Quantcast

Pavasaris pakaunėje paberia gausų būrį aktyvaus laisvalaikio gryname ore mėgėjų

Didžiausiems laisvalaikio gamtoje entuziastams turizmo sezonas tęsiasi visus metus: net ir sniegu baltuojant Nemuno pakrantei galima pamatyti minančių dviračio pedalus iš Kačerginės į Kauną ar atgal, kopiančių į piliakalnius, nuo kurių atsiveria įstabūs vaizdai, ar sparčiu žingsniu keliaujančių miškų takeliais. Pavasaris pakaunėje paberia dar gausesnį būrį aktyvaus laisvalaikio gryname ore mėgėjų. Ką įdomaus šiemet bus galima atrasti Kauno rajone?

Atidarymas – balandį

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (KRTVIC) šiemet atidaryti sezoną planuoja balandį pėsčiųjų žygiais. Pirmasis numatytas Kauno marių regioninio parko teritorijoje, keliaujant „Miško tako“, kuris yra Europos ilgų atstumų pėsčiųjų maršruto dalis Baltijos šalyse, atkarpa, o kitas žygis kvies pažinti „Camino Lituano“ kelio dalį Kauno rajone.

„Nuo gegužės startuos pasiplaukiojimai laivais, atidarysime trečiąjį „Nemuno7“ sezoną“, – vardijo KRTVIC direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Turizmo sezono naujienas KRTVIC tradiciškai pristatys Zapyškyje vyksiančiame aitvarų festivalyje kartu su kitų savivaldybių kolegomis. „Bus sukamas laimės ratas, organizuojama daugybė kitų atrakcijų, po festivalio visų lauksime abejingų nepaliekančiame „Nemuno7” atidarymo renginyje, o garso ir šviesos instaliacijos užburs kiekvieną“, – intrigavo centro vadovė.

Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kas naujo?

Šiais metais KRTVIC skatins keliauti su šeimomis. Jau suplanuoti šeši pėsčiųjų žygiai, į kuriuos leidžiasi šeimos.

„Mūsų rajone pramogų gali rasti ir dideli, ir maži. Rengiame orientacinį-pažintinį žaidimą, kurio metu kviesime atvykti į Kauno rajono kurortinę teritoriją ir, atliekant nesudėtingas užduotis, smagiai, o svarbiausia – visiems kartu turiningai praleisti laiką gryname ore, kuris čia tikrai ypatingas“, – vieną sezono naujienų pristatė E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Džiaugiamės kiekvienu, atkeliaujančiu į Kauno rajoną.

Štai Kamšos draustinio pažintiniame take apsigyveno paslaptingieji elfai. Juos surasti pavyksta ne kiekvienam, dažniausiai pasiseka tik mažiesiems.

Kačerginės kraštovaizdžio pažintinis takas pasiruošęs džiuginti visus atvykusius tiek kraštovaizdžiu, tiek interaktyviais sprendimais.

Pušynų turtingoje Kulautuvoje planuojami miško terapijos užsiėmimai. Jų metu, atliekant specialius pratimus, aktyvinami įvairūs jutimai ir intensyviau panaudojamos natūralios miško gydomosios galios. Teigiama, kad žmogaus ir gamtos ryšys padeda atgauti jėgas, mažina stresą, nuovargį, stiprina imunitetą.

Sprendimas: Kulautuvą pažinti bus siūloma su gide keliaujant paspirtukais ar dviračiais. / KRTVIC archyvo nuotr.

Naujos spalvos

Kūrybingas KRTVIC kolektyvas kasmet sugeba įnešti naujų spalvų į jau lankytojų pamėgtus objektus ar renginius.

Kultūros laivas „Nemuno7“ nuo gegužės kvies į įvairias edukacijas ir koncertus. „Tikimės pasiūlyti ir virtualiąją patirtį savo lankytojams, šiuo metu vyksta aktyvūs pasiruošimo darbai“, – daugiau detalių kol kas neatskleidė E. Kaminskaitė–Sutkuvienė.

Direktorės žodžiais, laivas „Zapyškis“ ir šiais metais siūlys kelionių iš Zapyškio į Kačerginę ir daugelio pamėgtus trumpesnius pasiplaukiojimus Nemuno upe.

„Kulautuvą siūlysime pažinti su gide keliaujant paspirtukais ar dviračiais, Tado Ivanausko Obelynės sodybą ar Kačerginės miestelį pristatyti galės žavinga tarpukario dama“, – pasakojo centro vadovė.

Pažintis: Tado Ivanausko Obelynės sodybą ar Kačerginės miestelį pristatyti galės žavinga tarpukario dama. / KRTVIC archyvo nuotr.

Traukos centrai

Paklausta, kokie pakaunės objektai buvo populiariausi pernai, E. Kaminskaitė–Sutkuvienė vardijo: „Kurortinė teritorija, kuri itin svetingai pasitinka keliaujančius dviračiais, Zapyškio dalis, esanti prie Nemuno, yra didžiulis traukos centras vasaros metu. Pernai Kauno rajono savivaldybės sprendimu KRTVIC buvo patikėta įveiklinti kultūros laivą „Nemuno7“, kuris sezono metu švartuojamas prie netoli Senosios Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios įrengto amfiteatro. Kultūros laivas pritraukė išties gausų lankytojų skaičių.

Sparčiai populiarėja Tado Ivanausko Obelynės parkas. Svečiai džiaugiasi ir moderniais vandenlenčių parkais, kurių Kauno rajone yra net trys.

Vis dažniau sulaukiama piligrimų, pasiryžusių išmėginti jėgas einant Camino Lituano ar Miško tako maršrutais, kurie kerta Kauno rajoną. Tai puiki galimybė lėtai mėgautis gamtos turtais ar istorijos palikimu.“

Upe: laivas „Zapyškis“ ir šiais metais siūlys kelionių iš Zapyškio į Kačerginę ir daugelio pamėgtus trumpesnius pasiplaukiojimus Nemunu. / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Pasislėpę skaičiai

Skaičiuojama, kad 2023 m. Kauno rajoną aplankė daugiau nei 30 tūkst. turistų. „Tačiau tai – tik turistai, užsukę į KRTVIC ar „Nemuno7“, – pabrėžė direktorė. Žinant, kiek įvairiausių galimybių siūlo pakaunė, norint įvertinti realų srautą, šį skaičių reikėtų dauginti mažiausiai iš dešimties.

Kamšos draustinio pažintiniame take apsigyveno paslaptingieji elfai.

„Džiaugiamės kiekvienu, atkeliaujančiu į Kauno rajoną. Pernai sulaukėme 6,12 proc., arba 1 802 asmenimis, daugiau turistų iš Lietuvos nei 2022 m. Tai rodo didelį susidomėjimą vietiniu turizmu. Palyginti su 2022 m., žymiai – 84,37 proc., arba 1 307, – paaugo iš užsienio atvykusių turistų skaičius. Pernai pakaunę aplankė turistai iš Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Vokietijos, Japonijos, Italijos, Danijos, Prancūzijos, Izraelio, Austrijos, Nyderlandų ir JAV“, – džiaugėsi E. Kaminskaitė–Sutkuvienė.

Paulius Visockas / Asmeninio archyvo nuotr.


Komentaras

Paulius Visockas

Kauno rajono savivaldybės vicemeras

Džiaugiamės, kad Kauno rajono savivaldybės sukurta turizmo infrastruktūra aktyviai naudojamasi. Tai liudija kasmet augantys apsilankančiųjų srautai. Apmaudu ir pikta, kai piktavaliai ar tiesiog neatsakingi asmenys suniokoja tai, kas padaryta: taip nutiko Nemuno dešiniajame krante. Sunkiasvorė technika, gabenanti medžiagas į statybas, apgadino dviračių tako asfaltą.

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (KRTVIC), kaip ir kasmet, būsimam turizmo sezonui parengė naujienų jau esamuose objektuose, įveiklins „Nemuno 7“.

Bendruomenės sveikatos tarybos lėšų dalis bus skirta turizmui Kauno rajone plėtoti. Norime daugiau dėmesio skirti pėsčiųjų žygiams. Ketiname skaitmenizuoti trasas Kačerginėje, Kulautuvoje, Vilkijos apylinkių seniūnijoje, įtraukti į oficialius žemėlapius, pasitelkę bendruomenes ir Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjų ant medžių sužymėti miško trasas pagal jų lygį. Tai skaimenizavus, kiekvienoje konkrečioje vietoje keliautojai mobiliojoje programėlėje galėtų ne tik rasti trasos maršrutų, bet ir gauti daugiau informacijos apie lankytinus objektus.

Kauno rajone jau tradicija tapo bėgimai vaikams ir suaugusiems. Į savo veiklas norime įtraukti ir pėsčiųjų žygius, organizuoti juos masinius, kad stiprėtų bendruomeniškumas, kad labiau supažindintume su šio krašto gamtos ir kultūros paveldo objektais.

Labai tikimės, kad šiemet bus oficialiai atidarytas Lietuvos automobilių kelių direkcijos įrengiamas dviračių takas nuo Ringaudų iki Kačerginės, šalia Šakių plento. Jis taptų puikia, saugia jungiamąja grandimi. Ateities planuose – dviračių tako pratęsimas nuo Zapyškio iki Pavilkijo (Šakių rajonas). Tuomet į didįjį – 85 km – žiedą susijungtų dvi savivaldybės, dviratininkai persikėlę „Vilkynės“ keltu, jau galėtų patogiai ir saugiai nuvažiuoti nuo Vilkijos iki Raudondvario. Dabar jiems tenka važiuoti keliu, kuriame automobilių eismas išties intensyvus.

Šį objektą esame įtraukę į Darnaus judumo planą, ketiname pradėti jungties projektavimo darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilkijoje

Vilkijoje portretas
Vilkijoje yra Vydūno alėja, tačiau skirta ne pėstiesiems, o transportui. Vydūno alėja neturi net šaligatvių, nors leidžiasi pro nuostabaus grožio pušynus, o apačioje atsiveria puikus Nemuno slėnio vaizdas. Deja pėsčiam nusileisti į žemutinę Vilkijos dalį beveik neįmanoma, nes viadukas per griovą netoli Vydūno ir Kalnų g. sankryžos taip pat neturi šaligatvių, žmonės priversti eiti važiuojamaja dalimi, taip galimai sukeldami avarines situacijas. Gal rajono valdžia galėtų abipus Vydūno alėjos įrengti bent medinius takus , kokie yra įrengti pajūryje per kopas?

Ar

Ar portretas
Ar bus išsaugotas nuostabus Pakarklės miškas netoli Vilkijos? Ten teko nekartą džiaugtis nuostabia gamta, tačiau neramina verslo norai ten įrengti smėlio kasimo karjerą.

super

super portretas
gamta tikrai gerai :) netik kunui, sielai bet ir protui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių