Quantcast

Rusijos erdvėlaivis su vaikaičių turinčiu amerikiečiu prisijungė prie TKS

  • Teksto dydis:

Rusijos erdvėlaivis su trimis įgulos nariais, tarp jų – vaikaičių turinčiu amerikiečiu, kuris pateks į rekordų knygas, sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmoso stotimi (TKS), pranešė NASA.

Erdvėlaivis prie TKS prisijungė šeštadienį 3 val. 9 min. Grinvičo (5 val. 9 min. Lietuvos) laiku, maždaug 407 km virš Ramiojo vandenyno, ties vakarine Peru pakrante.

Raketa iš Rusijos kosmodromo Kazachstane startavo penktadienį 21 val. 26 min. Grinvičo (23 val. 26 min. Lietuvos) laiku, vėjuotomis sąlygomis, pranešė AFP reporteris.

Pasak amerikiečių NASA, erdvėlaivis per maždaug šešias valandas užtrukusią kelionę keturis kartus apskriejo Žemę.

„Erdvėlaivis su įgula sėkmingai susijungia su@Space_Station“, – „Twitter“ paskelbė NASA.

Įgulą sudaro rusai Olegas Skripročka ir Aleksejus Ovčininas, taip pat – tris vaikaičius turintis amerikietis Jeffas Williamsas (Džefas Viljamsas), ilgalaikių kosmoso misijų veteranas.

Erdvėlaivis yra papuoštas pirmojo kosmonauto, sovietų didvyrio Jurijaus Gagarino, kuris į pirmąjį orbitinį skrydį leidosi prieš beveik 55 metus, 1961-ųjų balandžio 12-ąją, atvaizdu.

Baigiantis pusę metų truksiančiai savo pamainai TKS, J.Williamsas „taps amerikiečiu, bendrai praleidusiu daugiausiai dienų kosmose – 534“, nurodo NASA.

Dabartinis, anksčiau šiais metais pasiektas JAV rekordas priklauso astronautui Scottui Kelly (Skotui Keliui).

52 metų S.Kelly anksčiau šį mėnesį, po beveik metų kosmose, grįžo į Žemę ir savo „sąskaitoje“ iš viso turi 520 kosmose praleistų dienų. Tai yra dalis eksperimento, kuriuo siekiama išsiaiškinti ilgų kosminių skrydžių poveikį žmogaus kūnui ir protui, prieš potencialų būsimą skrydį į Marsą.

Visų laikų rekordas priklauso rusų kosmonautui Genadijui Padalkai, kuris per savo karjerą kosmose bendrai praleido 879 dienas ir paskutinę savo misiją baigė 2015-ųjų rugsėjį.

Dabar J.Williamsas kosmose yra praleidęs daugiau kaip 362 dienas, įskaitant tris išėjimus į atvirą kosmosą.

Į ankstesnes savo misijas jis skrido 2000 ir 2006 metais, kai TKS buvo daug mažesnė, sudaryta tik iš dviejų modulių ir galinti priimti tris įgulos narius.

2009 ir 2010 metais J.Williamsas tris mėnesius buvo skrydžio inžinierius, o likusią tos pusmečio misijos dalį vadovavo TKS.

J.Williamsas, O.Skripočka ir A.Ovčininas Tarptautinėje kosmoso stotyje prisijungs prie JAV astronauto Timo Kopra (Timo Kopros), rusų kosmonauto Jurijaus Malenčenkos bei Europos kosmoso agentūros (ESA) astronauto brito Timo Peake'o (Timo Piko) ir visi kartu tęs 47-ąją ekspediciją.

Šią kosmoso ir žemės tyrimų stotį, nuo 1998 metų skriejančią aplink Žemę maždaug 28 tūkst. kilometrų per valandą greičiu, reguliariai keičia įgulos nuo 2000 metų, kai buvo surengta pirmoji ekspedicija.

Kosmosas yra viena iš nedaugelio sričių, kur tęsiamas Maskvos ir Vakarų bendradarbiavimas, kurio nenutraukė įtampa santykiuose dėl Rusijos palaikomo separatizmo Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių