- Akvilė Vitkauskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atskubančios Velykos kelia nerimą daugybei virtuve besirūpinančių šeimininkių. Kaip paįvairinti meniu ir kaip tai padaryti kuo paprasčiau, kad virtuvės darbai nenustelbtų švenčių?
Vertina natūralumą
"Gaminimas sujungia šeimą, – įsitikinusi kaunietė Giedrė, kartu su vyru Laimonu auginanti trimetį Gytį ir dar dviejų neturintį Džiugą. – Jei vyresnėlis, ragaudamas patiekalą, pajunta nepažįstamą skonį ir domisi juo, atsakau: čia pagaminta iš meilės. Meilė – labai svarbi maisto gaminimo dalis."
"Kauniečiai laiko devynerių metų katę Zaizą, kuri, kaip sako patys namiškiai, yra tikra šeimos narė.
Virtuvėje jauna šeima praleidžia nemažai laiko. "Labiausiai mėgstu gaminti bandeles ir keksiukus", – šypsosi Gytis. Jam antrindama mama priduria: berniukas išties padeda virtuvėje – dažniausiai pila miltus ir kitus mėgstamoms bandelėms ar keksiukams gaminti reikalingus produktus į virtuvinį kombainą, kuriame viskas sumaišoma ir paruošiama kepti.
"Gytis nuo pat gimimo laiką leisdavo virtuvėje su manimi, dažnai sėdėdavo spintelėje ir stebėdavo, kaip gaminu", – prisimena Giedrė ir priduria, kad jaunėlis elgiasi labai panašiai – kol mama gamina, berniukas ant virtuvės grindų tarškina puodais. Jis į maisto gaminimo procesą įsitraukia su mama berdamas prieskonius į sriubą ar šaunant patiekalą į orkaitę.
Šeimai, kuri vertina naminį ir natūralų maistą, svarbu viską gaminti patiems. Daržovės ir vaisiai – iš savo sodo. "Gaminame uogienes, spaudžiame savo obuolių sultis. Mėgstame blynelius, tad neapsieiname be uogienės, tačiau tradicinės greitai pabosta. Šią žiemą valgome savo pagamintas obuolių ir apelsinų bei bananų ir apelsinų uogienes", – netradiciniais receptais dalijasi Giedrė.
Išradinga mama išduoda paslaptį, kaip paskaninti blynus, jei vaikai įtariai žiūri į įvairius virtuvės eksperimentus: "Tereikia į tešlą įmaišyti obuolienės – blynų spalva nepasikeičia, o skonis tikrai patobulėja!"
Vyrai – virtuvės šefai
Darbo dienomis virtuvėje šeimininkauja mama, o savaitgaliais šios teritorijos valdovais tampa vyrai. "Laimonas – tikras kotletukų, picų ir stebuklingos savaitgalio ryto kiaušinienės šefas", – juokiasi Giedrė.
Šeima savo tradiciniais patiekalais vadina ir ypatingą sūrio sriubą, po kurios nė nereikia antrojo patiekalo, makaronus su faršu ir vaikų labai mėgstamus blynus arba įvairiausius lietinius.
Tėtis Laimonas labai mėgsta gaminti picas. "Tėtis kepa karališkas picas – tikrai negaili ingredientų", – sako Giedrė, "Kauno dienos" projekte pasiryžusi nukonkuruoti sutuoktinį. Kad eksperimentas pavyktų iš pirmo karto, moteris panaudojo "Kauno grūdų" mišinį, skirtą greitai ir lengvai namuose patiems paruošti picos pagrindą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...