Quantcast

Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)

  • Teksto dydis:

Pasisotinę gardžiomis ir gausiomis praūžusių švenčių vaišėmis, daugelis turbūt susimąsto apie lengvesnius patiekalus.

Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis – bei laidos viešnia, mitybos specialistė, dietistė, dviejų knygų autorė Vaida Kurpienė pademonstruos, kiek sveikų ir gardžių patiekalų galima pasiruošti.

Vaidos kredo – puiki sveikata ir dailios linijos savęs nealinant dietomis. Sveikesnį kelią pradėjusi prieš dvylika metų, moteris pabrėžia, kad svarbu susikoncentruoti ne į tai, ko turi atsisakyti, bet į tai, ką gali valgyti – sveikus, natūralius produktus.

„Žmonės dažnai pasižada daug įvairių dalykų pradėti nuo naujų metų. Vienas jų – sveikiau maitintis, bet dažnas taip ir nepradeda, nes kažkodėl gajus mitas, kad norint sveikiau maitintis reikia kardinaliai viską keisti. Aš siūlau pradėti nuo mažų dalykų, dėl kurių galbūt nereikia net į parduotuvę nueiti, pavyzdžiui, valgyti atsisėdus prie stalo, labai gerai sukramtyti ir prie stalo kalbėti tik apie malonius dalykus. Tai padeda suvalgyti mažiau ir labiau mėgautis maistu. Netiesa, kad sveika mityba ir mėgavimasis maistu nesuderinama“, – tikina V. Kurpienė.

Dietistė laidos metu gamins omleto su daržovėmis ir grybais keksiukus ir savo firminius morkų keksiukus be kvietinių miltų. „Jei omletą gaminsite vakarienei, nenaudokite miško grybų, nes jie sunkiai virškinami, geriau juos pakeisti pievagrybiais. Galima ir nedėti grybų, bet su jais tiesiog sočiau“, – pataria Vaida.

Mitybos specialistė sugriovė ne vieną mitą – net ir apie majonezą! „Majoneze nėra nė vieno nesveiko ingrediento – alyvuogių aliejus, citrinos sultys, kiaušiniai, garstyčios... svarbu pasigaminti patiems, o ne pirkti perdirbtą“, – sakė ji. O tiems, kurie nenori naudoti net ir naminio majonezo, pasiūlė keletą įdomių būdų, kaip paskaninti daržovių salotas.

Nuolatinis laidos šefas T. Rimydis gamins žuvienę, keptų morkų sriubą ir sveiką krosnyje degintų daržovių užkandį. Jis papasakos ir apie ypatingą savo mamos žuvienę, kurią ji verda pagal savo unikalų receptą, turi ypatingą gaminimo būdą, kurio nekeičia jau gerus dvidešimt metų.

Kitas šefas V. Blauzdavičius gamins jautienos kulninės troškinį su grikiais, daržovėmis ir džiovintomis slyvomis bei gaivias salotas su ridikėliais ir bulvytėmis.

„Mėgstu sudėtingus produktus, kuriuos ne taip paprasta gaminti. Taigi ir šį troškinį gaminsiu iš kulninės. Kulninė yra pigi, bet itin skani mėsa. Svarbiausia pašalinti plėvę iš mėsos prieš gaminant“, – sako Vylius.

Jis, kaip ir kiti du laidos šefai pabrėžia, kad svarbu naudoti natūralius produktus. „Natūralūs produktai – gera mėsa ir daržovės yra viskas, ko mums reikia. Ir nereikia mėsos itin daug, svarbu ją atsirinkti“, – sako jis.

Salotos su ridikėliais ir bulvytėmis

Gaminimo trukmė: 30 min

Porcijų skaičius: 2

Ingredientai:

2 saujos salotų lapų

150 g ridikėlių

5 mažos bulvytės

2 šalotiniai svogūnai (arba pusė mėlyno svogūno)

Alyvuogių aliejaus

Druskos, pipirų

Gaminimas. Bulves išverdame (verdame tik tiek, kad išvirtų, bet liktų tvirtos). Išvirusioms bulvėms leidžiame atvėsti ir supjaustome pusžiedžiais. Salotų lapus suplėšome. Ridikėlius bei šalotinius svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Dedame salotų lapus į dubenį, ant viršaus beriame bulves, ridikėlius ir svogūnus. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, pagal skonį pagardiname druska ir pipirais. Vietoje aliejaus šias salotas tinka gardinti jogurtiniu tzatziki padažu.

Skanios ir sveikos idėjos jūsų stalui – laidoje „La Maistas“ sekmadienį,  9 val.,  per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alkoholikas

Alkoholikas portretas
Agurkų rasalas ,rūgsta kopustiene, One jūsų amerikanskaja xuinia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių