Quantcast

Neblėstanti meilė Kauno simboliams – Karo muziejaus liūtams

Tapę vienu mieliausiu Kauno simboliu Vytauto Didžiojo karo muziejaus liūtai gruodį švenčia gimtadienį. 81-eri – toks skaičiuojamas jų amžius, tad nenuostabu, kad ištisos kartos užaugo, kurių albumuose puikuojasi nuotrauka prie arba ant liūto.

Gimtadienio tortas, vaikiškos dainos ir skirtingo amžiaus svečiai minėjo 81-ąjį Karo muziejaus liūtų gimtadienį.  Į Vytauto Didžiojo karo muziejų liūtai atkeliavo 1938 m. pabaigoje. Nuo šios datos ir skaičiuojamas šių išskirtinio Kauno simbolių amžius.

„Aš neturiu nuotraukos ant liūto“, – antakius suraukė į liūtų gimtadienį atėjusi 4-erių Akvilė. „O aš turiu“, – neklausiama išpyškino 2 metais jaunesnė sesė Rugilė. Tačiau abi sutiko, kad liūtai labai mieli ir prie jų priėjus visada norisi paglostyti.

Mergaičių močiutė šyptelėjo, kad iš tiesų abi sesės turi ne po vieną nuotrauką ir prie liūtų, ir ant liūtų. „Kaip gyvenant Kaune neturėti nuotraukos su šiais liūtais. Aš turiu savo nuotraukų, savo vaikų, o dabar su anūkėmis atėjome paminėti“, –pagarbiai pasisakė močiutė.

„Auginamės jaunąją kartą. Susirinko pagrinde darželinio amžiaus vaikai, o tai mums labai džiugina. Žavūs tie mūsų liūtai“, – Karo muziejaus darbuotoja Vilija Sapjanskienė ranka mostelėjo ir į dvi jaunas aktores šiandien užimančias vaikus liūtų gimtadienio proga.

Pasak V.Sapjanskienės, vienos apklausos metų muziejus klausė žmonių kas jiems simbolizuoja Karo muziejų. Buvo išvardinti trys akcentai – liūtai, riteriai ir „Lituanica“. Moteris įsitikinusi, kad kažkaip nevalingai žmonės tarsi prisiriša prie liūtų.

Prieš keletą metų komandos „Kaunas 2022” iniciatyva pakvietusi kauniečius atsiųsti senų laikų nuotraukas prie liūtų arba dabar prie jų fotografuotis tęsiama. „Tęsiame ir tęsime dar daug metų. Žmonės atsibunda ir susigriebia, kad turi tų nuotraukų ir susirūpina, kad pavėlavo. Nepavėlavo. Laukiame“, – kauniečius ragino  V.Sapjanskienė.

Moteris pasakojo visai neseniai į muziejų užsukus 60-mečiui. Vyras pasisakė užaugęs V.Putvinskio gatvėje. Turi nuotraukų, kai jį mama atsivedė prie liūtų, paskui  su savo dukromis ateidavo fotografuotis, o dabar jau jis anūkes atsiveda fotografuotis.

„Iškrapštys tų nuotraukų kauniečiai ir dar fotografuosis prie jų. Atkurtos nepriklausomybės pradžioje buvo mada nuotakas fotografuoti ant liūtų. Dabar mačiau manekenes fotografuojamas, prieš keletą metų alaus darykla čia filmavo reklamą“, – neblėstantį liūtų populiarumą minėjo Karo muziejaus atstovė.

2009 m. Karo muziejus buvo paskelbtas valstybės saugomu kultūros paveldo objektu, 2013 m. restauruotas. Restauruoti buvo ir liūtai  ir net išgabenti restauravimui. Restauratoriai liūtus konservavo, pašalino koroziją, užtaisė žiojėjusias ertmes, padengė apsaugine dažų danga, kurios spalva artima autentiškai metalo (ketaus) spalvai.

1936 m. atidarius naująjį Karo muziejaus pastatą ir ekspoziciją, 1938 m. grafo Jono Tiškevičiaus sūnus Jonas Jurgis Tiškevičius padovanojo liūtus muziejui, dabar Astravo dvare stovi cementinės jų kopijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elvyra

Elvyra portretas
Su nuostabiaisiais liūtais draugavau nuo vaikystės, nes užaugau šalia - Daukanto gatvėje. Turiu nuotrauką ir su vyru bei keturiais savo vaikais prie liūto. Pasistengsiu ir su kauniete anūke prie liūto nusifotografuoti. Kiti anūkai - vilniečiai.

Anonimas

Anonimas portretas
Kauno liūtais jie tapo dėl to kad jų neislyditu l patrankas o šiaip jie ira Biržų liūtai atkeliavę į Kauną

kauniete

kauniete portretas
{{jokiu Astravo lopsiu!!]]] Kauno liutai yra musu miesto simbolis kaunieciams,,juolab,,kad Kaunas yra LIETUVYBES lopsys,,Manau ,kad musu liutai yra Brangus visiems lietuviams,,,taip ir tiesiasi rankos ---apkabinti siuos didingus kurinius[[[aciu kilniems zmonems --Tishkeviciams..]]]
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių