Quantcast

Savaitgalio pietūs – iš daržo gėrybių

Vasara dosniai dalija užderėjusį derlių. Kol visko daug ir viskas šviežia, paruoškite šeimai gurmaniškas sekmadienio vaišes iš sodo ir daržo gėrybių.

Soti daržovių sriuba

2 nedidelės bulvės,

1 svogūnas,

1 skiltelė česnakų,

2 nedidelės morkos,

sauja šparaginių pupelių,

pusė nedidelės cukinijos,

1 saliero kotas,

ketvirtis nedidelio kopūsto,

2 pomidorai,

keli burokėlių lapai,

druskos,

prieskonių,

parmezano,

prieskoninių žolelių.

Smulkiai supjaustykite morkas, šparagines pupeles, cukiniją, salierą, kopūstą, suberkite į puodą su verdančiu vandeniu. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite aliejuje, sudėkite į puodą. Įberkite druskos, prieskonių. Baigiant virti įdėkite supjaustytus burokėlių lapus ir smulkiai supjaustytus pomidorus, prieš tai nuplikę verdančiu vandeniu ir nulupę odelę. Bulves išvirkite atskirai, sutrinkite ir sudėkite paskiausiai. Sriubą baikite virti ant nedidelės ugnies. Patiekite su tarkuotu parmezanu, pabarstę susmulkintais žalumynais.

Įdarytos paprikos

1 kg paprikų,

500 g maltos vištienos,

2 nedidelės bulvės,

2 skiltelės česnako,

1 svogūnas,

1 morka,

druskos,

pipirų,

prieskoninių žolelių,

aliejaus.

Įkaitintame aliejuje patroškinkite susmulkintus svogūnus ir stambiai tarkuotas morkas. Bulves nuskuskite, supjaustykite smulkiais kubeliais arba stambiai sutarkuokite. Česnakus sutrinkite. Visas daržoves sumaišykite su malta vištiena, pagardinkite prieskoniais. Labai plonai nupjaukite paprikų viršų su koteliais, išvalykite vidų ir standžiai prikiškite įdaro. Paprikų viršų pridenkite "kepurėlėmis", sustatykite į troškinimo indą, užpilkite padažu ir troškinkite 40–60 min. 180 °C orkaitėje.

Padažas

500 ml sultinio,

200 ml grietinėlės,

2 šaukštai miltų,

25 g sviesto,

1 šaukštas Vorčesterio padažo,

1 šaukštas Dižono garstyčių,

druskos,

pipirų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite ir paskrudinkite miltus. Po truputį maišant supilkite sultinį – pasistenkite, kad neliktų sušokusių miltų. Tuomet plona srovele įpilkite grietinėlę, įmaišykite Vorčesterio padažą, garstyčias, prieskonius. Padažą nedaug pakaitinkite, kad sutirštėtų.

Riešutinis slyvų pyragas su apelsinų ir imbiero padažu

1 kg standžių, sultingų, didelių slyvų,

200 g sviesto,

150 g miltelinio cukraus,

3 kiaušiniai,

125 g lazdynų riešutų,

125 g migdolų,

100 g miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių.

Lazdynų riešutus ir migdolus susmulkinkite į miltus elektriniu smulkintuvu. Kambario temperatūros sviestą išsukite su milteliniu cukrumi, po vieną įmuškite ir įmaišykite kiaušinius, paskiausiai suberkite riešutų ir įprastus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Slyvas supjaustykite ketvertukais. 24 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ar džiūvėsėliais, sudėkite ir išlyginkite tešlą. Pradėdami nuo centro spirale statmenai ir gana tankiai sukiškite slyvas. Pradžioje 15 min. pyragą kepkite 190 °C temperatūroje, paskui temperatūrą sumažinkite iki 150 °C ir kepkite dar 40 min., arba kol tešlos viršus gražiai parus. Jei slyvos itin sultingos, pyragas keps ilgiau. Ar kepinys iškepęs, patikrinkite plonu mediniu pagaliuku: įsmeikite jį į pyrago centrą – jei jis sausas, orkaitę galite išjungti.

Padažas

0,5 apelsino,

3 cm imbiero šaknies,

1 šaukštelis citrinų sulčių,

5–6 šaukšteliai cukraus.

Į nedidelį puodelį supilkite sultis, suberkite cukrų, smulkiai sutarkuotą imbierą ir iš lėto kaitinkite, kol padažas sutirštės – cukrus virs tąsia karamele. Dar karštą padažą užpilkite ant pyrago.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,vakar PASNINKAVAU...,

...,vakar PASNINKAVAU..., portretas
kad ir KOKIOS NUOSTABIOS GERYBES isDARZO be MESOS jauciuosi neKAIP... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių