Quantcast

Jo didenybė avinžirnis ir abejingų nepaliekantis humusas (receptai)

  • Teksto dydis:

Populiari avinžirnių užtepėlė – humusas – yra vienas seniausių patiekalų pasaulyje, minimas dar Senajame Testamente. Šiandien populiariausių kavinių meniu jau nebeįsivaizduojamas be šios užtepėlės, socialiniuose tinkluose netrūksta netradicinių jos paruošimo būdų, o gegužę net minima tarptautinė humuso diena.

Karalius avinžirnis

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia šios užtepėlės populiarumo priežastis ir dalijasi net keliais humuso receptais, kurie patiks norintiems išbandyti kažką naujo.

Suvalgęs vieną puodelį avinžirnių, žmogus gauna net 15 g baltymų, ir tai yra beveik visa būtina paros norma.

Pasak V.Juodkazienės, pagrindiniai humuso ingredientai – avinžirniai ir tahinis, sezamų sėklų pasta, yra turtingi įvairių organizmui naudingų mikroelementų. Nenuostabu, kad žmonėms vis labiau domintis sveika mityba tradicinis Artimųjų Rytų ir Afrikos virtuvių patiekalas netruko išpopuliarėti visame pasaulyje.

"Avinžirniai, iš kurių gaminamas humusas, pasižymi dideliu baltymų kiekiu – suvalgęs vieną puodelį avinžirnių žmogus gauna net 15 g baltymų, ir tai yra beveik visa būtina paros norma. Tahinis taip pat vertinamas dėl baltymų gausos ir kalcio, magnio, geležies ir kitų mikroelementų, būtinų palaikyti kaulų ir raumenų sistemai. Dėl šių produktų naudos humusą galima vadinti nepamainomu pasirinkimu sportuojantiems, vegetarams ir kitiems, ieškantiems būdų, kaip praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis", – paaiškina V.Juodkazienė.

Ji priduria, kad humusas yra populiarus pasirinkimas ir turintiems alergijų. Pasak maisto ekspertės, avinžirniai rečiau nei kviečiai ar soja sukelia alerginių reakcijų žmogaus organizmui, taip pat yra turtingi augalinių baltymų.

Greitas ir sveikas maistas

Pasak V.Juodkazienės, nors mūsų kraštuose humusą daug kas laiko užkandžiu, iš tiesų jis yra gana sotus ir gali būti valgomas kaip pagrindinis patiekalas.

"Dėl paprasto paruošimo humusą galima vadinti greitu, bet sveiku maistu. Pietų šalyse jis dažniausiai patiekiamas lėkštėje kartu su pita – tradiciniu tuščiaviduriu duonos paplotėliu, kuris valgomas pripildžius humuso. Taip pat avinžirnių užtepėlę galima valgyti ir kaip užkandį su daržovėmis, salotomis ar duona. Dar labai dažnai šis patiekalas naudojamas kaip priedas arba padažas prie pagrindinių patiekalų. Pavyzdžiui, Izraelyje humusu gardinama mėsa, keptos daržovės, jo dedama į falafelių lėkštę", – pasakoja maisto ekspertė.

Nors humusas skirtingose pasaulio vietose valgomas įvairiai, bet tradicinis jo variantas visur gaminamas taip pat – iki vientisos masės sutrynus virtus arba konservuotus avinžirnius ir sumaišius su tahiniu, druska, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.

Netrūksta improvizacijų

Humusui išpopuliarėjus visame pasaulyje, padaugėjo ir netradicinių jo paruošimo būdų. Žmonės jį pradėjo gaminti ir iš įvairių mėgiamų daržovių – šiomis dienomis galima rasti rausvo burokėlių, žalio špinatų ar oranžinio moliūgų ir kitų spalvų humuso.

"Pastaruoju metu ypač populiaru į humuso gamybą įtraukti ir sezonines daržoves, ir mėgstamus prieskonius. Pavyzdžiui, rudenį dažnas humuso gerbėjas užtepėlę gamina iš moliūgų arba obuolių su cinamonu, vasarą daugelis išbando avokadų, šviežių prieskoninių žolelių arba aitriųjų paprikų humusą. Gaminant šį patiekalą galima laisvai improvizuoti ir sukurti savo užtepėlės versiją su mėgstamiausiais ingredientais", – sako maisto ekspertė.

Pastaruoju metu ypač populiaru į humuso gamybą įtraukti ir sezonines daržoves, ir mėgstamus prieskonius.

Improvizuojant V.Juodkazienė pataria nepamiršti, kad humuso pagrindas turėtų išlikti avinžirniai su tahiniu – šie produktai būtini tam, kad gautumėte tirštą užtepėlės tekstūrą. Norintiems pasigaminti humusą namuose, maisto ekspertė pateikia ne tik tradicinį, bet ir kelis spalvingus humuso receptus.


Tradicinis humusas

Reikės:

250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų),

2 v. š. šaukštų sezamų sėklų arba sezamų pastos,

2 skiltelių česnako,

1 v. š. alyvuogių aliejaus,

2 v. š. citrinų sulčių,

Druskos, juodųjų pipirų,

Pagardinti (nebūtinai):

6 džiovintų pomidorų puselių,

Petražolių, krapų arba kalendrų.

Paruošimas:

Jeigu naudojate sausus avinžirnius, juos užpilkite vandeniu ir palikite išmirkti per naktį. Perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 val., kol suminkštės. Jeigu naudojate konservuotus, šiuos veiksmus praleiskite. Sezamų sėklas pakepinkite apie 2 min. Išvirus avinžirniams vandenį nupilkite į atskirą indą. Jeigu naudojate konservuotus, nupilkite avinžirnių skystį iš skardinės. Avinžirnius sudėkite į elektrinį maišytuvą, įpilkite keletą šaukštų nuo virimo arba konservų skardinės likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, kepintas sezamų sėklas arba sezamų pastą, supilkite alyvuogių aliejų, iš citrinos išspaustas sultis ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve, kol atvės. Patiekite su duona, krekeriais arba keptais užkandžiais. Norint paįvairinti humuso skonį, jį pagardinkite žalumynais arba saulėje džiovintais pomidorais, juos prieš tai išmirkę vandenyje.

Burokėlių humusas

Reikės:

2 vidutinio dydžio virtų burokėlių,

250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų),

2 v. š. sezamų pastos,

1 skiltelės česnako,

Maltos kalendros, aitriosios paprikos,

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

2 v. š. citrinų sulčių,

druskos, juodųjų pipirų.

Paruošimas:

Burokėlius, paruoštus avinžirnius (jų paruošimo būdas – tradiciniame humuso recepte), česnako skiltelę, sezamų pastą ir prieskonius sumaišykite elektriniu maišytuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinų sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį.

Avokadų humusas

Reikės:

2 nuluptų prinokusių avokadų,

400 g konservuotų avinžirnių,

50 g sezamų sėklų pastos,

1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių,

2 skiltelių česnako,

3 v. š. alyvuogių aliejaus,

1/4 a. š. kumino,

šviežios kalendros,

druskos, raudonųjų pipirų.

Paruošimas:

Avinžirnius (jų paruošimo būdas – tradiciniame humuso recepte), avokadus, žaliųjų citrinų sultis, česnako skilteles, sezamų sėklų pastą ir kuminą elektriniu maišytuvu sutrinkite iki minkštos masės. Viską apibarstykite druska. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš kur žinojot,

Iš kur žinojot,  portretas
Kad šiandien pusryčiams juos valgysiu? Tik nereikia išsidirbinėti, tyčiotis iš Dievo dovanos! Tokius, kaip jie yra, išmirkytus iš ryto truputi pavirei su sviesto šlakeliu, ir sveikus, išsipūtusius apsilaižydamas suvalgai. Gardu, sotu ir sveika!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių