Quantcast

Artėja „Eurovizijos“ finalas: išbandykite užkandžius, papuošiančius jūsų stalą geltona spalva

  • Teksto dydis:

Pastarąją savaitę prie geltonos bangos iniciatyvos besijungiantys lietuviai aktyviai palaiko į tarptautinį dainų konkursą „Eurovizija“ išvykusią grupę „The Roop“. Kol už Lietuvos pergalę sergantys žmonės puošiasi simbolinę prasmę įgijusios geltonos spalvos drabužiais, maisto gamybos ekspertai kviečia tautiečius savo šeštadienio stalą papuošti geltonais užkandžiais.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė mano, kad užkandžių gaminimas šeštadienį gali tapti ne tik puikia įžanga į „Eurovizijos“ finalą, bet ir galimybe išbandyti naujus receptus.

„Nors iš pirmo žvilgsnio tokia geltonų užkandžių užduotis gali pasirodyti sunkiai įgyvendinama, iš tikrųjų virtuvėje gimę eksperimentai gali jus maloniai nustebinti. Kuriant užkandžių idėjas, norėjosi žmonėms pasiūlyti visą geltonos bangos komplektą – sūrų užkandį, saldų desertą bei taip pat naminį gėrimą. O svarbiausia, norėjosi paraginti visus drąsiau eksperimentuoti su ingredientais – juk taip drauge su namiškiais praleistas laikas virtuvėje gali ir apdovanoti jus nepažintais skoniais, ir sukurti jūsų namuose naujas tradicijas“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis geltonųjų receptų idėjomis, kurios ne tik papuoš „Eurovizijos“ gerbėjų užkandžių stalus, bet ir leis atrasti naujus skonius.

Naminis citrinų limonadas

Reikės:

5 citrinų,

80 ml skysto medaus,

4 puodelių šalto (ne)gazuoto vandens,

4 saujų ledukų,

8 citrinų griežinėlių papuošimui.

Per sulčiaspaudę išspauskite citrinas. Tuomet jų sultis ir medų supilkite į maisto trintuvą – viską sutrinkite iki vientisos masės. Vėliau ją perpilkite į didelį ąsotį, o šalia supilkite vandenį ir viską gerai išmaišykite šaukštu.

Čederio sūrio užtepėlė

Reikės:

250 g tarkuoto čederio sūrio,

250 ml pieno,

2 šaukštų sviesto,

2 šaukštų kvietinių miltų,

pusės šaukštelio kajeno pipirų.

Ištirpinkite sviestą puode ant vidutinės ugnies. Vėliau šalia suberkite miltus ir kajeno pipirus – viską bemaišydami virkite dar 1-2 min. Tuomet sviesto ir miltų masę užpilkite pienu – dar kartą viską maišykite iki tol, kol šis užvirs. Pienui užvirus, sumažinkite ugnį iki minimalios ir į puodą suberkite sūrį. Viską maišykite, kol jis ištirps ir tolygiai pasiskirstys padaže.

„Derinkite užtepėlę su įvairiais užkandžiais bei nepabijokite pasirinkti sveikesnes jų alternatyvas. Pavyzdžiui, supjaustykite savo mėgstamiausias daržoves pailgomis lazdelėmis – spalvingų daržovių ir geltono padažo kompanija ne tik papuoš užkandžių stalą, bet ir pradžiugins jūsų skonio receptorius. Kita idėja, kurią galite išbandyti, – supjaustykite nuskustas saldžiąsias bulves stambesniais pagaliukais ir pakepinkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Jos ypatingai tiks šalia šventinio sūrio padažo“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Prancūziškieji macarons‘ai

Tešlai reikės:

110 g migdolų miltų,

220 g cukraus pudros,

1 citrinos žievelės,

3 kiaušinių baltymų,

80 g cukraus,

šaukštelio vanilės ekstrakto,

žiupsnelio druskos,

šiek tiek geltonų maistinių dažų.

Įdarui reikės:

100 g sviesto,

150 g cukraus pudros,

2 šaukštų pieno,

šiek tiek vanilės ekstrakto.

Sudėkite į maisto smulkintuvą migdolų miltus ir citrinos žievelę – viską gerai sumalkite. Vėliau susmulkintus miltus sumaišykite su cukraus pudra – persijokite juos per sietelį bent porą kartų.

Atskirame inde sumaišykite kiaušinių baltymus, cukrų ir druską – viską elektroniniu plaktuvu plakite tol, kol masė pradės putoti. Beplakant pastebėsite, jog ji pradeda tvirtėti – tuomet šalia supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą paplakite porą minučių. Tada nedideliais šlakeliais pilkite į tešlą maistinius dažus – vis protarpiais išplakite masę. Kartokite šį procesą, kol išgausite norimą geltoną spalvą.

Vėliau į geltonos spalvos masę supilkite persijotus miltus. Šią morenginę tešlą patariama maišyti su silikonine mentele tol, kol masė taps vientisa. Tuomet ją supilkite į konditerinį maišelį. Į skardą įklokite kepimo popierių ir ant jo iš tešlos formuokite sausainius. Kai jas suformuosite, porą kartų trinktelėkite skardą į virtuvinį stalviršį – tai padės tešlai sukristi.

Palikite ant skardos suformuotus sausainius „pastovėti“ apie 40 min. šiltoje vietoje – palaukite, kol tešlos paviršius šiek tiek apdžius. Tada kepkite juos iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Vėliau išimkite iš orkaitės ir leiskite jiems pravėsti.

Kol vėsta sausainiai, pasiruoškite įdarą – išplakite sviestą iki tol,  kol šis suputos, tuomet šalia suberkite cukraus pudrą ir viską plakite, kol tešla įgaus baltą spalvą. Kai įdaras pradės kietėti, įpilkite pieną ir vanilės ekstraktą – viską maišykite, kol tešla suminkštės.

„Tuomet belieka paskutinė užduotis – pertepkite iškepusias tešlos puseles įdaru ir sulipinkite jas drauge į vieną ryškiai geltoną sausainėlį. Jeigu kepėte tešlą mažesnėmis formelėmis, jūsų stalą turėtų papuošti apie 30 ar netgi 40 sausainių. Tokio kiekio namiškiams tikrai turėtų pakakti ilgam ir įspūdžių kupinam „Eurovizijos“ finalui“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių