Quantcast

Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti

  • Teksto dydis:

Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Tendencija neaplenkia ir Lietuvos – jūros dumblių paklausa auga.

„Įvairūs jūros dumblių gaminiai įsitvirtina tarp kitų maisto produktų, kurie vadinami supermaistu: bolivinių balandų, šilauogių, avokadų, batatų ar lapinių kopūstų. Gaminių iš jūros dumblių paklausa pernai buvo daugiau negu pusantro karto didesnė lyginant su 2019 metais. Todėl galima sutikti su dietistais bei sveikos mitybos ekspertais, teigiančiais, jog būtent šios gėrybės iš jūros gelmių šiemet pasaulyje taps ryškia supermaistui priskiriamų produktų žvaigžde, o patiekalų su šiuo ingredientu įvairovė smarkiai išsiplės“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

E. Dapkienė pastebi, kad pernai labiausiai didėjo iš jūržolių gaminamų užkandžių ir traškučių pardavimai. Taip pat jūros dumblių produktų paklausa atspindėjo ir augantį Japonijos bei Tailando virtuvių populiarumą.

Greta įprastų sušių, kurie susukami į jūros dumblių lapelius, pernai pirkėjai taip pat noriai rinkosi iš jūros dumblių pagamintas salotas, sūdytus ir marinuotus jūros kopūstus, jūros dumblių užkandį su alyvuogių aliejumi. Dėmesio sulaukė pernai asortimente atsiradusi naujovė – pikantiškų ir aštrių skonių jūržolių produktai, kuriuos pristatė lietuviškas prekės ženklas „Zigmas“.

Augantys jūros dumblių pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse yra fiksuojami jau 5 metus iš eilės, o tai prekybininkus skatina ieškoti naujovių ir siūlyti jas savo klientams. „Įprasta, kad džiovintų jūros dumblių produktai labiausiai siejami su sušiais, tačiau iš šių gėrybių galima lengvai pasigaminti ir gausybę kitokių sveikų patiekalų – užkandžių, salotų ir net sriubų“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad jūros dumblių produktuose gausu A ir B grupės vitaminų, taip pat – folio rūgšties, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų C, D ir K, kalio ir geležies. Šie produktai dar turtingi jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai.

Džiovinti ir suslėgti jūros dumblių lapeliai savo skoniu primena špinatus. Jie puikiai dera su makaronais ar ryžiais, tinka garnyrams. B. Baratinskaitė siūlo namuose išbandyti tris paprastus receptus ir mėgautis skoniais, kuriuos padeda sukurti jūržolių gaminiai.

Sušildanti sriuba

Reikės: 2-3 lapelių „Nori“ jūros dumblių, pusės paprikos, kelių kopūsto lapų, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, kubelio vištienos sultinio, kelių griežinėlių imbiero, vienos žaliosios citrinos, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio džiovintų bazilikų, šaukštelio ciberžolės, žiupsnelio maltų kajeno pipiro.

Gaminimas: Sriubos puode pakaitinkite aliejų. Suberkite baziliką, ciberžolę, kajeno pipirus, smulkintą svogūną ir česnaką. Viską sumaišykite ir pakepinkite kelias minutes. Tada sudėkite susmulkintą papriką, kopūstą ir pakaitinkite maišydami maždaug minutę. Supilkite vištienos sultinį, įmeskite sutrinto imbiero ir užvirkite. Išjunkite kaitrą ir į puodą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, sudėkite jūros dumblių lapelius. Leiskite 5 minutes pastovėti ir tada galite patiekti į dubenėlius.

Užkandis su tunu

Reikės: 3 lapelių „Nori“ jūros dumblių, 1 mažos skardinės konservuoto tuno, 1 morkos, 1 agurko, šiek tiek poro, sezamo sėklų, 2 šaukštų majonezo, kelių lašų „Tabasco“ arba kito aštraus padažo.

Gaminimas: sumaišykite tuną su majonezu, sutarkuokite morką ir agurką plonais šiaudeliais, susmulkinkite porą. Perpjaukite jūros dumblių lapelius per pusę ir ant jų dėkite su majonezu sumaišytą tuną, tada – daržoves, o ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų ir galiausiai užlašinkite aštraus padažo.

Greitai paruošiamos salotos

Reikės: 10 lapelių „Nori“ jūros dumblių, 1 šaukšto sojos padažo, 2 šaukštų sezamų aliejaus, 1 šaukšto ryžių acto, 2 šaukštų vandens, griežinėlio šviežio imbiero, 1 skiltelės česnako, 1 šaukšto sezamo sėklų, saujos susmulkintų svogūnų laiškų.

Gaminimas: Sukarpykite arba supjaustykite jūros dumblių lapelius maždaug 1 cm pločio juostelėmis, sudėkite į dubenį. Sumaišykite sojos padažą, sezamų aliejų, actą, vandenį, sutrintą imbierą bei sutrintą skiltelę česnako. Pasigamintą padažą supilkite ant jūros dumblių juostelių – leiskite padažui į jas įsigerti, švelniai maišydami 1-2 minutes. Ant viršaus užberkite sezamo sėklų ir svogūno laiškų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valgom

valgom portretas
kas išauga ar išauginama mūsų gyvenamoj aplinkoj. Gal nebus streso virškinimo sistemai ?

Dija

Dija portretas
As maitinimosi taip kaip mane augino ir užaugino mama,neįdomu man kitų šalių receptai .Todėl nesergu ir esu sveika,taip augimu ir savo vaikus. Man baisu ,nereikia stebėtis is kur tos ligos, ogi iš atsilikusių šalių atveztos kur skurdas ,badas ir valgo viską kas kruta.

Gyd.

Gyd. portretas
Valgykite jūs tuos dumblus,Lietuva ne Japonija ar Kinija .Klimato juosta tokia ,kad lietuviui reikia mėsos ir neklausykite nevalgykite tos juodos pamazgu šluotes, baisu.Suši man baisus maistas ,žalia žuvis kurios mėsoje pilna kirmėlių. Ne mūsų maistas ir visai nebeįdomus ir nesveikas.Taip kaip mėsa nedakepta,pusžale,ar žinote ka reiske mėsa žalia ,Steikas, taip tas žalias kepsnys vadinasi. Baisu su gyvūno krauju suvalgote visas baterijas esamas gyvūno kraujuje, paskiau nedejuokite ,kad susirgote,sekmes ....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių