- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Itin anksti šiemet Lietuvoje sušilus orams, gausiai užderėjo uogų. Specialistų teigimu, daugiausia sveikatai vertingų medžiagų jose, kai uogos – šviežios, dėl to nereikėtų iš karto suskubti jų šaldyti ar konservuoti. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas rekomenduoja „atsivalgyti“ šviežių uogų ir dalinasi receptais, kur panaudoti sezonines, lietuvių taip mėgstamas, uogas.
„Braškės, vyšnios, trešnės, šilauogės – šios uogos mūsų pirkėjų mėgstamiausios. Dėl šiltų orų ir anksčiau sunokusio uogų derliaus, šiemet platus vaisių ir daržovių asortimentas mūsų parduotuvėse uogomis pasipildė anksčiau nei įprasta, tad ir jų paklausa palyginti su praėjusių metų gegužės–birželio mėnesiais šoktelėjo net 13 proc. O braškių mūsų klientai įsigijo net beveik trigubai daugiau“, – sako maisto ekspertas Aidas Poleninas.
Uogų sezono metu, ekspertas dalinasi 3 originaliais receptais, kurių pagrindu taps populiariausios sezoninės uogos.
Braškių iešmeliai arba braškinis „šašlykas“
Šiam desertui reikės: biskvito, braškių, baltojo šokolado.
„Jeigu turite laiko, šio deserto pagrindą – biskvitą – gaminkite patys. Jeigu vis dėlto laiko stokojate, mūsų parduotuvėse tikrai rasite jau iškeptų biskvitų, kurie puikiai tiks šiam desertui. Pirmiausia supjaustykite biskvitą. Tai galite padaryti ne tik peiliu – pasitelkite į pagalbą sausainių formeles ir biskvitą pjaustykite taip, kaip jums labiausiai patinka: širdelės, kvadrato, žvaigždės ar kitomis formomis“, – sako A. Poleninas.
Ant medinio ar plastikinio iešmelio užmaukite biskvitą, pjaustytą braškę ir taip kartokite, kol iešmelis bus užpildytas. Iešmelius apliekite lydytu baltuoju šokoladu ir palikite maždaug 10 minučių išdžiūti.
„Jeigu norisi saldesnio ar šiek tiek „šlapesnio“ deserto, biskvitą galite sulaistyti kava, trintų braškių ir pieno mišiniu ar kitu patinkančiu skysčiu. Biskvitus galite pertepti jums patinkančiu kremu, pavyzdžiui, šokoladiniu ar riešutų“, – pataria atstovas.
Vyšnios, trešnės ir ledai
Šis receptas itin nesudėtingas. Patiekalui reikės 4 spurgų, 400 g vyšnių arba trešnių, šokoladinių ledų, cukraus, vanilinio cukraus, vandens, juodojo arba pieniško šokolado.
Jau pagamintas spurgas su įdaru suplėšykite ir sudėkite į desertui skirtus indus – tai gali būti ledų taurės, paprasti dubenėliai ar net mažos lėkštės. Iš visų 400 g vyšnių ar trešnių uogų išimkite kauliukus ir pusę jų sutrinkite trintuvėje. Likusias uogas, taip pat ir sutrintas, sudėkite į keptuvę, pagal skonį į ją įberkite cukraus, taip pat vanilinio cukraus.
Kepinkite nuolat maišydami apie 25 minutes ant vidutinio kaitrumo ugnies. Ant spurgų pagrindo užpilkite šiek tiek uogų padažo, įdėkite 1–2 rutuliukus šokoladinių ledų, vėl užpilkite uogų masės ir viską pabarstykite tarkuotu juoduoju šokoladu. Desertą taip pat galite puošti vafliniais vamzdelio ar kitais lazdelės formos sausainiais.
„Gamindami pagal šį receptą būkite kūrybiški. Spurgas galima pakeisti į plikytus ar biskvitinius sausainius, vietoj vyšnių ar trešnių galima naudoti ir kitokias uogas. Pasitelkite fantaziją ir tai, ką labiausiai mėgstate“, – sako A. Poleninas.
Spanguolių ledinukai
Norint paruošti spanguolių ledinukus, reikės vandens, cukraus, spanguolių.
Puode ant vidutinės ugnies užkaiskite 2 puodelius vandens, supilkite 2 puodelius cukraus. Virkite nuolat pamaišydami, kol cukrus visiškai ištirps ir skystis sutirštės. „Jokiu būdu masės neužvirinkite. Jei taip atsitiko, leiskite cukraus ir vandens masei kiek atvėsti“, – patarimu dalinasi ekspertas.
Į jau nuplautų ir nusausintų spanguolių indą supilkite cukraus sirupą, pamaišykite, uždenkite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. Ištraukę uogas jas nusausinkite, paskleiskite ant didelės kepimo skardos, ant uogų užberkite puodelį cukraus ir švelniai kratykite skardą, kol cukraus bus ant visų uogų.
„Cukruotas uogas mentele perkelkite ant švaraus kepimo popieriaus ir neuždengtas palikite apie valandą arba kol jos išdžius. Skanaus!“, – receptu dalinasi vyras.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...