Quantcast

Renginys „Etnografijos kodas“ subūrė tautodailės meistrus

  • Teksto dydis:

Raudondvario dvare saulėje spindinčiais keramikų nužiestais ąsočiais ir kalvių nukaldintomis žvaigždėmis, medžio skulptūromis ir šiaudiniais sodais, dailės darbais ir austomis juostomis pasitiko renginys „Etnografijos kodas“.

Daugiau nei 60 Kauno rajono tautodailininkų susirinko į Raudondvario dvarą pasidalyti įgūdžiais, meistriškumu, išsaugotomis senosiomis ir gimstančiomis naujomis tradicijomis. Ekspozicijai menų inkubatoriuje parengta per 400 darbų.

Šiame skaitmenizacijos, skubos ir išsibarstymo amžiuje lėtai, perimant senolių įgūdžius, atsigręžiant į ištakas ir šaknis gimstantys rankų darbo kūriniai yra kaip kvepianti, gaivinanti, sotinanti duona – teikianti jėgų, stiprybės, bendrystės.

Ko tik nebuvo „Etnografijos kode 2023“! Raudondvario dvaro menų inkubatoriaus kieme renginio dalyviams buvo pristatomas juostų pynimas ir akmens tašymas, vėlimas ir drožyba, karpiniai ir kalvystė, keramika ir odininkystė, žaislų gamyba ir žolininkystė, tekstilė ir juvelyrika... Nuo scenos skambėjo dainos – koncertavo folkloro ansambliai „Viešia“, „Ratilai“, „Kitava“, nes šis renginys turėjo dar vieną funkciją: kartu vyko ir atrenkamasis konkursas dalyvauti 2024 m. Dainų šventėje.

Komisijos nuomone, didžiausią meistrystę ir kūrybiškumą šiais metais atskleidė medžio skulptorius Kazimieras Martinaitis, sodų pynėja Vida Sniečkuvienė ir kalvis, kryždirbys Ričardas Grekavičius. Trijų „Aukso vainikų“ laureatas Adolfas Teresius pasidžiaugė, kad tautodailės tradicijomis domisi ir jaunimas – žymus drožėjas tvirtino turįs gabių mokinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių