Quantcast

Mėsos perdirbėjai labiau dirba dėl inspektorių nei dėl vartotojų?

"Mėsos perdirbėjai labiau dirba dėl inspektorių, kad nepričiuptų, o ne dėl vartotojų", – pastebi Maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento laikinasis vadovas Gediminas Gvazdaitis.

Neatsakingas verslas

Paukščių gripas Lenkijoje ir sustiprinta kontrolė, tikimasi, privers įmones susirūpinti, bet rizikuojančių yra.

1 925 kg mėsos žaliavų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamento sprendimu buvo išvežta utilizuoti, nes tikrintojams bendrovės "Eimasa" atsakingi asmenys nepateikė mėsos kilmę liudijančių dokumentų.

"Žaliava išvežta į utilizavimo įmonę, dokumentai perduoti teismui. Įmonė padavusi prašymą veiklai atnaujinti, tačiau kol kas dar neveikia. Tikimės, kad verslas pasveiks ir bus atsakingesnis", – praėjus maždaug mėnesiui po patikrinimo, situaciją komentavo  G.Gvazdaitis.

Tikrintojų nemalonę mėsos perdirbimo įmonė "Eimasa" užsitraukė pirmą kartą, tačiau tose patalpose anksčiau veikė kitos panašia veikla užsiimančios įmonės. "Eimasa" patalpose Marijampolės rajone karaliavo apie dvejus metus. Pasak Marijampolės departamento laikinojo vadovo, perdirbimo įmonėje nebuvo galima atsekti žaliavos kilmės, todėl ir buvo priimtas sprendimas utilizuoti visą rastą mėsą, kad  nepatektų į gamybą, prekybą ir neliktų jokios rizikos, kad neaiškios kilmės produktai pasieks vartotojus.

"Apie iš Lenkijos vežamą žaliavą informuojama tarnyba. Kiekviena siunta vertinama atskirai pagal jos kilmę, atvežimo vietą ir, esant reikalui, būtinai tikrinama, imami mėginiai. Kiekvienu atveju vertinama rizika", –  paaiškino G.Gvazdaitis.

Laikinasis Marijampolės departamento vadovas "Eimasos" situaciją vadina neatsakingo verslo pavyzdžiu. Apetito nekeliančiose nuotraukose – dėžės su atvirai laikomais, neaišku, iš kur įsigytais nupjaustytais kaulais, rūkytais viščiukų broilerių ketvirčiais ir gamybai skirta žaliava – šaldyta kiaulienos šonine, šonkauliais, kiaulienos karka.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuotr.

"Kai įmonė paleidžia vadžias, taip ir būna. Apmaudu, kad įmonės labiau dirba dėl inspektorių, o ne dėl vartotojų. Turėtų stengtis ir dirbti atsakingiau dėl vartotojo, o jie rūpinasi tik tuo, kad jų nepričiuptų. Tikimės, kad įmonei bus pamoka – juk ji irgi turi sutartis su kitais klientais ir susirūpins", – kokių tikslų siekiama tikrinimais, pabrėžė G.Gvazdaitis.

Tikimės, kad verslas pasveiks ir bus atsakingesnis.

Keistoka pozicija

VMVT skelbė, kad, reaguojant į kaimyninėse valstybėse susidariusią sudėtingą situaciją paukštininkystės sektoriuje dėl paukščių gripo protrūkių, Lietuvoje nuo šių metų sausio vykdoma sustiprinta valstybinė kontrolė mėsos perdirbimo ir prekybos įmonėse, turgavietėse.

Siekiama užkirsti kelią galimai prekybai neįtrauktais į apskaitą, nelegaliai parduodamais paukštienos ir kitos mėsos produktais. Draudimą naudoti ir nurodymą utilizuoti nelegaliai tvarkytą 1 925 kg mėsos žaliavą tarnyba grindė ne tik tuo, kad nebuvo užtikrinamas mėsos produktų atsekamumas, tačiau įmonės vadovė situaciją vertino kiek kitaip.

"Kiekviename darbe tų trūkumų pasitaiko. Gal iš darbų inercijos kažką pražiūrėjome, kažkur praleidome. Anksčiau su Maisto ir veterinarijos tarnyba niekada problemų neturėjome, dokumentai tvarkingi, cechas buvo darbo metu, tai gal kažkur kažko nepavalėme darbo metu, todėl vertinimas buvo toks, kaip jiems atrodė. Gavau nuobaudą už tai, kad vėluojame sumokėti mokesčius. Tačiau nelegalios ar neaiškios kilmės mėsos pas mane nerado", – bandė teisintis bendrovės "Eimasa" direktorė Renata Bubnė.

Mėsos perdirbimo įmonės vadovė atviravo dėl tikrinimo metu pastebėto inspektorės asmeniškumo. Esą moterys kartu mokėsi, tačiau įmonės vadovei užkliuvo tarnybos gydytojos kreipinys "tu". "Darbo metu aš esu ponia direktorė, o ji veterinarijos gydytoja ir kreiptis viena į kitą turėtume pagarbiai, o ne tujintis", – pareiškė R.Bubnė.

"Verslo žinios" skelbia "Creditinfo" informaciją, kad "Eimasos" pajamos 2018 m. siekė 1,1 mln. eurų. Bendrovė turi dešimt darbuotojų, 100 proc. jos akcijų valdo R.Bubnė.

Teisina pažeidimus

Tikrintos įmonės vadovė turėjo savo paaiškinimus kiekvienam pažeidimu įvardytam punktui. "Šaldiklis su neaiškios kilmės mėsa –  1 925 kg – užplombuotas, jame saugomus produktus ir žaliavą uždrausta realizuoti ar naudoti tolesnėje gamyboje. Tikrinimo metu nustatyta, kad įmonėje netinkamai buvo tvarkomi šalutiniai gyvūniniai produktai, neįrengta vieta atskirai jiems laikyti", – skelbė VMVT.

"Gamybos metu susidaro šalutiniai gyvūniniai produktai – kaulai, odelės. Yra atskira vieta šaldiklyje, kurioje jos dedamos, vėliau atvažiuoja utilizavimo įmonės ir jas surenka", – R.Bubnė tikino, kad kiekis buvęs nedidelis. Esą vienos utilizavimo įmonės automobilis pritaikytas vežti kelias tonas atliekų ir dėl kelių šimtų kilogramų nevažiuoja, todėl tas atliekas tenka kaupti. Esą tikrintojai jas ir rado.

Teisės aktuose numatyta, kad viskas turi būti užrašoma. Mėsos perdirbimo įmonės vadovė sutiko, kad reikalaujamų užrašų nebuvo ir greičiausiai todėl buvo užfiksuota kaip pažeidimas. Esą pranešimas nuskambėjo žiauriai tik dėl to, kad šios smulkmenos nebuvo aprašytos.

Tikrintojams užkliuvo ir tai, kad gamybos patalpose ant paviršių kaupėsi pelėsiai ir kondensatas, šių patalpų sienos, durys, šaldymo įrenginiai neatitiko higienos reikalavimų. Tikrinimo metu pastebėta kenkėjų buvimo pėdsakų produkcijos fasavimo, pakavimo medžiagų patalpose ir šaldytuve. Gamybinėse patalpose ant grindų mėtėsi nuodų graužikams pakuotės, prie apgraužtų jaukų buvo matyti graužikų išmatų.

"Mes esame kaimo vietovėje, aplinkui auginamos grūdiniai augalai, todėl graužikų populiacija didesnė nei kitur", – neslėpė R.Bubnė. Tačiau vadovė tikino, kad aplink įmonę išdėstytos graužikų gaudymo priemonės. Tai, ką tikrintojai rado, esą buvo gamybai nenaudojamose patalpose.

Pastebima tendencija, kad mėsos perdirbimo įmonės prisiima perdirbti žvėrieną. Esą tiekėjai rizikuoja tokią mėsą tiekti įmonėms, kurios neturi  žvėrienai perdirbti reikiamų dokumentų. Panaši situacija buvo praėjusių metų pabaigoje Vilkaviškyje. Ten rasta žvėrena buvo nusiųsta utilizuoti. Nuostolis – ne tiek perdirbimo įmonei, kiek žvėrienos tiekėjui.


Krenta ir kiti pažeidėjai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) uždraudė rinkoje parduoti Kauno bendrovės "Dargita Tau" iš Lenkijos įsivežtus 645 kg šviežios paukštienos. Bendrovė prekiavo rūkytais mėsos gaminiais.

Kaip pranešė tarnyba, nesaugi paukštiena vartotojų nepasiekė, mėsos gaminių įmonė įpareigota sunaikinti produkciją.

Pranešime teigiama, kad, atliekant neplaninį Kaune veikiančios įmonės patikrinimą, buvo aptikta neaiškios kilmės viščiukų broilerių skerdenėlių (600 kg) ir vištienos filė (45 kg). Nors įmonės atstovai teigė, kad produkcija buvo įsigyta iš Lenkijos įmonės "Galpol", inspektoriams atliekant fizinį patikrinimą nustatyta, kad daugiau kaip trečdalis visos produkcijos, t.y. 45 kg vištienos filė ir 195 kg viščiukų broilerių, buvo be ženklinimo informacijos.

"Be to, įmonė negalėjo pateikti 405 kg vištienos atsekamumo dokumentų, ženklinimo etiketės informacija nesutapo su siuntos dokumentais. Dėl netinkamos pakuotės neužtikrinta vištienos apsauga nuo išorės taršos, įmonėje nebuvo vykdoma gautos vištienos priėmimo kontrolė, duomenys neregistruoti priėmimo kontrolės žurnale", – nurodo tarnyba.

Nurodoma, kad šiuo metu tyrimas tęsiamas, įmonei bus skirtos administracinio poveikio priemonės.

Naujausiais tarnybos duomenimis, per pastarąjį mėnesį paukščių gripo židinių iš viso užregistruota jau šešiose Europos valstybėse (Lenkijoje – 17, Slovakijoje – 2, Vengrijoje – 4, Rumunijoje – 2 ir po 1 Čekijoje bei Ukrainoje), iš viso 25-iuose paukščių ūkiuose ir du laukinės faunos atvejai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R0MAS

R0MAS  portretas
rinkoje vargu ar pavyktu issillaikyti , pries importuojama mesyte , bet is tikro turi produkto gaminimo technoologija supazindit , arba cechai turetu savokieme pardavinet ,kadmatytu pirkejas kaip atkeliauja gaminys iki pirkejo,na kaip bandeliu kavinese kur kepama ir pateikiama,,,,,

R0MAS

R0MAS  portretas
ir jei pradetum saziningai uzauginus kiaulias ,galvijus , isdorojus ir pagaminus tikrus delllikatesus kokie budavo 1985 metais na sajungos laikais , kur Panevezio mesos kombinato ,vienas is cechu gamino kremliui ,tai gydytojas 70 parasu padedavo, kad viskas toj produkcijoj tvarkoj,na tvarka ceche normali , kaip sakant proto riboose ,SVARBU PRODUKTAS KOKYBISKAS, ir kas svarbiausia pagal receptus kokius gamindavo namuose sodieciai,,,,,

aha

aha portretas
kuo toliau, tuo labiau įsitikiname, kad mūsų verslininkais visiškai negalima pasitikėti, jie yra gobšūs, melagiai, ciniški, žemo lygio nepraustaburniai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių