Quantcast

Parduotas A. Hitlerio „Mein Kampf“ egzempliorius

  • Teksto dydis:

Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“ egzempliorius, priklausęs pačiam nacių lyderiui ir rastas jo bute Miunchene, penktadienį Jungtinėse Valstijose buvo parduotas už 20 655 dolerius, pranešė aukcionas.

Raudona oda įrištą knygą rado JAV kariai, Antrojo pasaulinio karo pabaigoje išvadavę Miuncheną, nurodė „Alexander Historical Auctions“.

Hitleris ją tikriausiai laikė naudotis pačiam arba kaip potencialią dovaną kokiam nors gerbėjui.

Knygos priešlapyje yra 11 karininkų iš JAV 45-osios pėstininkų divizijos lauko artilerijos bataliono – pirmųjų Miuncheną išvadavusių karių – parašai.

„Iš Adolfo Hitlerio buto Miunchene 1945-ųjų gegužės 2-ąją“, – parašė vienas tų karininkų. Žemiau yra jo ir dar 10 kitų parašai.

2015 metų rugpjūčio 20 dieną parašytame kapitono Danielio Alleno (Danielio Aleno) iš 45-osios pėstininkų divizijos dukters laiške sakoma, kad jos tėvas karui baigiantis parsivežė tą knygą namo.

Aukcione telefonu ir internetu varžėsi daugiau kaip 10 pirkėjų, kol galiausiai knyga atiteko vienam amerikiečių pirkėjui. Prieš aukcioną egzempliorius buvo vertinamas 12-15 tūkst. dolerių.

Hitleris šią knygą, kurios pavadinimas išvertus reiškia „Mano kova“, parašė 1924 metais, kalinamas už išdavystę po nesėkmingo Bavarijos vyriausybės perėmimo.

Šiame kurstytojiškame traktate išdėstoma politinė doktrina, kurią jis vykdė būdamas fiureris: kaimyninių šalių aneksavimas siekiant „gyvenamosios erdvės“ vokiečiams ir neapykanta žydams, kuri privedė prie Holokausto.

Riboto tiražo egzempliorius, kuris buvo parduotas penktadienį, yra 354 puslapių II tomas. Manifestą išspausdino nacių partijos leidykla „Verlag Franz Eher“ Miunchene, 1927 metais.

Nuo 1933-iųjų, kai Hitleris atėjo į valdžią, iki jo žlugimo 1945-aisiais, Vokietijoje buvo išleista milijonai knygos egzempliorių. Nuo 1936-ųjų nacių valstybė po egzempliorių padovanodavo visiems jaunavedžiams.

Šių metų sausį, pasibaigus autorinių teisių laikui, Vokietijoje pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo buvo išspausdinti nauji knygos egzemplioriai ir tai sukėlė nerimą kai kuriems žydų bendruomenės lyderiams.

70 metų Bavarijos valdžia neleisdavo jos pakartotinai leisti – iš pagarbos nacių aukoms ir siekdama užkirsti kelią neapykantos kurstymui.

2014 metų vasarį du reti „Mein Kampf“ egzemplioriai, pasirašyti Hitlerio dar jaunystėje, aukcione Los Andžele buvo parduoti už 64 850 dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikejo geriau

reikejo geriau portretas
atiduoti breivikui tegul studijuoja iki gyvos galvos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių