Quantcast

Kauno mokyklose – jokių streiko ženklų, bet sumaišties šiek tiek yra

Penktadienį Lietuvoje vykstant pedagogų streikui į jį įsitraukė vos daugiau nei dešimt Kauno mokytojų.

Įprastas rytas

Ryte apsilankius vienoje streikuojančių mokyklų – VDU „Rasos“ gimnazijoje – nesimatė jokių streiko ženklų. Gimnazistai ramiai rinkosi į pamokas. Prie įėjimo – jokių iškabų, užrašų, plakatų, susijusių su protestu, reikalavimais.

Prie įspėjamojo streiko buvo prisijungę 26 šios gimnazijos mokytojai. „Tądien buvo sporto šventė. Jokios sumaišties nebuvo. Dabar streikuoja šeši mokytojai, dar vienas pritariantis šiandien neturi pamokų, o antrasis lieka mokykloje. Sumaišties šiek tiek yra. Net ir teisiškai neaišku dėl vadavimo. Į pirmą pamoką kai kurie mokiniai neatvyks. Po to pasitelksim į pagalbą kitus mokymo specialistus“, – prieš 8 val. rytoj sakė gimnazijos direktorius Arūnas Sakalauskas.

Kokia forma vyksta streikas? „Vienas streikuojančiųjų lieka mokykloje, kiti, kiek žinau, ruošiasi važiuoti į Vilnių, į piketą“, – kalbėjo gimnazijos vadovas.

Nepavyko pakalbinti to vienintelio mokykloje turėjusio likti streikuojančio šios mokyklos pedagogo. „Būtų galima, bet dar nemačiau jo šiandien“, – tarstelėjo A. Sakalauskas. Šioje gimnazijoje iš viso dirba 72 mokytojai.

Arūnas Sakalauskas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Direktorius sutiko, kad būtina gerinti mokytojų daro sąlygas. „Bet, mano supratimu, reikalavimai šįkart yra šiek tiek neadekvatūs“, – išsakė savo nuomonę vadovas.

Mokiniai, anot jo, palaiko pedagogus, kovojančius už savo teises.

Sumaišties šiek tiek yra. Net ir teisiškai neaišku dėl vadavimo.

Rajonas – aktyvesnis

Be šios gimnazijos, oficialiai prie streiko prisijungė ir VDU klasikinio ugdymo mokykla. Joje, Kauno miesto savivaldybės turimais duomenimis, streikuos  septyni jos mokytojai.

Kiek aktyvesnė situacija Kauno rajone. Tačiau, pavyzdžiui, jei net 95 proc. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokytojų dalyvavo įspėjamajame streike, prie tikrojo prisijungė vos devyni. „Parodėme solidarumą, o dabar mokymosi procesas vyksta kaip vyksta“, – tikrojo streiko išvakarėse „Kauno dienai“ teigė gimnazijos vadovas Vidmantas Vitkauskas.

Vienas streikuojančių mokytojų liks mokykloje, kiti prisijungs prie piketo Vilniuje.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja (ugdymui) Jolanta Jankauskienė teigė, kad jaučiamas mokytojų noras būti išgirstiems ir suprastiems, neabejingumas švietimo reikalams.

„Mokytojai nusiteikę parodyti vienybę ir solidarumą su kitais streikuojančiais Lietuvos mokytojais, atkreipti dėmesį į švietimo bendruomenėje esančius skaudulius“, – prieš įspėjamąjį streiką „Kauno dienai“ sakė savivaldybės atstovė.

Jos nuomone, pastaraisiais metais kaita vyksta visose gyvenimo srityse, todėl kaita turi vykti ir mokyklų gyvenime.

„Vykstant pokyčiams švietimo sistemoje, Kauno rajono savivaldybėje sudaromos sąlygos mokytojams atnaujinti žinias, įgyti naujas kompetencijas, gauti profesionalias konsultacijas, praktinę pagalbą. Kauno rajono savivaldybė supranta mokytojų lūkesčius, siekia gerinti mokytojų darbo sąlygas: nuo 2022 m. skiria lėšų mokytojų mokymo priemonėms įsigyti, nuo 2023 m. sausio mėn. kompensuoja pedagoginių darbuotojų kelionės į darbą ir atgal išlaidas. Esame pasirengę konstruktyviam dialogui, bendradarbiavimui“, – kalbėjo J. Jankauskienė.

„Mes tikime, – tęsė pašnekovė, – kad Kauno rajono mokytojai turi ne tik aukštąjį išsilavinimą, bet savo profesiją pasirinko iš pašaukimo, noro vesti vaikus mokslo keliu. Jeigu visi mokyklos bendruomenės nariai (mokiniai, jų tėvai, mokytojai, pagalbos mokiniui specialistai, vadovai) daugiau bendraus, pasitikės vieni kitais, savo kasdienius sprendimus ir veiklą grįs pagarba ir supratimu, palaikymu, tai galėsime išspręsti daug klausimų“.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Viltis vis dar gyva

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Kauno miesto ir rajono susivienijimo pirmininkė Rūta Gaulienė apgailestavo, kad Kaune dalyvaujančių tikrajame streike liko kelios organizacijos. „Tai galima paaiškinti žmonių baime, kad vėliau neatsilieptų jų darbiniams santykiams, finansinei padėčiai“, – teigė pirmininkė.

Mes tikime, kad Kauno rajono mokytojai turi ne tik aukštąjį išsilavinimą, bet savo profesiją pasirinko iš pašaukimo, noro vesti vaikus mokslo keliu.

Kauno rajone, jos žiniomis, streikuojama gausiau. „Nors streike dalyvauja tiek pat mokyklų, tačiau jose prie streikuojančių profesinės sąjungos narių prisijungė ir kiti mokytojai. Pilietinio sąmoningumo situacija Kaune tikrai nedžiugina, bet viltis, kad mokytojų bendruomenė prabus ir taps aktyvia, kuriančia geresnę ateitį visuomenės lyderė, vis dar gyva“, – vylėsi R. Gaulienė.

Ji sakė, kad „tokio aršaus spaudimo, koks vyko prieš įspėjamąjį streiką, dabar nebesijaučia, matomi tik Nacionalinės švietimo akademijos desperatiški pertekliniai veiksmai kontroliuoti, valdyti ir bauginti“.

R. Gaulienė teigė nežinanti, kiek truks streikas. „Streiko trukmės tikrai negalima numatyti ar planuoti, nes visi streikuojantys supranta, kad turime derybose pasiekti sprendimų bent dėl savo pagrindinių reikalavimų. Kai kurie reikalavimai jau pajudėjo iš vietos, tačiau kol nebus nustatyti konkretūs veiksmų planai, streikuojantys nesitrauks“, – tikino pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Henrikas

Henrikas  portretas
Dabar niekas nieko negerbia ir nesupranta. Vertina tik isorini spindesi, "teisinga" kalbejima ir pinigus. Tokios jau musu visuomenes siandienos "ligos".

Algis

Algis portretas
Atsibodo mokytojai su savo streikais kekvienais metais. Dirbti tingi tik pinigu moka reikalauti. Gauna ir taip dideles algas. Gobsumui nera ribu!

Joo

Joo portretas
Streikuoja komuniagos.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių