Quantcast

Kaune atidarytas didžiausias elektromobilių įkrovimo parkas Baltijos šalyse

Penktadienį Kaune atidarytas didžiausias elektromobilių įkrovimo parkas Baltijos šalyse.

Jį įrengusios elektromobilių krovimo infrastruktūros tinklo vystytojos „Eleport" vadovas Lietuvoje ir Baltijos šalyse Kazys Pupinis teigia, kad šalia Kauno „Akropolio“ įrengta 20 stotelių, kuriose gali krautis 40 automobilių.

„Jeigu kažko nepraleidome, tai didžiausias toks projektas ne tik Baltijos šalyse, bet ir Vidurio ir Rytų Europoje“, – penktadienį parko atidarymo metu teigė K. Pupinis.

Kaip praneša „Eleport“, dvi savaites nuo atidarymo elektromobilių vairuotojai stotelėse galės nemokamai krauti automobilius.

Atidaryme dalyvavęs Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius tikino, kad tokia infrastruktūra paskatins visuomenę pereiti prie elektromobilių.

„Tikiuosi, kad po dviejų metų, esant tokiai gerai infrastruktūrai, įmanoma pasiekti, kad elektromobilių būtų parduodama daugiau nei vidaus degimo variklių“, – komentavo eurokomisaras.

Džiaugiuosi, kad tapome pirmu prekybos centru, įgyvendinančiu tokį ambicingą ir aukštos kokybės projektą.

Anot Kauno „Akropolio“ valdytojos Brigitos Kuodytės, tai pirmasis tokio dydžio projektas įgyvendintas prie prekybos centro. Tuo metu Kauno miesto savivaldybės atstovas Martynas Matusevičius pabrėžė, kad tai pirmasis toks parkas mieste.

„Džiaugiuosi, kad tapome pirmu prekybos centru, įgyvendinančiu tokį ambicingą ir aukštos kokybės projektą“, – tvirtino B. Kuodytė.

„Smagu matyti, kad „Eleport“ parodė iniciatyvą ir pirmi Kaune padarė projektą, kuris yra ne tik žadėtas, bet ir matomas“, – teigė M. Matusevičius.

Anot „Eleport“ elektromobilių krovimo stotelės bus vidutinio arba ilgojo krovimo, tad vienas elektromobilis krausis nuo pusvalandžio iki valandos su puse. Ilgojo krovimo stotelės, anot bendrovės, įrengtos antrajame „Akropolio“ aukšte.

Įkrovimo pajėgumus „Eleport“ planuoja padvigubinti

Įgyvendinant pirmąjį etapą stotelės įrengtos 4 skirtingose Kauno „Akropolio“ aikštelės vietose. Keturios sparčiojo įkrovimo stotelės įrengtos priešais Šv. Kryžiaus bažnyčią, dar tiek pat jų sumontuota tarp pirmojo aukšto įėjimų į pastatą, o likusios – antrajame daugiaaukštės stovėjimo aikštelės aukšte.

Šiuo metu įrengta 12 nuolatinės ir 8 kintamosios srovės stotelių, dar tiek pat kroviklių planuojama įrengti antrojo plėtros etapo metu. Baigus antrąjį etapą, vienu metu čia bus galima krauti iki 80 elektromobilių, o bendra įmonės investicijų sumą į šį projektą sieks beveik 1 mln. eurų.

Bendra šiuo metu veikiančių stotelių galia siekia 1552 kW. Įgyvendinus antrą etapą, bendroji įkrovimo stotelių galia viršys 3 megavatus (MW).

„Eleport“, tai Estijos startuolis užsiimantis elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimu. Veiklą Lietuvoje bendrovė pradėjo 2022 m.

Keturiose svarbiausiose „Eleport“ rinkose – Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje – praėjusių metų pabaigoje jau veikė daugiau nei 500 įmonės valdomų įkrovimo taškų. Į elektromobilių tinklo vystymą šiais metais „Eleport“ ketina investuoti daugiau nei 20 mln. eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žmogus

Žmogus  portretas
Akropolyje ir kitur Kaune Elektros įkrovimo stotelės užėmė visas invalidų statymo vietas

Ramus

Ramus  portretas
Tiek prirase megavatu, o 1 kW kainos ir nera... Bus kokia 50 cnt, tai vis tiek ant dyzelio pigiau.

stacha

stacha portretas
panaikino neigaliuju stovejimo vietas ir dziaugesi patys savimi
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių