Quantcast

Velykų vaišių ruošimas – kartu su vaikais

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – šv.Velykoms, jau dabar verta pradėti rūpintis, kokiais patiekalais būtų galima nudžiuginti šeimos narius. Jei namuose laksto vaikai, daugiausia džiaugsmo jiems suteiks ne konkretus patiekalas, o jo gaminimo procesas.

Kepimas – judriam vaikui

Kauniečiai Renata ir Aurimas žino, kas yra laimingas vaikas. Užtenka trimetį sūnų Nedą įsileisti į virtuvę, kad galėtų padėti jiems kepti pyragus, sausainius ar keksiukus.

"Kai buvo mažiukas, pats geriausias žaislas jam būdavo virtuvės įrankiai ir puodai. Vėliau pradėjo ir pats gaminti. Dabar jam labai patinka plauti bulves, dėti jas į puodą, pilti miltus, maišyti tešlą. Veiksmas virtuvėje vaikui sukelia labai daug džiaugsmo", – pasakojo Nedo mama Renata.

Anot jos, sūnus – labai aktyvus, o maisto ruošimas tokiam vaikui yra labai tinkanti veikla.

"Nedui labai patinka kepti sausainius, keksiukus, pyragus, svarbu, kad galėtų kažką maišyti. Jam tai labai patinka, todėl dažnai tenka kartu ką nors gaminti", – sakė Renata. Darbas virtuvėje raminamai veikia ir Nedo mažąją sesutę – sėdėdama kėdutėje, ji susidomėjusi stebi, ką daro brolis su mama, ir taip pati dalyvauja smagiame procese.

Išbandė pirmą kartą

Trimetis sudėtingų patiekalų tikrai neparuoš, todėl Renata renkasi tokius, kuriuos pagaminti trunka mažiau laiko ir paprasta iškepti. "Stengiuosi tokius dalykus daryti su juo, kai yra laiko ir niekur neskubu. Jei nėra laiko ar reikia paruošti kažką rimtesnio, Nedo į virtuvę nekviečiu", – pasakojo kaunietė.

Ieškodami naujų receptų ir skonių, Renata, Aurimas ir Nedas savaitgalį pabandė išsikepti keksiukų iš jau paruošto mišinio. Šeima tikina, kad rezultatas gerokai nustebino.

"Keksiukus namuose dažnai kepdavome, tačiau niekada net nepagalvojome apie mišinį. Manėme, kad tai chemija, ir visus ingredientus į tešlą įmaišydavome patys. Tiesą pasakius, aš buvau nusiteikusi skeptiškai: galvojau, kad niekas nevalgys ir reikės išmesti. Tačiau viskas įvyko priešingai: keksiukai iškepė labai skanūs ir buvo suvalgyti dar karšti", – juokėsi Renata.

Palengvino procesą

Šeima pirko "Kauno grūdų" vanilinių keksiukų mišinį, į kurį tereikėjo įpilti vandens ir aliejus. Viską išmaišius – supilti į formeles ir iškepti.

"Užtrukome ilgiau, nes kepėme kartu su vaiku, tačiau, manau, galima būtų apsisukti per kokį pusvalandį. Tai labai patogu netikėtai užgriuvus svečiams – užtenka tokio mišinio turėti virtuvės spintelėje", – Renata džiaugėsi atradusi išeitį, kaip sutaupyti laiko, pastangų ir į įdomų procesą įtraukti mažuosius.

"Labai gerai, kad nereikia galvoti, kiek ko reikia dėti. Reikia pamatuoti aliejų ir vandenį, bet tai labai greitai padarėme. Kitais atvejais reikia ir receptą atidžiai pasiskaityti, ir viską tiksliai pamatuoti", – anot Renatos, gaminant su nekantriu mažamečiu, palengvinti procesą labai svarbu. Gerai kad ir tai, jog nereikia dozuoti kepimo miltelių: judrus vaikas tikrai jų padaugintų.

"Nedas pylė miltus, maišė tešlą – buvo visas baltas nuo galvos iki kojų. Jis norėjo ir tešlą pilti į formeles, o tešla buvo tokia tąsi... Bet ir čia viskas puikiai pavyko. Ištraukus iš orkaitės keksiukus pabarstė milteliniu cukrumi. Reikėjo tai daryti, kai jie atvės, bet nebegalėjo sulaukti – norėjo ragauti ir valgyti dar karštus", – Renata stebėjosi, kaip maistui išrankus Nedas, paprastai nevalgantis mamos keptų keksiukų, kaipmat juos suvalgė.

Gaminimas virto švente

Trimetis savaitgalio kepimui ruošėsi kaip šventei – nuo ryto klausinėjo, kada jau galima bus kepti, nekantravo. Specialiai užsidėjo net kepėjo kepurę, kurią pasiuvo Renatos sesuo. Gal mažasis pagalbininkas nori būti virtuvės šefu?

"Labai sunku pasakyti, nes jis pats labai išrankus maistui. Sausainius, kuriuos iškepa, suvalgo, bet štai ir keksiukus tik šituos valgė – kiti netikdavo", – linksmą ir nerūpestingą kepimo atrakciją, virtusią vos ne švente, Renata ir Aurimas tikrai planuoja dar pakartoti.

"Kaip tik vakar nuėjome į parduotuvę ir pirmą kartą peržiūrėjome lentyną, kurioje sudėti įvairūs mišiniai. Nustebome, kad ir jų kaina ne tokia didelė. Manau, kad pirkti atskirai visus ingredientus kainuotų brangiau", – sakė mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių