Quantcast

Istorinės technikos mugėje – staigmenos ir pažintys

Sekmadienį S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome rinkosi antikvarinių automobilių, kitokios istorinės technikos mylėtojai, savininkai, meistrai ir smalsuoliai. Čia vyko devynioliktą kartą surengta „Retro mugė“.

Detalių ir patarimų

Vieni ieškojo trūkstamos autentiškos dalies istoriniam dviračiui, kitiems renginys buvo galimybė peržiūrėti garažo turinį ir tai, ko nebereikia, parduoti. Mugė traukė ir smalsuolius, norinčius paganyti akis po senovinę techniką, ypač aukcione atsidūrusį „Ford Y“ automobilį, kadaise skirtą angliškai rinkai su vairu dešinėje.

„Kiekviena mugė skirtinga, bet tendencijos – tos pačios. Galima rasti viską savo restauruojamam automobiliui, motociklui ir pan., pradedant nuo detalės, tam tikro mazgo, baigiant žiniomis, kontaktais, patirtimi, meistrų rekomendacijomis ar visu automobiliu“, – kalbėjo mugę organizuojančios asociacijos „Retromobile“ vadovas Ramūnas Kardelis.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Jis pasakojo, kad restauruojant senovinį daiktą dažnai yra sunku rasti vieną ar kitą trūkstamą autentišką detalę, o čia žmonės visko pasiūlo, geresnės ar blogesnės būklės. „Žmonės išvalo savo garažus. Prieš vežant į metalo laužą vertą iš pradžių atvežti į mugę. Tikrai yra kas tokios detalės ieško. Jums ji nereikalinga, bet kažkas jos intensyviai ieško. Suvedam tokius žmones“, – sakė vadovas.

Aukso vertės mažmožiai

Pasiteiravome, gal yra pasitaikę, kai paaiškėja, kad detalė visai ne bevertė, o tikras lobis.

„Čia ne išimtis, o taisyklė. Tokių atveju – ne vienas ir ne du. Kartais žmogus randa garaže nuo tėvų ar senelių užsilikusią dalį. Net nesusigaudo, kas tai. Atveža į mugę, įkainoja, pavyzdžiui, penkiais eurais“, – dėstė R.Kardelis.

Pasirodo, kažkas tokios detalės labai ieškojo ir buvo pasiruošęs pakloti nors ir 500 eurų. „Sako, va, muges visas per pasaulį išvažinėjau, niekur neradau benzino kranelio retam prieškariniam motociklui, o čia radau būtent tokį, kokio reikėjo. Žmogus devintam danguj“, – pavyzdžių ieškojo pašnekovas.

Kartais žmogus randa garaže nuo tėvų ar senelių užsilikusią dalį. Net nesusigaudo, kas tai.

Anot jo, būna, kad remontuoji automobilį ir trūksta vienos detalės, kad galėtum išvažiuoti į gatves. Ir niekur jos negauni. Gali ištekinti, bet tai jau bus naujadaras, neoriginali detalė.

Meistrų reitingas

Paskutiniu metu labai paklausios yra rekomendacijos dėl meistrų. Pavyzdžiui, ne kiekvienas gali ir moka tinkamai perdažyti senovinį automobilį. Keičiamasi įspūdžiais, kuris meistras kaip dirba ir ką sugeba, kokie buvo rezultatai.     

Šioje retro technikos gerbėjų šventėje nenuobodžiavo ir mažieji lankytojai. Vienais metais jie būna pavežiojami istoriniais angliškais dviaukščiais ar sovietiniais autobusais, kitais metais – istoriniais lietuviškais ar latviškais, lenkiškais, vokiškais. 

Regimanto Zakšensko nuotr.

Norintiems pasidairyti po istorinę techniką nebūtina laukti kitos mugės. Šiuo metu veikia du asociacijos „Retromobile“ įkurti muziejai: Šeduvos istorinės technikos muziejus ir Anykščių istorinės technikos ekspozicija. Kauno istorinės technikos muziejus buvo uždarytas, kai asociacija neteko erdvių patalpų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Labai ir labai patiko ne tik man, bet ir mano 10 metų vaikui. Šaunuoliai.

To Debili

To Debili portretas
Ne visi kompai paveza ta programa

To Debili

To Debili portretas
Išmok kompu normaliai naudotis - yra programos -reklamos blokatoriai - pvz ABP. "Užmuša" 80 proc reklamų.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių