Quantcast

Muziejuje Kaune atsiras ir išskirtinis restoranas

Po pusketvirtų metų Kaunas jau turės atnaujintą Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Mykolo Žilinsko dailės galeriją ir Kauno centrinį paštą, kuriuose bus įsukta daugybė svarbių veiklų.

Finansavimas jau patvirtintas

Penktadienį būtent M. Žilinsko dailės galerijoje ir buvo nušviesti šių ir kitų dviejų valstybei svarbių kultūros objektų modernizavimo projektai. Visi jie bus finansuojami iš Europos Sąjungos lėšų. Centrinė projektų valdymo agentūra jau patvirtino visų keturių objektų paraiškos ES paramai gauti. 

„Tai vienas įdomiausių objektų, kurį ministerija savo laimei ar nelaimei įsigijo savo nuosavybėn. Kauno centrinio pašto būklė blogėja kasdien“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Jis akcentavo, kad tarp to, kaip atrodo pastatas, ir to, kokią jis turi reikšmę – dabar kartu su Kauno modernizmo architektūra jau yra įrašytas ir į UNESCO  pasaulinio paveldo sąrašą, yra didžiulė praraja. Jai užpildyti skirti 16,5 mln. eurų. Darbų pabaiga numatoma per trejus su puse metų.

„Šiuo metu vyksta projektavimas. Vėliau visą veiklą, strategavimą, kas ten turi būti, kaip šis objektas turi atrodyti, perims naujasis Nacionalinis architektūros institutas. Kokie darbai laukia? Reikia suprasti, net nėra įmanoma ir galų gale tik ateitis parodys, kokios veiklos prigis. Tada bus galima galvoti ir apie kitus etapus. Šiame etape svarbiausi yra elementarūs tvarkybos darbai, tiek kalbant apie pastato vertingąsias savybes, tiek apie remonto darbus pietiniame korpuse, operacijų salėje. Bus pertvarkomi ir inžineriniai tinklai“, – kalbėjo ministras.      

Simonas Kairys/Regimanto Zakšensko nuotr.

Pastate įsikurs Nacionalinis architektūros institutas (NAI). Visi derinimo procesai yra baigti.  Sprendimas bus palaimintas, jei ne kitame, tai dar kitame Vyriausybės posėdyje. Planuojama, kad pašte atsiras ekspozicijų erdvė, biblioteka, saugyklos, skaitykla, rezidencijoms reikalingos erdvės.

S. Kairys sakė, kad NAI svarbus miesto planavimo procesams. Tikimasi, kad jis į šiuos procesus padės labiau įtraukti visuomenę, teiks konsultacijas.

Galerijoje – daug pokyčių

Pristatymas vyko galerijos salėje, kuri anksčiau buvo skirta Italijos menui eksponuoti. Salė paruošta remontui. Po rekonstrukcijos, kuri turėtų baigtis 2027 m. pavasarį, visos erdvės labai pasikeis.

„Laimonas sakė jie jau trys metai, kaip ruošiasi. Mes – 20“, – sureagavo į kito objekto tvarkymo rengimo spartumą Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorė Daina Kamarauskienė. Galerijos pastato Kaune pritaikymas kultūrinėms reikmėms ir visuomenės poreikiams strigo dėl biurokratinių verpetų, finansavimo nukėlimo, ir ne kartą. Pastarąjį kartą apie remontą prabilta 2020 m., galerija buvo uždaryta, o šiemet jau turėjo atverti duris. Tačiau teks luktelėti iki 2027-ųjų.

Kauno centrinio pašto būklė blogėja kasdien.

D. Kamarauskienė svarstė, kad daug nesėkmingų bandymų investuoti į pastatą buvo dėl to, kad statinys yra sudėtingas. „Nežmoniškai didelė kvadratūra, sudėtinga architektūra. Daugelis projektų žlugo dėl to, kad buvo per didelės ambicijos, per apimtys Lietuvos valstybei. Turime visą kvartalą“, – apibūdino vadovė. 

Fantastinės erdvės

Tvarkyba prasidės nuo pamatų, kad muziejus būtų atviras ir patogus visiems. Dideli pasikeitimai planuojami ir pačioje muziejaus struktūroje. Daugiau vietos renginių zonai, ji bus tinkama ir kino peržiūroms. Užsiminė apie restoraną, kuris būtų kaip atskiras kultūrinis įvykis ir dar viena edukacinė priemonė.  

„Visą mūsų infrastruktūra yra požemyje. Ten yra neįsivaizduojamos erdvės. Ką jūs matote virš žemės tris aukštus, mes dar turime tris aukštus po žeme. Ten yra sena vėdinimo, kitokia įranga. Ji jau neveikianti. Ją išmetę atrandame fantastines erdves. Norime padaryti, kad Kaune šis pastatas būtų išskirtinis nuo pat įėjimo“, – sakė D. Kamarauskienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Per kelerius metus, kol pastatas buvo uždarytas, galerija išsibandė įvairius variantus. „Pamatėme kaip šios erdvės skamba visai kitokio meno kontekste. Galėsime drąsiai įsileisti alternatyvų meną“, – kalbėjo vadovė.   

Dar kiti du pristatyti projektai – Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. K. Čiurlionio namų muziejaus Druskininkuose ir Šiuolaikinio kino kultūros ir audiovizualinių menų sklaidos centro – regioninės filmotekos „Naglis“ Palangoje sukūrimas, modernizuojant esamą infrastruktūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ten bus

ten bus portretas
mc donalds burger king arba kebabine-o ka- dabar jau ir tos skyles vadinamos restaurantais

Unesco

Unesco portretas
Buvo pastas ir turi likti tokia funkcija, bent muziejinio lygio istorineje vietoje. Istorija- uzgrobiam rumus, apdergiam ir ieskom ka vel uzkariauti.

Pasaulinio paveldo objektas

Pasaulinio paveldo objektas portretas
Kodel beveik sunaikinta istorine Kauno pasto rumu operacine sale? Galejo ten veikti paveldo objektas- pastas. Europoje pilna tokiiu vertinamu ilgaamziu veiklu tose paciose vietose. Reikejo restauruoti ir pritaikyti likusius aukstus.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių