Quantcast

Kaip paįvairinti Velykų valgiaraštį?

Atskubančios Velykos kelia nerimą daugybei virtuve besirūpinančių šeimininkių. Kaip paįvairinti meniu ir kaip tai padaryti kuo paprasčiau, kad virtuvės darbai nenustelbtų švenčių?

Vertina natūralumą

"Gaminimas sujungia šeimą, – įsitikinusi kaunietė Giedrė, kartu su vyru Laimonu auginanti trimetį Gytį ir dar dviejų neturintį Džiugą. – Jei vyresnėlis, ragaudamas patiekalą, pajunta nepažįstamą skonį ir domisi juo, atsakau: čia pagaminta iš meilės. Meilė – labai svarbi maisto gaminimo dalis."

"Kauniečiai laiko devynerių metų katę Zaizą, kuri, kaip sako patys namiškiai, yra tikra šeimos narė.

Virtuvėje jauna šeima praleidžia nemažai laiko. "Labiausiai mėgstu gaminti bandeles ir keksiukus", – šypsosi Gytis. Jam antrindama mama priduria: berniukas išties padeda virtuvėje – dažniausiai pila miltus ir kitus mėgstamoms bandelėms ar keksiukams gaminti reikalingus produktus į virtuvinį kombainą, kuriame viskas sumaišoma ir paruošiama kepti.

"Gytis nuo pat gimimo laiką leisdavo virtuvėje su manimi, dažnai sėdėdavo spintelėje ir stebėdavo, kaip gaminu", – prisimena Giedrė ir priduria, kad jaunėlis elgiasi labai panašiai – kol mama gamina, berniukas ant virtuvės grindų tarškina puodais. Jis į maisto gaminimo procesą įsitraukia su mama berdamas prieskonius į sriubą ar šaunant patiekalą į orkaitę.

Šeimai, kuri vertina naminį ir natūralų maistą, svarbu viską gaminti patiems. Daržovės ir vaisiai – iš savo sodo. "Gaminame uogienes, spaudžiame savo obuolių sultis. Mėgstame blynelius, tad neapsieiname be uogienės, tačiau tradicinės greitai pabosta. Šią žiemą valgome savo pagamintas obuolių ir apelsinų bei bananų ir apelsinų uogienes", – netradiciniais receptais dalijasi Giedrė.

Išradinga mama išduoda paslaptį, kaip paskaninti blynus, jei vaikai įtariai žiūri į įvairius virtuvės eksperimentus: "Tereikia į tešlą įmaišyti obuolienės – blynų spalva nepasikeičia, o skonis tikrai patobulėja!"

Vyrai – virtuvės šefai

Darbo dienomis virtuvėje šeimininkauja mama, o savaitgaliais šios teritorijos valdovais tampa vyrai. "Laimonas – tikras kotletukų, picų ir stebuklingos savaitgalio ryto kiaušinienės šefas", – juokiasi Giedrė.

Šeima savo tradiciniais patiekalais vadina ir ypatingą sūrio sriubą, po kurios nė nereikia antrojo patiekalo, makaronus su faršu ir vaikų labai mėgstamus blynus arba įvairiausius lietinius.

Tėtis Laimonas labai mėgsta gaminti picas. "Tėtis kepa karališkas picas – tikrai negaili ingredientų", – sako Giedrė,  "Kauno dienos" projekte pasiryžusi nukonkuruoti sutuoktinį. Kad eksperimentas pavyktų iš pirmo karto, moteris panaudojo "Kauno grūdų" mišinį, skirtą greitai ir lengvai namuose patiems paruošti picos pagrindą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Globalizacija

Globalizacija portretas
Pica ir Velykos? Man liūdna, nes vaikučiai paaugę manys, kad tai senovinis patiekalas kurį gamino jų mama.Ech, mamyte, mamyte....

Senole

Senole portretas
Jaunysteje tai per Velykas kepdavome zasi arba kiaules kumpi, dabar tai man tik galima pasvajoti kaip ir daugumai pensininku, kurie nenusipelne gyventi geriau laisvoje Lietuvoje

Nu ne

Nu ne portretas
pica velykoms tikrai netinka - kai nemoki gaminti tada daro picas, galima ir gudriau sugalvoti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių