- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad šią savaitę Kaune buvo nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis.
Iš sveikatos priežiūros įstaigų buvo gauta informacija apie du susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant salmoneliozę. Atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką išsiaiškinta, kad susirgusių asmenų yra ir daugiau, tačiau jie medicinos pagalbos nesikreipė.
Vertinant epidemiologinę situaciją, galima įtarti, kad tarpusavyje epidemiologiškai susijusių susirgimų atsiradimą ir išplitimą galėjo lemti vienoje iš Kauno kavinių, vakarienės metu, valgytas maistas.
NVSC Kauno departamento specialistai židinio epidemiologinę diagnostiką atlieka kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno departamento specialistais.
Tarnybos užklausėme, kurios kavinės veikla tiriama, kiek iš viso yra sunegalavusiųjų ir kokia jų būklė, ar kavinės veikla buvo, tebėra sustabdyta.
„Vasario 20 d. Kauno VMVT departamentas gavo pranešimą apie įtariamą apsinuodijimo maistu protrūkį, galėjusį kilti dėl viešojo maitinimo įmonės veiklos. Nedelsiant, tą pačią dieną, įmonėje atliktas patikrinimas, atrinkti maisto produktų, žaliavų ir aplinkos plovinių mėginiai. Kol vyksta tyrimas įmonės veikla laikinai sustabdyta, įmonės patalpose nurodyta atlikti valymą ir dezinfekciją, o darbuotojams – pasitikrinti sveikatą. Tyrimas tęsiamas, laukiama laboratorinių mėginių tyrimų rezultatų. Plačiau pakomentuoti visus jūsų klausimus, įskaitant ir apie susirgusius asmenis, gali šiuos duomenis surinkę NVSC specialistai, vykdantys epidemiologinį tyrimą“, – tiek informacijos kol kas tegalėjo pateikti tarnyba.
Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis.
Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, tačiau 80 °C temperatūroje žūva per 10 min.
Ligos simptomai: viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydant liga progresuoja.
Kaip užsikrečiama?
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta. Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.
Dažniausi veiksniai, lemiantys užteršto patogeniniais mikroorganizmais maisto tiekimą vartotojui ir sukeliantys žarnyno infekcijų protrūkius:
* Nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė.
* Maisto produktų laikymo temperatūrinių režimų pažeidimai.
* Neužtikrinamas maisto produktų atsekamumas.
* Panaudoti užteršti komponentai maiste, kurie termiškai neapdorojami.
* Kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų:
- tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai;
- nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas.
* nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.
* Maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas.
* Prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.
Gamintojų tiekiama produkcija turėtų būti saugi ir, tik sustiprinus įdiegtas savikontrolės sistemas maisto tvarkymo įmonėse, galima būtų gamybos technologinio proceso metu išvengti gaminių kryžminės taršos bei antrinio užteršimo bei darbuotojams tinkamai laikantis asmens higienos.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kauno gatvėse – Dainų šventės spalvomis ir šiaudiniais sodais papuoštas autobusas
„Turbūt jau spėjote pastebėti, o gal net pasivažinėti – Kauno gatvėmis rieda Dainų šventės spalvomis ir svarbiausiu vizualiniu akcentu – šiaudiniais sodais – papuoštas autobusas“, – skelbia Kauno...
-
Laisvės alėjoje kauniečiai galėjo ne tik pasimatuoti kraujospūdį
Ketvirtadienį Laisvės alėjoje vyko renginys Tarptautinei širdies nepakankamumo dienai paminėti. ...
-
Kviečia į renginį „Lietuvai – 1015“: grilio sezono atidarymas ir rekordas
Gegužės 9 d. Griliai.lt kviečia Jus į neeilinį renginį, kuriame turėsite galimybę drauge atšvęsti Lietuvos paminėjimo rašytiniame šaltinyje ir jos de facto pripažinimo 1015-ąsias metines, pradėti naująjį grili...
-
Dalis kauniečių liko be elektros5
Dalis kauniečių priversti laukti, kada Energijos skirstymo operatorius (ESO) pašalins gedimus ir bus atnaujintas elektros tiekimas. ...
-
„Via Lietuva“: pradedami tvarkyti trys blogos būklės tiltai Kauno, Rokiškio ir Joniškio rajonuose1
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ toliau tęsia valstybinės reikšmės keliuose esančių tiltų ir viadukų tvarkymo darbus. Artimiausiu metu bus pradėti tiltų per Bytvaną (Kauno raj.), Vyžuoną (Rokiškio raj.) ir Voverkį (Joni&sc...
-
Santakos parkas šiandien tapo saugiausiu šalyje: Gegužės 1-oji čia paminėta originaliai2
„Sveiki atvykę į šiuo metu saugiausią parką šalyje!“ – toks buvo pirmas šiandien Santakos parke vykusių žaidynių „Palaikau pulsą“ atidarymo sakinys. Ir Gegužės 1-oji joms buvo pasirinkta neatsitiktin...
-
Santakos parke Kaune pirmąkart rengiamos įstaigų, įmonių pirmosios pagalbos varžybos5
Santakos parke Kaune trečiadienį pirmąkart rengiamos Lietuvos įstaigų ir įmonių pirmosios pagalbos varžybos „Palaikau pulsą“. ...
-
Didelė netektis statybų sektoriuje: mirė ilgametis „YIT Lietuva“ vadovas A. Butkus12
Antradienį bendrovė „YIT Lietuva“ pranešė, kad neteko ilgamečio įmonės vadovo Antano Butkaus. Žmogaus, palikusio didelį pėdsaką statybų pasaulyje. ...
-
Gyvensenos medicinos specialistės: geriausia investicija į sveikatą – judėjimas7
Kauno miesto poliklinikoje pacientus konsultuoja gyvensenos medicinos specialistės. Jos pataria, kaip pradėti gyventi sveikiau, numesti svorio, sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda siekti užsibrėžtų tikslų. Kalbintos specialistės ...
-
50-tasis Lietuvos etnografijos muziejaus sezonas: Mažosios Lietuvos ekspozicija ir ūkio gyvūnai1
Jau nuo šio trečiadienio – gegužės 1 d. – Lietuvos etnografijos muziejus pradeda 50-ąjį sezoną, kurio metu duris atveria vidaus ekspozicijos, pristatomos naujos parodos ir ilgėja darbo laikas. Įsibėgėjęs pavasaris žada nepaprasta...