Quantcast

KVMT scenoje – reveransas baleto įvairovei: nuo klasikos iki technomuzikos

Baletas gali būti labai įvairus ir turėti daugybę veidų. Tuo įsitikins žiūrovai, apsilankę Tarptautinei šokio dienai skirtame Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) koncerte. Balandžio 27-osios vakarą teatro scenoje atsiskleis tikra klasikinio, šiuolaikinio ir modernaus baleto panorama.

Galimybė praplėsti horizontą

Dviejų dalių koncerte „...nuo klasikos iki moderno...“ laukia daugybė išskirtinių pasirodymų ir netikėtumų. Pirmojoje dalyje žiūrovai išvys klasikinio baleto programą, o antrojoje – šiuolaikinį ir modernų baletą, atliekamą net ir pagal technomuziką.

Ant scenos pasirodys įvairių kartų šokėjai – KVMT baleto trupės veteranai, taip pat kelerius metus čia šokantys šokėjai iš Malaizijos, Suomijos, Ukrainos ir jauni, visai neseniai prie trupės prisijungę artistai. Žiūrovus nustebins svečiai iš kitų Lietuvos teatrų ir choreografijos mokyklų: artistai iš Lietuvos operos ir baleto, Anželikos Cholinos šokio teatrų, M. K. Čiurlionio menų gimnazijos Baleto skyriaus ir Kauno M. Petrausko scenos menų mokyklos Šokio skyriaus mokiniai.

Pasak koncerto idėjos sumanytojo choreografo, KVMT baleto trupės vadovo Aleksandro Jankausko, išskirtinė vakaro programa atskleis baleto įvairovę ir pakvies į šį scenos meną pažvelgti kitu žvilgsniu.

„Tikiu, kad šiame koncerte kiekvienas atras savo širdžiai mielą pasirodymą. Tad kviečiame apsilankyti ne tik baleto gerbėjus, bet ir galbūt visiškai nieko apie šį scenos meną nežinančius žiūrovus. Koncerto vedėjai – aktorius Ramūnas Šimukauskas ir šokėja Rima Panuškytė – apie kiekvieną numerį papasakos įdomybių, tad koncertas taps puikia proga praplėsti savo žinias apie baletą“, – žadėjo jis.

Visa trupė atsakingai ruošiasi būsimam koncertui, nes labai mėgsta savo darbą ir nori žiūrovams suteikti pačių geriausių emocijų. „Tikimės, kad koncerte žiūrovai mūsų trupę pamatys kiek kitokią nei yra įpratę. Dažnai baleto trupės solistai šoka operetėse ar miuzikluose, tačiau šįkart laukia vien baletui skirta profesionali programa, kurioje atliksime pasaulinio garso choreografų numerius“, – sakė A. Jankauskas.

Kūrėjai: vakaro metu bus atliktos A. Jankausko, T. Blocho pastatytos kompozicijos. Tarp atlikėjų – ir T. M. Jean. / D. Rimeikos nuotr.

Nuo klasikos iki technomuzikos

KVMT baleto trupės nariai džiaugiasi, kad jau dvejus metus su jais drauge dirba choreografas, repetitorius Thomas Blochas – buvęs daugelio nacionalinių baleto trupių solistas, bendradarbiavęs su garsiais choreografais. Koncerte šokėjai atliks keturis T. Blocho pastatytus numerius.

„Išvysite išties įvairiapusę programą, varijuojančią nuo visiškai klasikinio iki labai modernaus baleto. Tai bus tikras skirtingų stilių ir choreografijų mišinys, kuriame kiekvienas ras kuo pasigėrėti. Tad nuobodu tikrai nebus, – šypsosi choreografas. – Koncerte žiūrovai išvys mano kurtą klasikinį šokį „Gypsy“, kuriame solo partiją atliks trupės šokėja May Jean Teo. Taip pat lauks neoklasikinio baleto kūrinys „(De)Struktūra“, atliekamas pagal technomuziką. Nors komfortiškiau jaučiuosi statydamas klasikinius ir neoklasikinius numerius, koncerte išvysite ir šiuolaikinio baleto kūrinį „Bolero“ – tai labiausiai šiuolaikinė mano kada nors sukurta choreografija. Tikiu, kad ji nustebins daugelį žiūrovų, tad labai laukiu koncerto ir nekantrauju išgirsti publikos atsiliepimus.“

Mūsų trupės nariai yra labai įvairūs. Vieni stipresni klasikiniame balete, kiti – šiuolaikiniame ar moderniame. Tad šis koncertas kiekvienam taps proga atskleisti stipriąsias savo puses.

Koncertui atsakingai ruošiasi ir beveik šešerius metus teatro baleto trupėje šokanti solistė iš Malaizijos – May Jean Teo. Koncerte šokėja pasirodys dviejuose labai skirtinguose numeriuose. Pirmojoje, klasikiniam baletui skirtoje, koncerto dalyje ji atliks solo partiją T. Blocho numeryje „Gypsy“. Jį choreografas sukūrė būtent šiai šokėjai, tad solistė jaučiasi labai laiminga ir pagerbta. Nors šis numeris yra klasikinis, pašnekovė džiaugiasi, kad jo choreografija nelabai griežta.

„Atlikdama šį numerį neprivalau išlaikyti klasikinės kūno pozicijos, galiu laisviau judėti ir turiu erdvės pažaisti su ant scenos esančiais kitais šokėjais. Tai man labai patinka, – sako solistė. – Antroje koncerto dalyje šoku neoklasikiniame T. Blocho numeryje „(De)Struktūra“. Šiam šokiui reikia daug ištvermės, tačiau jį atlikti labai įdomu. Šio neoklasikinio šokio choreografija kelia nemažai iššūkių, nes šokėjų kūnai nepripratę prie tokio tipo judesių. Tad turime išmokti judėti kiek kitaip ir sklandžiai pereiti iš vieno judesio į kitą. Labai džiaugiamės, kad Thomas yra čia, kartu su mumis, nes jis mums suteikia daug motyvacijos ir skatina judėti pirmyn, tobulėti.“

Kaune nuo 2018 m. gyvenanti iš Malaizijos kilusi šokėja džiaugiasi, kad kauniečiai mielai lankosi KVMT spektakliuose ir vis labiau prisijaukina baletą.

„Matau, kad su metais Kauno publika vis labiau pamilsta baletą, dažniau lankosi šio scenos meno spektakliuose ir jais mėgaujasi. Tai mane be galo džiugina, – šypsosi ji. – KVMT baleto trupė yra išties stipri, tad šiame koncerte parodysime, kad galime profesionaliai atlikti pasaulinio garso choreografų kūrinius.“

V. Kazlauskaitės nuotr.

Netrūksta iššūkių

Koncerte pasirodys ir garsi šokėjų pora – Valerijus Osadčenko ir Auksė Mikalajūnaitė-Osadčenko. Solistai pripažįsta, kad pasiruošimas išskirtiniam koncertui kelia nemažai iššūkių. Kita vertus, repeticijos yra įdomios ir skatinančios tobulėti.

A. Mikalajūnaitė-Osadčenko pirmoje koncerte dalyje kartu su partneriu Gintaru Visockiu atliks garsaus choreografo Christopherio Wheeldono duetinį numerį iš Joby Talboto baleto „Alisa Stebuklų šalyje“. Pasak pašnekovės, šis neoklasikinis numeris pasižymi gana sudėtingu techniniu atlikimu, tad repetuojama intensyviai.

„Pasiruošimas koncertui įdomus, nes aš mėgstu iššūkius, man patinka tobulėti. Be to, choreografas Ch. Wheeldonas yra pasaulinio garso kūrėjas, tad man bus didelė garbė ant scenos atlikti jo kūrinį. Taip pat koncerte šoksiu mūsų trupės choreografo T. Blocho choreografines kompozicijas. Labai gerbiu šį pedagogą, kurio choreografija taip pat yra gana sudėtinga, todėl nenuobodi, įdomi atlikti. Nors darbo turime daug, mylime teatrą ir besiruošdami koncertui jaučiamės labai laimingi. Tikimės, kad šios meilės baletui dalelę pavyks perduoti ir į koncertą atėjusiems žiūrovams", – viliasi A. Mikalajūnaitė-Osadčenko.

Bene didžiausiu iššūkiu ji vadina būtinybę palaikyti tinkamą fizinę formą, kartu nepervargti, nepersitempti. „Daugelis baleto šokėjų yra linkę į darboholizmą, mums atrodo, kad kuo daugiau repetuosi, tuo daug pasieksi. Vis dėlto, taip pat svarbu išlaikyti pusiausvyrą, nepamiršti pailsėti, kad kūnas nepervargtų ir nepadidėtų traumų rizika“, – sakė ji.

Šį pavasarį „Fortūnos” statulėle įvertintas trupės solistas V. Osadčenko koncerte atliks pagrindinę solo partiją T. Blocho numeryje „Bolero“. Šis numeris, kurio premjera įvyks koncerto metu, yra gana ilgas, tad jį atliekančių šokėjų laukia nemenkas fizinis iššūkis. Pasak V. Osadčenko, būsimas koncertas visai trupei yra labai svarbus, nes tai – puiki proga parodyti savo meistriškumą, atliekant profesionalių choreografų pastatytus baleto numerius. KVMT scenoje baleto pasirodymų nebūna daug, tad šokėjai nekantriai laukia tik šiam scenos menui skirto vakaro.

„Mūsų trupės nariai yra labai įvairūs. Vieni stipresni klasikiniame balete, kiti – šiuolaikiniame ar moderniame. Tad šis koncertas kiekvienam mūsų taps puikia proga atskleisti stipriąsias savo puses ir parodyti, ką geriausiai mokame. Programa bus labai įdomi ir spalvinga ne tik dėl skirtingų numerių, bet ir dėl to, kad visi šokėjai yra labai skirtingi ir turintys tik jiems būdingų stipriųjų pusių“, – sako solistas.

K. Kondratavičiūtės nuotr.

Didžiausias deficitas – laikas

Trupės solistė Lukrecija Vaitiekutė koncertui ruošia du dueto pasirodymus. Kartu su Aurimu Tiškevičiumi ji atliks choreografo Kennetho MacMillano numerį iš Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džuljeta“, o su Deividu Dulka šoks choreografo Mariaus Petipos numerį „Venecijos karnavalas“ iš Cezare’ės Pugni baleto „Satanella“.

Pasak šokėjos, KVMT baleto trupėje grynas klasikinis baletas yra retas svečias, nes dažniau atliekami neoklasikinio, šiuolaikinio ar modernaus baleto numeriai. Tad pirmoji, klasikinė, koncerto dalis šokėjams tapo šiokiu tokiu iššūkiu. Vis dėlto, ruošiant klasikinį „Romeo ir Džuljetos“ numerį, L. Vaitiekutei buvo įdomu prisiminti baleto mokyklos laikus ir sugrįžti prie klasikos.

2023 m. „Auksinių scenos kryžių" nominantės teigimu, besiruošiant koncertui, didžiausiu iššūkiu trupei tampa ne sudėtinga choreografija, o laiko trūkumas. Solistai intensyviai repetuoja ne tik koncertui, bet ir kitiems teatro spektakliams, šoka repertuaro miuzikluose, operetėse. Tad koncerto repeticijoms šokėjai neretai aukoja savo asmeninį laiką ir pasilieka repeticijų salėje iki vėlumos.

„Viską suderinti išties sudėtinga, juolab kad turime veiklos ir už teatro sienų, – aš studijuoju universitete, kai kurie šokėjai turi šeimas, kitų įsipareigojimų. Įtampa jaučiasi, būna dienų, kai nuo devintos ryto iki devintos vakaro praleidžiame teatre. Norime kuo geriau pasiruošti ir žiūrovams dovanoti nuostabų reginį scenoje, todėl neišvengiame fizinio ir emocinio nuovargio. Gelbėja kava, maisto papildai, raumenų nuovargiui mažinti skirti tepalai, – šypteli ji. – Mėgstame savo darbą, tad jam atiduodame visą save. Tikimės, žiūrovai tai įvertins.“

KVMT baleto trupės choreografas, repetitorius G. Visockis pritarė minčiai, kad teatre didžiausiu deficitu tampa laikas.

„Visko turime, tik laiko – ne, – juokiasi jis. – Teatras šiuo metu stato ne vieną spektaklį, kuriuose reikalingi trupės choreografai ir šokėjai. Pats taip pat šiuo metu ruošiuosi savo jubiliejiniam koncertui, skirtam 30-mečiui scenoje paminėti. Tad darbo turime daugiau nei paroje yra valandų. Vis dėlto mums labai patinka tai, ką darome. Šokis – tai medus mūsų sielai. Jei nejaustume meilės baletui ir savo darbui, scenoje tiesiog negalėtų gimti tokių nuostabių dalykų, kuriuos išvys koncerto žiūrovai. Laukia įspūdingas renginys, kuriuo Tarptautinę šokio dieną paminėsime iš širdies.“

Nors buvęs trupės solistas G. Visockis baleto aktyviai nebešoka ir šiuo metu eina choreografo ir repetitoriaus pareigas, koncerte jis atliks tris numerius. Pasak pašnekovo, laukia nemažas iššūkis, nes jis šoks techniškai gana sudėtinguose klasikiniuose numeriuose, reikalaujančiuose daug darbo ir pasiruošimo: „Romeo ir Džuljeta“, „Alisa Stebuklų šalyje“.

„Ruošiamės intensyviai ir esame patenkinti pasiektais rezultatais. Žiūrovai išvys nuostabų koncertą, kuris, tikiu, ilgam paliks pėdsaką jų atmintyje“, – pokalbį baigė pašnekovas.


Kas? Tarptautinei šokio dienai skirtas baleto koncertas „...nuo klasikos iki moderno...“

Kur? Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Kada? Balandžio 27 d. 18 val



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių