Pereiti į pagrindinį turinį

Popiežius Pranciškus užsuks ir į Kauną?

2017-12-27 10:48

Lietuva pradėjo ruoštis popiežiaus Pranciškaus apsilankymui. Nors dar nėra patvirtintos datos ir lankytini objektai, svarstoma pontifikui parodyti ir Kauną. Tačiau arkivyskupijos atstovai tikina, kad Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos remonto nereikėtų sieti su popiežiaus vizitu.

DMN fotomontažas

Pasiruošimas vizitui

Trečiadienį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis turėjo susitikti su Kultūros departamento direktore Diana Varnaite ir aptarti pasirengimą popiežiaus vizitui.

„Su departamento vadove bus kalbama, kad reikia sutvarkyti bažnyčių, kuriuose lankysis popiežius, išvaizdą. Tarp jų – Vilniaus arkikatedros pamatus, Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedrą baziliką“, – BNS prieš susitikimą sakė Seimo vadovo atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Lankysis ir Kaune?

Nors paminėta ir Kauno arkikatedra bazilika, tačiau džiūgauti iš anksto nereikėtų, nes popiežiaus Pranciškaus darbotvarkė Lietuvoje dar nėra patvirtinta. Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas portalui kauno.diena.lt tikino, kad kol kas viskas yra tik kalbų lygyje, nes nepatvirtinta nei pontifiko atvykimo diena, nei jo oficialus maršrutas Lietuvoje. Paminėta, kad jei popiežius lankysis ir Kaune, katedrą jis tikrai aplankys.

„Kol kas tai yra preliminari galimybė. Katedroje lankosi labai daug turistų, tai yra vienas iš pagrindinių Kauno objektų. Bažnytiniu požiūriu – dar labiau, nes tai yra pagrindinė miesto bažnyčia. Natūralu, kad jei popiežius bus Kaune, jis greičiausiai apsilankys ir katedroje. Tačiau viską dar kol kas skiria „jeigu“ žodelis“, – tikino jis.

D.Chmieliauskas įsitikinęs, kad jei tik popiežius ras laiko, kauniečiai norėtų jam parodyti labai daug vietų. Dar viena vieta, kur galėtų pontifikas apsilankyti – Santakos parkas, kur popiežius Jonas Paulius II laikė mišias.

„Būtų galima daug kuo pasidalyti su popiežiumi, bet viskas priklausys nuo jo vizito trukmės“, – klabėjo Kauno arkivyskupijos atstovas.

Katedros remontas

Anot D.Chmieliausko, tai, kad Seimo atstovai skelbia apie bažnyčių remontą, nereikėtų sieti vien su popiežiaus vizitu mūsų šalyje, nes Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra jau kuris laikas remontuojama. Šiuo metu jau atlikta nemažai darbų, tačiau iki pilno remonto dar šiek tiek trūksta.

„Katedra jau daugybę metų po truputį yra remontuojama, restauruojamos įvairios detalės, tad tai nėra daroma specialiai dėl to, kad paskelbta apie popiežiaus atvykimą į Lietuvą. Tačiau jei popiežiaus vizitas bus akstinas greičiau remontus pabaigti, mes visi labai džiaugsimės“, – sakė Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai.

Jis tikino, kad Kauno arkikatedroje praėjusiais metais buvo atliktas labai didelis darbas – pakeistas stogas ir lietvamzdžiai. Kiek anksčiau atkasti bažnyčios pamatai, nes ilgus metus jie kaupė drėgmę. Nuolat tvarkomas ir katedros vidus, jau pakeistos grindys, atrestauruoti keli altoriai bei kolonos.

„Dar daugybė dalykų yra nebaigti. Reikia tvarkyti kitus altorius bei kolonas. Katedros apšvietimas taip pat likęs nuo sovietmečio, tad viską paskandina šešėlyje. Dar yra ką veikti, nes objektas yra milžiniškas, o viskas vyksta su griežta paveldo priežiūra. Iki popiežiaus atvykimo vargu ar įmanoma viską suspėti, tačiau galima sutvarkyti esminius dalykus“, – sakė D.Chmieliauskas.

BNS skelbia, kad Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė minėjo, jog būtiniausi darbai, kuriuos privalu atlikti Kauno katedroje, yra cokolinės dalies tinkavimas, elektros instaliacijos atnaujinimas bei apšvietimo sutvarkymas. Tai kainuotų apie 300 tūkst. eurų. Jei būtų nuspręsta restauruoti du altorius ir sakyklą, darbų kaina pasiektų 500 tūkst. eurų. Tokios sumos pakaktų iš Jono Pauliaus II-ojo piligrimų kelio programos, jai numatyta daugiau nei 600 tūkst. eurų.

„Kauno arkikatedros darbus, kuriuos norėtųsi padaryti, galima skirstyti į maksimalią programą ir šiek tiek minimalesnę, būtiniausius darbus. Tarp būtiniausių darbų matytume cokolinės dalies, kur prieš keliolika metų buvo nudaužytas tinkas, užtinkavimą, reikėtų būtinai sutvarkyti elektros sistemą ir apšvietimą. Šitiems darbas reikėtų apie 300 tūkst. eurų. Programa maximum būtų dar restauruoti du altorius ir vieną sakyklą, visa tai kainuotų kiek daugiau nei pusę milijono eurų“, – kalbėjo D. Varnaitė.

Portalas kauno.diena.lt primena, kad planuojama, jog popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis kitų metų rugsėjį. Jis bus antrasis pontifikas, viešėjęs Lietuvoje. Popiežius Jonas Paulius II Lietuvoje lankėsi 1993 metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų