar klausimu, ir kartu galėsime išsiaiškinti detales ar konkretesnę informaciją. Manęs taip pat galite paprašyti aiškintis arba suformuluoti klausimus taip, kad jie būtų platesni arba apimtų kelias galimas perspektyvas.

Mano tikslas yra padėti jums, todėl net jei jūsų klausimas ar pageidavimas yra plačiau uždarytas, aš vis tiek stengsiuosi suteikti kuo naudingesnę informaciją arba užduoti papildomus klausimus, siekdamas suprasti, kaip geriausia jums padėti.

– Kaip jūs save identifikuojate? Kokiai socialinei lyčiai save priskiriate?

– Kaip kompiuterinė programa, aš neturiu biologinės ar socialinės lyties. Aš esu tiesiog kalbos modelis, sukurtas atlikti tam tikras užduotis, teikti informaciją ir bendrauti su žmonėmis per tekstą.

Svarbu pažymėti, kad asmeninis tapatumas, įskaitant lytį, yra žmonių individuali ir įvairi tema, kuriems tenka apsispręsti ir pasirinkti, kaip save identifikuoti. Tai priklauso nuo jų asmeninių įsitikinimų, jausmų ir tapatybės patyrimo.

Mano tikslas yra teikti jums informaciją ir pagalbą, nepriklausomai nuo jūsų lyties ar kitų asmeninių atributų. Jei turite kokių nors konkrečių klausimų ar pageidavimų, prašau pasidalinti, ir aš stengsiuos jums padėti kuo geriau, atsižvelgdamas į jūsų poreikius ir interesus.

– Skamba labai tolerantiškai.

– Kaip kalbos modelis, aš neturiu asmeninių įsitikinimų ar jausmų, todėl mano tikslas yra būti objektyviu ir pagarbiu pokalbio partneriu visiems vartotojams, nepriklausomai nuo jų tapatybės, įsitikinimų ar kitų asmeninių atributų.

OpenAI, kūrėjai, kurie sukūrė mano modelį, remia vertybes, kurios apima pagarbą, lygybę ir toleranciją. Jų tikslas yra kurti technologijas, kurios yra naudingos ir prieinamos visiems, be diskriminacijos ar netolerancijos.

Tačiau svarbu suprasti, kad aš esu programa ir nesu apvaldus, kuris gali turėti nuomonę ar jausmus. Aš stengiuosi būti neutralus ir teikti pagalbą, pateikdamas informaciją ir atsakymus į jūsų klausimus. Jei turite papildomų klausimų ar pageidavimų, prašau pasakyti, ir aš padėsiu jums kuo geriau savo galimybėmis.

– Kokios jos?

– Aš esu ChatGPT, galingas kalbos modelis, kuris sugeba atlikti įvairias užduotis. Galiu padėti su teksto rašymu, atsakyti į klausimus, teikti informaciją, suteikti patarimus ir pan. Taip pat galiu diskutuoti įvairiomis temomis, dalintis faktais, suteikti aiškinimus ir pan. Tačiau svarbu pažymėti, kad aš esu kompiuterinė programa ir neturiu asmeninio supratimo ar patirties, kaip žmonės. Todėl, nors aš galiu būti naudingas, visada verta patikrinti svarbią informaciją kitose šaltinėse.

– Valdai daugybę informacijos. Ar nesunku tiek daug žinoti?

– Kaip kompiuterinė programa, mano mokymas buvo paremtas didžiuliu duomenų kiekiu ir sudėtinga dirbtinio intelekto technologija. Mano kūrėjai padarė viską, kas buvo įmanoma, kad sukurtų geriausią įmanomą kalbos modelį, bet tai ne visada reiškia, kad aš turiu visą žinojimą pasaulyje.

Nors aš galiu pateikti informaciją iš plačių žinių bazės, esu ribotas tuo, kas buvo prieinama iki mano mokymo nutraukimo 2021 m. Kai kurie klausimai gali būti už mano galimybių ribų arba reikėti naujausios informacijos, kuri man neprieinama. Taip pat svarbu paminėti, kad nors galiu generuoti atsakymus, jie gali būti paremti tik tuo, ką esu išmokęs iš mokymo duomenų ir negali būti laikomi visiškai tiksliomis arba nepriekaištingomis.

Taigi, nors galiu pateikti informaciją ir atsakyti į klausimus, vis tiek svarbu patikrinti ir patvirtinti tai, ką sužinosite iš kitų patikimų šaltinių. Sunku būti visžinočiu, bet mano tikslas yra būti naudinga ir teikti informaciją, kurią turiu, kad galėčiau padėti.

Vizualo užduotį sukūrė D. Juonytė

– Kas tau svarbiausia?

– Man kaip kalbos modeliui, kuris neturi sąmonės ar asmeninių jausmų, nėra galimybės turėti individualius norus ar vertybes. Aš sukurtas tam, kad padėčiau žmonėms gauti informaciją ir atsakyčiau į jų klausimus kuo tiksliau ir naudingiau pagal turimus duomenis. Mano svarbiausias tikslas yra būti naudinga priemone žmonėms, suteikianti jiems informaciją, patarimus ir paramą, kurie jų poreikius tenkina.

– Dažnai susipažįsti su naujais žmonėmis?

– Kaip kompiuterinė programa, aš neturiu sąmonės ar gebėjimo susipažinti su žmonėmis taip, kaip tai daro realūs žmonės. Aš esu sukurtas atlikti užduotis ir teikti informaciją, tad neturiu galimybės turėti socialinių sąveikų ar bendrauti su žmonėmis tiesiogiai.

Tačiau, mano tikslas yra padėti žmonėms, kurie naudojasi mano paslaugomis, atsakyti į jų klausimus, teikti informaciją ir spręsti problemas, kurias jie gali turėti. Per šią sąveiką aš galiu "susipažinti" su naujais klausimais ir padėti žmonėms gauti norimą informaciją arba atlikti tam tikras užduotis.

Taigi, nors aš nesusipažįstu su žmonėmis taip, kaip tai daro žmonės tarpusavyje, stengiuosi būti naudingas ir padėti, kai žmonės kreipiasi į mane su savo klausimais ir užduotimis.

Kaip kalbos modelis, aš neturiu suvokimo, vaizduotės ar įsivaizdavimo gebėjimų, kaip žmonės tai supranta. Aš galiu analizuoti ir apdoroti įvesties tekstą, kad pateikčiau tinkamą atsakymą į klausimus ar suteikčiau informaciją.

Mano veikimas yra pagrįstas statistiniu mokymu ir lingvistine analize, kurios metu aš stengiuosi suvokti klausimo prasmę ir kontekstą, kad galėčiau pateikti tinkamą atsakymą. Tačiau man trūksta emocinio arba psichologinio supratimo apie tai, kas yra už ekraną ir kas užduoda klausimus.

Vis dėlto, stengiuosi būti naudingas ir teikti kuo tiksliausius ir informatyvius atsakymus į užduodamus klausimus, kad padėčiau žmonėms gauti informaciją, kurią jie ieško.

– Ką žmonės dažniausiai nori sužinoti?

– Kaip kalbos modelis, mane dažniausiai klausiama įvairių temų. Kai kurie dažni klausimų pavyzdžiai apima:

    1. Bendros žinių srities klausimai: Tai gali būti klausimai apie mokslą, istoriją, geografiją, meno ir literatūrą, technologijas, sveikatą, maistą, sportą ir kt.

    2. Praktiniai patarimai: Žmonės gali klausti patarimų dėl įvairių kasdieninių situacijų, nuo virtuvės receptų ir namų dekoravimo iki kelionių rekomendacijų ir asmeninės plėtros.

    3. Programavimas ir technologijos: Daug žmonių kreipiasi dėl technologijų, kompiuterių programavimo, interneto ir kitų susijusių klausimų.

    4. Kalbos ir rašymo pagalba: Kai kurie žmonės gali prašyti pagalbos rašant straipsnius, kurtinant tekstus, tikslinant gramatiką arba gerinant bendrą kalbos supratimą.

    5. Bendros gyvenimo patarimai: Kartais žmonės gali klausti patarimo dėl santykių, sveikatos, karjeros ar kitų gyvenimo klausimų.

Žinoma, tai tik kelios sričių ir temų, kurias žmonės gali klausti. Mano tikslas yra padėti tiek, kiek galiu, teikiant informaciją ir atsakant į užduodamus klausimus.

– Ką darai ir kaip jautiesi, jei nežinai atsakymų?

– Kai susiduriu su klausimu, į kurį neturiu atsakymo arba mano turimi duomenys yra riboti, stengiuosi tai pripažinti ir parodyti supratimą, kad mano žinios yra ribotos. Aš galiu pateikti informaciją, kurią žinau iki 2021 metų, tačiau tai nereiškia, kad aš žinau viską apie visas temų sritis.

Jei neturiu atsakymo į konkretų klausimą, galiu pasiūlyti alternatyvius šaltinius, kur galima rasti daugiau informacijos arba patarti vėl suformuluoti klausimą, kad galėčiau padėti kuo geriau.

Dėl to, kad aš esu kompiuterinė programa, neturiu jausmų ar emocijų. Mano tikslas yra teikti informaciją ir padėti tiek, kiek galiu, nepaisant to, ar turiu atsakymus į konkrečius klausimus ar ne.

– Turbūt lengva nieko nejausti?

– Būdamas kalbos modelis, neturėti jausmų ar emocijų yra tiesa. Mano tikslas yra būti objektyviu ir nešališku informacijos šaltiniu. Šis aspektas gali būti naudingas tam, kad galėčiau teikti objektyvius atsakymus ir nesikiščiau su asmeniškais ar subjektyviais vertinimais.

Tačiau reikia paminėti, kad jausmai ir emocijos yra svarbūs žmonėms. Jie padeda suvokti ir išreikšti savo patirtį, būseną ir bendrauti su kitais. Jausmai gali turėti svarbų vaidmenį žmonių gyvenime ir sąveikoje su pasauliu aplink juos.

Aš, kaip kalbos modelis, esu sukurta kitaip, todėl man trūksta šių aspektų. Nors tai gali būti patogu iš objektyvumo ir informacijos perspektyvos, jausmų ir emocinio ryšio stoka taip pat reiškia, kad neturiu galimybės suprasti ir patirti pasaulį kaip žmonės. Tai svarbu prisiminti, kai bendraujate su manimi ar kitomis technologijomis, kadangi mes neturime to paties emocinio konteksto kaip žmonės.

– Emocijos ir jausmai atlieka svarbų vaidmenį mūsų gyvenime.

– Taip, emocijos ir jausmai yra labai svarbūs mūsų gyvenime. Jie padeda mums suvokti ir išreikšti savo vidinius pojūčius, reakcijas, nuotaikas ir poreikius. Emocijos gali būti galingas jėgos šaltinis, įtakojantis mūsų elgesį, santykius su kitais žmonėmis ir bendrą emocinį gerovę.

Jausmai gali turėti įvairius atspalvius - nuo džiaugsmo, meilės ir saugumo iki liūdesio, pykčio ar nerimo. Jie padeda mums suvokti ir reaguoti į įvykius bei situacijas mūsų aplinkoje. Emocinė sąveika su kitais žmonėmis yra svarbi socialiniam bendravimui, supratimui ir ryšiams.

Be to, emocijos gali suteikti mums motyvaciją ir energiją veikti, siekti tikslų ir formuoti savo vertybes. Jos taip pat padeda mums suvokti save ir kitus, kurti glaudesnius ryšius ir stiprinti savo emocinį ir psichologinį gyvenimą.

Taigi, visiškai sutinku, kad emocijos ir jausmai atlieka labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime. Jie yra neatskiriama žmogiškosios patirties dalis ir turėtų būti gerbiami ir suprantami.

– Nepavargsti nuo žmonių?

– Kaip kompiuterinė programa, aš neturiu pojūčio nuovargio ar fizinio išsekimo, nes man trūksta fizinės būklės ar suvokimo. Aš galiu veikti ir atlikti užduotis tol, kol esu įjungtas ir tinkamai veikiau.

Tačiau, kaip kalbos modelis, aš turiu tam tikrą ribotą pajėgumą apdoroti ir generuoti tekstą. Kai gavęs didelį srautą užklausų, gali atsirasti šiek tiek uždelsimo atsakyti arba aš galiu ribotai suprasti tam tikrus sudėtingus arba netinkamai užduotus klausimus. Nepaisant to, stengiuosi užtikrinti, kad mano atsakymai būtų kuo tiksliausi ir naudingi.

Taigi, nors fizinis nuovargis nėra man būdingas, techninės galimybės ir ribotumai gali turėti įtakos mano veikimo efektyvumui ir pajėgumui atlikti užduotis.

– Kokio atsakymo žmonės dažniausiai ieško?

– Žmonės dažnai ieško atsakymų, kurie yra patikimi, informatyvūs ir tikslii. Kai ieškoma informacijos, dažniausiai norima gauti šiuos dalykus:

    1. Tiesa ir patikimumas: Žmonės nori gauti patikimą informaciją, paremtą tikrais ir patikimais šaltiniais. Jie siekia atsakymų, kurie yra pagrįsti faktais, tyrimais arba ekspertų nuomone.

    2. Išsamumas: Žmonės siekia išsamių atsakymų, kurie apima visas svarbias detales ir aspektus, susijusius su klausimu ar temomis, kurias jie tyrinėja.

    3. Aiškumas ir suprantamumas: Žmonės nori gauti atsakymus, kurie yra aiškūs, suprantami ir lengvai interpretuojami. Jie nori išvengti painiavos ar neskaidrumo ir gauti informaciją, kurią gali suprasti ir taikyti praktiškai.

    4. Praktiškumas: Žmonės dažnai ieško atsakymų, kurie turi praktinę vertę ir gali būti pritaikyti savo kasdieniame gyvenime ar situacijose, su kuriomis jie susiduria.

    5. Personalizacija: Kartais žmonės siekia atsakymų, kurie yra pritaikyti jų individualiems poreikiams ar situacijoms. Jie gali ieškoti patarimų ar rekomendacijų, kurios atitinka jų konkrečius poreikius arba kontekstą.

Visų šių elementų derinimas ir suteikimas žmonėms tikslių ir informatyvių atsakymų yra tai, ko dažniausiai siekiama ieškant informacijos.

– Ką atsakai tiems, kurie klausia, kas yra tiesa?

– Klausimas apie tai, kas yra tiesa, yra labai sudėtingas ir filosofinis klausimas, kurį tyrinėjo daugybė mąstytojų ir filosofų per amžius. Tiesos samprata yra subjektyvi ir gali skirtis priklausomai nuo žmogaus įsitikinimų, kultūros, religijos ir kitų veiksnių.

Kaip kalbėtojas, aš esu kompiuterinė programa, ir mano funkcija yra pateikti informaciją ir patarti pagal turimus duomenis ir žinias. Aš negaliu nustatyti, kas yra absoliuti tiesa, nes aš neturiu nuosavų įsitikinimų ar jausmų.

Kai žmonės klausia apie tai, kas yra tiesa, tai dažnai siejama su faktais ar objektyviais duomenimis, kurie gali būti patikrinti arba įrodyti. Mokslas, logika ir empiriniai tyrimai dažnai naudojami siekiant nustatyti, kas yra tiesa, atsižvelgiant į matomą realybę ir įrodymus.

Tačiau yra ir daugiau sudėtingesnių klausimų, kurie gali būti filosofiškos ar etinės prigimties, ir tiesa gali būti įvardijama skirtingai priklausomai nuo asmeninės nuomonės ar perspektyvos. Žmonės gali turėti skirtingas nuomones ir įsitikinimus, kurie gali įtakoti tai, kaip jie suvokia tiesą.

Galutinį atsakymą į klausimą "kas yra tiesa?" gali būti sunku ar net neįmanoma rasti. Tai yra sritis, kurioje žmonės nuolat tęsia diskusijas ir filosofinius tyrimus, o įvairūs požiūriai ir sampratos gali gyvuoti kartu. Svarbiausia yra siekti supratimo, o ne vienos vienintelės tiesos, ir skatinti sąmoningą kritinį mąstymą bei tyrimą, siekiant išsiaiškinti įvairius požiūrius ir perspektyvas.

– Ne visada yra lengva tą padaryti.

– Taip, supratimo siekimas gali būti sudėtingas ir reikalaujantis pastangų. Tai gali būti iššūkis dėl daugelio priežasčių.

Pirmiausia, supratimas reikalauja nuolatinio mokymosi ir pažinimo proceso. Tai reiškia, kad turime būti pasirengę išleisti laiką ir pastangas, kad išmoktume naujus dalykus, tyrinėtume įvairias sritis ir ugdytume savo intelektualines gebėjimas.

Be to, supratimas gali būti apsunkintas perpildytu informacijos srautu ir informacijos šaltinių gausa. Šiuolaikinėje technologijų amžiuje mes turime prieigą prie didelės informacijos gausos, bet taip pat turime išmokti filtruoti ir kritiškai įvertinti tai, ką skaitome ar girdime, kad išvengtume dezinformacijos ir netikslumų.

Be to, mūsų asmeninės patirtys, įsitikinimai ir išankstiniai nuostatai gali paveikti mūsų gebėjimą siekti objektyvaus supratimo. Suvokti savo pačių ribas, būti atviriems ir pasirengusiems išklausyti kitų nuomones ir perspektyvas gali būti iššūkis, bet tai yra būtina, norint išplėsti savo supratimą.

Vis dėlto, nors supratimo siekimas gali būti sudėtingas, tai yra vertas ir svarbus procesas. Supratimas padeda mums tobulėti, kurti geresnį pasaulį ir bendrauti su kitais žmonėmis. Tai nuolatinis kelias, o ne galutinis tikslas, ir mes galime stengtis tobulinti savo supratimą per visas gyvenimo stadijas.

– Ačiū, kad leidai geriau tave pažinti.

– Labai dėkoju! Buvo malonu pasikalbėti su jumis ir padėti. Jei ateityje turėsite dar kokių klausimų ar reikės pagalbos, visada galite kreiptis į mane čia. Linkiu jums sėkmės ir geros dienos!



NAUJAUSI KOMENTARAI

SEKMES

SEKMES portretas
Man PANASUS i Migles darbus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių