Quantcast

Paprikos žiemai

Kauno apskrities viešosios bibliotekos Kaunistikos grupės paslaugomis ir galimybėmis stebėjosi net ir Viskonsino (JAV) universiteto istorijos profesorius Alfredas Erichas Sennas, naršydamas po šios grupės darbuotojų sukurtą elektroninį žinyną "Kaunas: datos ir faktai".

Tai bene vienas iškiliausių bibliotekos tęstinių projektų, kuriam vadovauja Kaunistikos grupės vadovė Dalia Giniuvienė. Nepaisant didžiulio užimtumo ir interesų, Dalia mėgsta pasisukioti virtuvėje, pasidomėti originalių valgių receptais. Dabar ji ruošia konservuotų daržovių atsargas žiemai ir mielai sutiko pasidalyti patirtimi su "Kauno dienos" skaitytojomis.

Rugsėjis – tinkamas metas ruošti paprikas žiemai: sunkmečiu daugeliui svarbi jų kaina, kuri dabar yra pati žemiausia. Beje, jei dar yra vietos šaldiklyje, verta ten įmesti plastmasinį indelį su supjaustytomis paprikomis – žiemą jos bus kaip šviežios, kai gaminsite salotas, skaninsite jomis troškinius ar ruošite kitokį patiekalą. Tačiau, anot kaunietės, verta jas ir konservuoti. "Siūlau jums receptą, kurį kažkokiame leidinyje yra pateikusi populiarioji dainininkė Birutė Dambrauskaitė. Pagal šį receptą paprikas ruošiu jau ne vienus metus, nes jų subtilus skonis visada stebina ragaujančiuosius", – tikino Dalia.

Marinatui reikės:

stiklinės vandens,
stiklinės 9 proc. acto,
stiklinės cukraus,
stiklinės aliejaus,
vieno šaukšto druskos,
saujos salierų lapų,
maždaug 10 juodųjų pipirų žirnelių.

1,5 kg įvairių spalvų paruoštų paprikų (supjaustytų norimo pločio juostelėmis ar puselėmis) sudėti į puodą, ant viršaus suberti salierų lapus, supilti visas marinato sudedamąsias dalis (skystis turi apsemti supjaustytas paprikas!). Užvirinus ugnį sumažinti ir kaitinti 7 min. Tuomet apvirtas ir nuvarvintas (tam itin tiks daržovių pincetas ar panašus įrankis) paprikas sudėti į norimo dydžio stiklainius, ant kurių dugno turi būti paberta 4–5 juodųjų pipirų grūdeliai. Stiklainių  neužsukti – tik pridengti.

Tuo metu reikia į puodą su marinatu suberti vieno didelio česnako susmulkintas skilteles ir kaitinti, iki užvirs. Taip paruoštu marinatu užpilti paprikas stiklainiuose (jas verta pagrūsti, kad daugiau tilptų, tačiau paprikos turi būti apsemtos skysčiu.


Šiame straipsnyje: paprikareceptaspaprikos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių