Quantcast

Pilnos pintinės baravykų: kaip juos paruošti atsargoms ir kaip – vakarienei?

  • Teksto dydis:

Rugsėjis Lietuvos miškuose džiugina gėrybėmis – iš samanų kepures kelia įvairiausi grybai, o pastarosiomis dienomis žmonės džiaugiasi itin geru baravykų derliumi.

Patyrusiems grybautojams pakanka vos pusdienio pririnkti jų pilnus krepšius. Tačiau ar žinote, kaip tinkamai paruošti baravykus atsargoms, o kaip – vakarienei?

Atsargas žiemai kaupia šaldydami ir džiovindami

Kiekvienas šalies regionas turi tradicinius baravykų patiekalų ruošimo būdus. Vieni žmonės baravykus valgo šviežius, kiti mėgsta sūdyti ir marinuoti. Vis dėlto dažniausiai šie kieti, stambūs ir mėsingi grybai yra džiovinami ir šaldomi, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Apskritai, šaldymas yra vienas populiariausių rudens gėrybių konservavimo būdų, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius. – Jau vasaros pradžioje į šaldymo maišelius ir indelius ima keliauti uogos, vaisiai ir daržovės – birželio ir liepos mėnesiais jų paklausa išauga iki kelių dešimčių kartų. Rudenį šaldymui reikalingų priemonių paklausą skatina vėlyvosios daržovės, spanguolės ir, žinoma, grybai. Klientai aktyviau domisi ir maisto džiovyklėmis. Pernai rudenį maisto produktų džiovintuvų pardavimai mūsų parduotuvėse išaugo beveik dvigubai. Šiuo metu taip pat stebime prasidėjusio rudens tendencijas.“

Įprasta, kad dalis konservuotų gėrybių yra atidedama didžiosioms metų šventėms – Kūčių ir Kalėdų stalui. Grybais įdaryti virtiniai, silkė su baravykais, marinuoti grybai, barščiai su grybais – tai tik keli gardūs patiekalai iš ilgo šventinių valgių sąrašo.

Tinkamai apdoroti grybai išsaugo vertingas medžiagas

Grįžus iš miško su pintine baravykų labai svarbu tinkamai grybus nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję. „Jeigu rengiatės baravykus šaldyti arba džiovinti, užtenka juos kruopščiai nuvalyti drėgna šluoste. Plauti nereikia, nes tada grybai išbrinks ir praras dalį vertingųjų savybių“, – sako A. Poleninas. Pašnekovas pataria prieš šaldant supjaustytus grybus truputį padžiovinti orkaitėje ar specialioje džiovyklėje – apie 20 minučių. Geriausiai šaldymui tinka jauni, nedideli baravykai.

Mitybos specialistai pastebi, kad džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau negu jautienoje. Taip pat juose daug vitaminų, mineralinių medžiagų, o mažai – riebalų ir angliavandenių.

Džiovinti grybus geriausia ilgai (12–24 valandas), tačiau pakankamai žemoje (40 laipsnių) temperatūroje. Šiuo atveju maisto džiovyklė labai praverčia ir sunaudoja mažiau elektros energijos negu orkaitė.

„Nusprendę iš džiovintų baravykų pasigaminti patiekalą, pamerkite juos į vandenį ir palaikykite kelias valandas arba per naktį. Grybai prisigers skysčio, išbrinks ir bus tinkami įvairiems patiekalams gaminti – tik išsirinkite mėgstamiausią receptą“, – siūlo A. Poleninas.

Lietuviški baravykai tinka ir itališkai virtuvei: baravykų rizoto receptas

A. Poleninas pastebi, kad, pavyzdžiui, italai nedidelius baravykus drąsiai valgo šviežius ir termiškai neapdorotus – tiesiog supjausto plonais griežinėliais, apšlaksto alyvuogių aliejumi, pabarsto pipirais ir druska – išeina puikus baravykų karpačas.

Jeigu pavyko rasti nemažai baravykų A. Poleninas siūlo pasigaminti kitą iš Italijos atkeliavusį patiekalą – baravykų rizotą. „Svarbiausia pasigaminti šio patiekalo tiek, kad galėtumėte suvalgyti iš karto ir vėliau nereikėtų šildyti. Todėl Italijoje svečiai niekada nevėluoja, jeigu žino, kad ant stalo bus patiekiamas rizotas“, – pažymi A. Poleninas. Jis siūlo 6 asmenims skirto patiekalo receptą.

(Risotas, Julien Pianetti/Unsplash nuotr.)

Patiekalui reikės: supjaustyti 1 nedidelį svogūną, susmulkinti 2 salierų stiebus, pasiruošti 400 gramų daugiaryžiui gaminti tinkamų arborio ryžių, pusės stiklinės baltojo vyno, jūros druskos, juodųjų pipirų, 5-10 (priklauso nuo dydžio) supjaustytų baravykų, kelių sukapotų šakelių rozmarino, peletrūno (arba petražolės). Taip pat reikės trijų stiklinių daržovių arba vištienos sultinio, alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių, šaukštelio sviesto, tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas: „Užkaiskite sultinį ir palikite lėtai virti. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, suberkite svogūno ir saliero gabalėlius. Pakepinkite ant nedidelės kaitros 10 minučių, tada padidinkite kaitrą ir sudėkite ryžius. Maišydami supilkite vyną. Maišykite, kol skystis susigers į ryžius. Tada įpilkite sultinio ir įberkite druskos. Maišykite ryžius, kol sultinys susigers, tada vėl įpilkite. Taip kartokite keliolika kartų. Užtruks apie 30 minučių, tačiau už kantrybę bus atlyginta puikiu skoniu.

Kitoje keptuvėje pakepinkite supjaustytus baravykus. Kai grybai suminkštės, iš keptuvės perdėkite juos į dubenį ir apibarstykite kapotomis žolelėmis, pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite.

Nuimkite ryžius nuo viryklės, įdėkite sviesto, parmezano ir įpilkite dar truputį sultinio. Uždenkite ir palikite rizotą kelioms minutėms. Ryžius sudėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite baravykų ir dar šiek tiek sūrio, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!“ – linki A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių