Quantcast

Rotušės aikštėje pabiro plunksnomis, kurias išbarstė virš miesto praskridęs angelas

Jau šį šeštadienį Rotušės aikštėje bus įžiebta pagrindinė Kauno eglė, tad dabar kūrėjai neskaičiuoja prie eglutės praleidžiamų valandų tam, kad tik būtų suspėta įgyvendinti šiųmetę idėją „Angelo palydėta“.

Pluša išsijuosę

Šiųmetę Kauno kalėdinę eglutę vėl puošia kauniečiams jau gerai pažįstama tekstilininkė Jolanta Šmidtienė. Šiuo metu Rotušės aikštėje darbai tiesiog verda, visi pluša, kad iki šeštadienio eglutė ir jos prieigos atrodytų tobulai.

„Dabar yra toks plunksnelių kedenimas prieš šventes, dėliojam kompoziciją, vyksta įvairūs dengimai, apšvietimo derinimo darbai, nes labai svarbus jų suprogramavimas, kad eglutė neužgestų, viskas derėtų. Čia būnu su savo kolektyvu, kuriame yra apie penkiolika žmonių. Kiekvieną detalę reikia apčiupinėti, pasikrapštyti. Jau trečią parą taip“, – kalbėjo eglutės kūrėja, pajuokavusi, kad eglutės prieigose kartais ir snūsteli ant kokių daiktų krūvos.

Jolanta Šmidtienė/Regimanto Zakšensko nuotr.

Preciziškas darbas

Menininkė vis originaliai puošia miesto eglę, tad šiemet Kalėdos Kaune bus lengvos. Prieš įeinant į Rotušė aikštę jau pasitinka plunksnų arka, ant eglutės taip pat jau pabiro angelo, kuris praskrido pro Kauną, plunksnų. Kauno kalėdinės puošmenos viršų puošia tarsi apgaubti angelo sparnai.

„Nuo pirminio varianto eglės idėja keitėsi labai mažai. Šiek tiek pakoregavom viršūnę ir atsižvelgėme į žiūrovo nuomonę, nes aš mačiau daugiau konceptualiau, kad plunksnos tarsi supūstos, bet tada iškilo klausimas, ar iš visų pusių viskas matysis, todėl teko ieškoti kompromiso. Su šia užduotimi man padėjo susitvarkyti skulptorius Rimas Metlovas. Eglė yra tarsi iliuzija, kad angelas praskrido, nes jo kūno tai nėra“, – pasakojo J. Šmidtienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Šiųmetės dekoracijos kuriamos iš metalo konstrukcijų, o jas gaubia milijonai tvirtinimo juostelių. Kūrėjai skaičiavo, kad ant vidutinės plunksnos dirbtuvėse teko sunerti apie 500 tokių juostelių. Be to, visos plunksnos bus apšviestos, į jas integruotos lemputės.

„Bendroje sumoje bus apie 150 įvairaus dydžio plunksnų nuo metro iki trijų metrų dydžio. Daugiausia iššūkių kėlė pati plunksnos tekstūra. Reikėjo sugalvoti, kaip ją padaryti lengvą, atmosferai nepaveikią, šviečiančią ir ilgaamžę. Pasirinkau tokią medžiagą, kuri reikalavo labai daug darbo. Čia praktiškai siuvinėjimas“, – tikino tekstilininkė.

Eglė yra tarsi iliuzija, kad angelas praskrido, nes jo kūno tai nėra.

Kalėdinei eglutei naudojamos dekoracijos po švenčių galės tapti kitų renginių ar vietų puošmenomis, nes plunksnos motyvai neįpareigoja ir nepririša prie vienos temos.

Aikštės puošybos akcentai

Papuošti prekybiniai kupolai, plunksnų arka – tai tik dalis dekoracijų, kurios puoš Rotušės aikštę ir jos prieigas.

„Aikštėje numatyti ir suoleliai tarp eglučių, ant kurių bus nutūpusios plunksnos. Pats angelas, kuris praskrido pro Kauną, daugelyje vietų bus pabarstęs plunksnų, prie kurių žmonės galės pasifotografuoti. Dabar liko tik improvizuoti su aplinka“, – kalbėjo eglutės kūrėja.

Tiesa, eglutės įžiebimo šventėje bus mažiau dekoracijų, nei aikštėje bus šventiniu laikotarpiu. Į įžiebimą atkeliauja tūkstančiai žmonių, tad kai kurie akcentai tokiai miniai trukdytų mėgautis reginiu, todėl eglutės prieigose atsiras truputį vėliau.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Puošiasi visas Kaunas

Ne tik Rotušės aikštėje kvepės Kalėdomis. Visame mieste jau kabinamos dekoracijos, lemputės, kurios apgaubs šviesa.

Vilniaus gatvėje kauniečius ir miesto svečius iki pagrindinės eglės ves lemputėmis papuoštų eglučių alėja. Papuošti ir miesto parkai (Santakos, Santarvės, Kalniečių, Dainavos, Draugystės), kuriuose atklydo elniai, nusileido paukščiai ar žvaigždės.

Kaip ir kasmet šventiniais akcentais puošiami Kauno tiltai ir gatvės. Dekoracijos papuoš M. K. Čiurlionio ir Panemunės tiltus, Parodos kalną, Tunelio gatvės apšvietimo atramas. Lauko lempučių girliandomis sužibs Rotušės, Steigiamojo Seimo ir Vienybės aikštės medžiai.

Veiklos per šventes

Rotušės aikštėje jau išdėstyti ir prekybiniai kupolai, kuriuose šventiniu laikotarpiu lankytojai galės sušilti prie karštos arbatos puodelio, pasimėgauti skanėstais, tačiau žadama ir kitų veiklų.

Prie eglutės veiks gardžių desertų ir dekoracijų dirbtuvėlės, kalėdinis paštas su nemokamais šventiniais atvirukais, įvairūs renginiai ir edukacijos vaikams ir suaugusiems. Darbo dienomis miestelis dirbs 11–22 val., o savaitgaliais – 10–22 val.

„Kadangi šiemet angelas praskrido pro Kauną, jis pribarstė mieste plunksnų, todėl žaidžiant orientacinį žaidimą kviesime visus atrasti penkiolika plunksnų Senamiestyje. Įveikusiems užduotis, lauks staigmenėlės edukacijų kupoluose. Edukacijų erdvėse bus galima išsikepti kūčiukų, vafliukų. Tris vakarus prieš Šv. Kūčias, Rotušės aikštėje vyks giesmių giedojimai, tad kviečiame prisijungti. Vienas vakaras skirtas ir nevyriausybinėms organizacijoms, kurios pirmosios ištiesia ranka tiems, kam būna sunku“, – apie veiklas šventiniu laikotarpiu kalbėjo Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Agnė Augonė/Regimanto Zakšensko nuotr.

Aikštėje bus galima nemokamai išsiųsti atvirlaiškį į bet kurį Lietuvos miestą. Tai jau tapo tradicija. Skaičiuojama, kad pernai keli tūkstančiai Kauno kalėdinės eglutės lankytojų tokiu dėmesiu pradžiugino artimuosius.

Be to, kauniečiai raginami į kalėdinį šurmulį vykti viešuoju transportu. Pirmą kartą miesto autobusuose ir troleibusuose bus galima atrasti šventinių staigmenų.

Šventinė programa

Kalėdų laukimas Kaune prasidės jau šį šeštadienį. 19.30 val. vyks eglutės įžiebimo šventė, kurioje nuotaiką kurs žymiausios Lietuvos žvaigždės.

„Kauno kalėdinės eglutės įžiebimo koncertas šiemet bus visiškai kitoks. Pirmą kartą turėsime sceną aplink visą eglutę 360 laipsnių kampu. Scenoje bus trys pakilos, kuriose vyks veiksmas, tad tikimės, kad kiekvienas, atvykęs į Rotušės aikštę, galės viską puikiai girdėti ir matyti“, – pristatė A. Augonė.

Šių metų įžiebimo renginį ves DJ Jovani. Taip pat scenoje susirinkusiųjų širdis virpins Justinas Jarutis, Evgenya Redko ir kiti atlikėjai. Koncertą vainikuos Remis Retro.

Kultūros skyriaus vedėja paminėjo, kad jau penktadienį 17 val. prie Kauno miesto savivaldybės į eglės įžiebimo šventę kvies koncertinė įstaiga „Santaka“.

Naujųjų metų naktį Rotušės aikštė virs diskoteka po atviru dangumi. Čia netrūks šviesų šou, muzikos. Tiesa, miestas fejerverkų leisti neplanuoja, tačiau numatytos kitas aplinkai draugiškesnis šou.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
TAI VANAGAS PRSKRIDO , PEŠDAMAS VIŠTĄ .

Virga

Virga portretas
Tikra eglė ir tik. Pasiimkit tą plastiką ir metalą sau į namus....

Ema

Ema portretas
Šiemet tikiuosi Vilniaus eglė bus išrinkta gražiausia Lietuvos egle!!! Kauno eglė šiemet labai nuvylė, tikėjausi gražesnės už tokią didelę sumą.. Galėjo tų pinigų didžiąją dalį paaukoti Ukrainai.. Bet jiems deja svarbiau pinigus į kišenę..
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių