Quantcast

Per 20 dienų – 20 maratonų po Lietuvą

Nuo mokyklos prie mokyklos skirtinguose Lietuvos miestuose. Bėgte. Iš viso 20 maratonų – per 20 dienų. Šia kelione bėgte 33 metų Nerijus Buivydas nori atkreipti dėmesį į švietimo problemas.

Kai mokiniai mažiausiai svarbūs

"Už laimingesnius vaikus mokyklose!" Tokiu šūkiu švietimo entuziastas, 2015 m. atsidariusios Demokratinės mokyklos Vilniuje vadovas ir aistringas bėgikas mėgėjas Nerijus gegužės 13 d. pradės savo akciją.

Kaune gimęs, mokęsis, dabar sostinėje gyvenantis vyras neatsitiktinai pasirinko finišo laiką – birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

Fiziškai ir psichologiškai mestu sau sunkiu iššūkiu N.Buivydas nori atkreipti visų dėmesį į mokinius, vaikus.

"Kai lankausi mokyklose, kalbinau vaikus ir prašiau jų išvardyti, kas svarbiausia mokyklose, kokie yra prioritetai, visi minėjo direktorių, mokytojus. O kur mokiniai? Daugelis jų mokyklose nesijaučia gerai, – pastebėjo Nerijus ir retoriškai klausė: – Koks buvo pradinis ir pagrindinis mokyklos tikslas?  Mokyklos esmė – ugdyti vaiką, ji sukurta mokiniams. Dvylika metų mokome juos švietimo įstaigoje ir paleidžiame į gyvenimą. Bet dabar daugumoje mokyklų stengiamasi, kad geriau būtų direktoriui valdyti, mokytojui – dirbti, bet ne kaip geriau mokytis vaikui."

Švietimo sistemoje dirbantis N.Buivydas pastebi, kad dauguma vaikų mokykloje nėra laimingi, kyla prieštaravimų, konfliktų, nes mokiniai tampa vykdytojais, tenkina administracijos, mokytojų norus.

Mokiniai savo mokykloje neturi jaustis mažiausiai reikšmingi. Kai jie nesijaučia gerai, neturi noro lankyti mokyklos. "O po to norime, kad po dvylikos metų mokinys iš mokyklos išeitų laisvas, aktyvus, kūrybiškas pilietis, – stebėjosi N.Buivydas. – Daugumoje mokyklų užgniaužiamas vaikų kūrybiškumas ir laisvė."

Dvidešimčia maratonų Nerijus skatina atkreipti ne tik į mokinių problemas, bet ir paskatinti mokinius stengtis būti sveikesnius, sportiškesnius, daugiau judėti.

Lankys šviesesnes mokyklas

Penkis maratonus varžybose ir savaitgaliais savo malonumui maratoną nubėgantis bėgikas mėgėjas savo žygį pradės Vilniaus demokratinėje mokykloje.

"Mano pasirinktos 20 mokyklų Lietuvoje neatsitiktinės – kitokios, šviesesnės, einančios teisingu keliu, – teigė Nerijus. – Kaune bėgsiu iki Kazio Griniaus progimnazijos, kurioje labai imponuoja mokymo stilius. Bendravau ten ir su mokytojais, ir mokiniais."

Vilnius, Semeliškės, Daugai, Prienai, Birštonas, Kaunas, Plungė, Biržai, Mažeikiai, Šiauliai, Šventežeris, Panevėžys, Pabradė...

Nerijus kruopščiai sudarė maršrutą ir kiekvieną dieną bėgs į kitą Lietuvos miestą ar miestelį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matas

Matas portretas
Šaunuolis, palaikau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių