- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei norite, kad jūsų vaikas užaugtų sveikas, protingas ir laimingas, į jo valgiaraštį būtina įtraukti tinkamą kiekį svarbiausių riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6.
Jos ne tik yra svarbi ląstelių ir smegenų vystymosi medžiaga, bet taip pat padeda organizmui įsisavinti A, D, E ir K vitaminus. Be to – yra labai svarbūs širdies ir akių sveikatai.
Vaikai iki 3 metų amžiaus esminių polinesočių riebalų rūgščių per dieną turi suvartoti net iki 3 kartų daugiau nei suaugę, – 700 mg. Deja, atlikta apklausa parodė, kad net 94 proc. tėvų Lietuvoje to nežino.
Sekdama įkvėpti tėvus gaminti sveiką, maistingą ir mažyliui pritaikytą maistą, kampanijos „Mažasis nėra didelis“ ambasadorė, trečios atžalos besilaukianti Laura Mazalienė siūlo tris praktiškus ir lengvai pagaminamus vakarienės receptus.
Moliūgų košė su kukurūzais
2 porcijoms reikės:
800 g moliūgo
1 l daržovių sultinio
mažas svogūnas
4 morkos
100 ml pieno mišinio
200 g pupelių (virtų arba konservuotų)
200 g konservuotų kukurūzų
žiupsnelis smulkinto muskato riešuto
½ arb. šaukštelio smulkintų čiobrelių
žiupsnelis druskos
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
50 g moliūgų sėklų
truputis aliejaus
žalumynų.
Gaminimas. Nuluptą moliūgą supjaustome gabalėliais. Susmulkiname svogūną, supjaustome morkas. Į keptuvę įpilame aliejaus, pakepiname svogūnus. Į kitą keptuvę sudedame moliūgus, užpilame daržovių sultiniu, įberiame žiupsnelį muskato riešuto ir šiek tiek patroškiname. Viską supilame į dubenį, sudedame pjaustytas morkas, konservuotus kukurūzus bei pupeles, įdedame žiupsnelį druskos ir viską sutriname maisto trintuvu („blenderiu“). Į gautą masę įpilame pieno mišinio, įberiame žiupsnelį maltų pipirų, susmulkintų čiobrelių ir dar sykį sutriname maisto trintuvu. Paruoštą košę pilame į dubenį, papuošiame žalumynais.
Burokėlių ir špinatų kokteilis
3 porcijoms reikės:
virtas burokėlis
80 g natūralaus jogurto
80 ml „Aptamil“ pieno mišinio
1 bananas
1 sauja špinatų
80 g šaldytų arba šviežių mėlynių / aviečių
Gaminimas. Visos sudedamosios dalys sutrinamos trintuvu („blenderiu“). Stiklinę papuošiame aviete ar skiltele apelsino.
Šparaginių pupelių ir makaronų pyragas
4 porcijoms reikės:
2 pomidorai
2 česnako skiltelės, išspaustos spaudykle
1 brokolis
100 g šparaginių pupelių (gali būti šaldytos)
2 cukinijos
100 g saldžiųjų bulvių
250 g visų grūdo dalių mažų kvietinių makaronų
100 ml grietinėlės
50 g tarkuoto kietojo sūrio
1 arb. šaukštelis smulkinto baziliko
truputis alyvuogių aliejaus
žiupsnelis druskos
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
Gaminimas. Pomidorai ir cukinija supjaustomi gabalėliais. Brokolis išskirstomas į mažesnius žiedynus. Nuluptas saldžiąsias bulves supjaustome griežinėliais. Į kepimui skirtą dubenį sluoksniais dedame cukiniją, pomidorus, saldžiąsias bulves. Daržovės apšlakstomos alyvuogių aliejumi ir apibarstomos prieskoniais. Indą dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame 10 min.
Ištraukus iš orkaitės ant daržovių dedame česnako skilteles, brokolius, šparagines pupeles ir dar sykį apšlakstome alyvuogių aliejumi. Daržoves dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame dar 10 min. Puode išverdame makaronus, nukošiame. Iš orkaitės ištraukiame daržoves ant jų sudedame makaronus, užpilame grietinėle. Apibarstome tarkuotu kietuoju sūriu. Indą dar sykį dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame dar 10 min.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...