Quantcast

Kauno rajonas sieks perimti Domeikavos pusiaukelės namus savivaldybės nuosavybėn

Ketvirtadienį posėdžiaujanti Kauno rajono savivaldybės taryba vienbalsiai nutarė siekti Domeikavos seniūnijoje veikiančių pusiaukelės namų pastato perėmimo.

Kaip posėdyje sakė Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjas Artūras Pupalė, sprendimo projektas parengtas vykdant Domeikavos seniūnijos seniūnaičių sueigos protokolinį sprendimą, taip pat įvertinus bendruomenės prašymus.

31-am tarybos nariui balsavus „už“, rajono politikai išreiškė valią perimti Domeikavos seniūnijos Šakių kaime esantį pastatą su priklausiniais.

Pasak A. Pupalės, šiuo metu pusiaukelės namų įkūrime vietos savivalda nedalyvauja. Kauno apygardos prokuratūroje vyksta bendruomenės inicijuotas viešojo intereso gynimo tyrimas dėl pusiaukelės namų įsteigimo.

Administracijos atstovo teigimu, savivaldybė šiame procese bendradarbiauja su prokuratūra ir teikia visus reikalingus dokumentus.

„Savivaldybė gali sustiprinti savo poziciją taryboje teisėtai išreikšdama nepritarimą pusiaukelės namų įsteigimui Domeikavoje. Tik teismas gali apriboti šios įstaigos veikimą“, – pristatydamas projektą kalbėjo Ekonomikos skyriaus vedėjas.

Kaip nurodoma savivaldybės sprendimo projekte, šiuo metu valstybei priklausančiame pastate galėtų būti įkurtas Kauno rajono meno mokyklos Domeikavos filialas, taip pat dziudo ir jojimo sporto mokykla, atviroji jaunimo erdvė.

„Meno mokykla artimoje aplinkoje suteiktų mokiniams saugias, tėvų laiką taupančias sąlygas ugdytis ir kokybišką meninį lavinimą“, – teigiama projekte.

Pusiaukelės namai Domeikavoje veiklą pradėjo praėjusių metų gruodžio viduryje. Lietuvos kalėjimų tarnyba (LKT) tuomet skelbė, kad pirmąjį pusmetį įstaigoje gyventojų skaičius neviršys 10-ies, o visiems nuteistiesiems šiuo laikotarpiu bus uždėtos apykojės.

BNS trečiadienio vakarą pateiktame komentare LKT nurodė apie Kauno rajono savivaldybės planus perimti pastatą žinanti tik iš žiniasklaidos, savivaldybė siūlymo nupirkti pastatą nėra pateikusi.

„Lietuvos kalėjimų tarnyba negali komentuoti kitos institucijos priimamų sprendimų. Manome, kad vien Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimas negali suponuoti pareigos Lietuvos kalėjimų tarnybai perduoti pastatą, tam reikėtų Vyriausybės sprendimo“, – nurodoma LKT komentare.

Prieš pradedant veiklą, buvo patvirtintas naujas perkėlimo į pusiaukelės namus tvarkos aprašas. Jame įtvirtinta, kad pirmuosius šešis mėnesius Domeikavoje esančioje įstaigoje gyventojų skaičius neviršys 10.

Šiuo metu pusiaukelės namuose gyvena 10 nuteistųjų.

„Šiuo metu pusiaukelės namuose gyvena 10 nuteistųjų – 2 daugiau nei veiklos pradžioje. Jie pratinasi prie įprasto socialinio gyvenimo – visi nuteistieji susirado darbą, du iš jų taip pat savanoriauja vietos nevyriausybinėse organizacijose“, – teigia LKT.

Planai atverti pusiaukelės namus šioje vietoje sulaukė gyventojų, Kauno miesto ir rajono savivaldybių pasipriešinimo. Peticiją dėl to inicijavę žmonės pusiaukelės namus vadino atviro tipo kalėjimu, kuris veiktų netoli daugiabučių, mokyklos, darželių.

Pernai gruodžio viduryje Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Vesta Muckienė įspėjo LKT nedaryti teisės aktų pažeidimų. Tarnybai nurodyta pradėti pusiaukelės namų veiklą tik pakeitus Stumbro g. 3 žemės sklypo naudojimo būdą iš komercinės paskirties objektų teritorijų į visuomeninės paskirties.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė Milda Butkutė BNS ketvirtadienį nurodė, kad tyrimas dėl galimo viešojo intereso pažeidimo dar nėra baigtas, galutinis procesinis sprendimas šiuo metu nepriimtas.

„Buvo kreiptasi į šešias kompetentingas institucijas prašant pateikti papildomą informaciją. Dar ne iš visų institucijų gavome prašomą informaciją. Gavus minėtą informaciją, ją išanalizavus ir įvertinus, bus priimtas galutinis sprendimas dėl viešojo intereso gynimo priemonių taikymo, įskaitant ir dėl prokuratūros įspėjimo nedaryti teisės pažeidimų vykdymo“, – komentavo M. Butkutė.

Pasak rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo A. Pupalės, šiuo balsavimu išreikšta vieninga tarybos pozicija, kad savivaldybė yra pasiruošusi perimti pusiaukelės namų pastatą, tačiau sprendimą turi priimti Vyriausybė, į kurią bus kreiptasi dėl turto perdavimo.

Vyriausybei nusprendus suteikti pastatą savivaldybei, būtų sprendžiama dėl finansavimo skyrimo pastatui įsigyti, pretenduoti į turtą Domeikavos seniūnijoje galėtų ir kitos institucijos, pabrėžė A. Pupalė.

Septynių rajono gyventojų vardu taip pat siekiama pateikti ieškinį Kauno apylinkės teismui dėl LKT veikimo ne pagal kompetenciją, trečiuoju asmeniu įvardijama Teisingumo ministerija.

Kaip BNS sakė gyventojams atstovaujantis advokatas Saulius Dambrauskas, minėtas teismas atsisakė priimti ieškinį ir nukreipė į Vilniaus apylinkės teismą, o šis – atgal į Kauno apylinkės teismą.

Atsisakius priimti ieškinį, gyventojai planuoja šį sprendimą skųsti aukštesnės instancijos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zk

zk portretas
padarysim domeikavos skeltanagyną.

o man negaila skeltanagių gudrašiknių

o man negaila skeltanagių gudrašiknių portretas
kodėl Pravieniškių kaimelyje turi būti ir kalėjimas ir pusiaukelė ir dar kalinių ligoninė. O demeikavos skeltanagyne negali būti net pusiaukelės. Niekas nenori bet ką su areštantais daryt? Ypač kauno rajono. Gal sušaudyt? Kodėl juos kelti kitiems ant sprando?

reklaittis

reklaittis portretas
kaip ten sprendžiamos problemos su kvaišalais ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių