Quantcast

„Metų kaunietė 2015“ – Aistė Grybauskienė

Šeštadienio vakarą Nacionaliniame Kauno dramos teatre (NKDT) paskelbta "Metų kaunietė 2015". Ja tapo Kauno senamiesčio draugijos vadovė Aistė Grybauskienė.

Šiuos rinkimus organizuoja 70-metį švenčiantis dienraštis "Kauno diena". Metų kaunietėmis jau yra išrinktos olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, menininkė Jolanta Šmidtienė, Vyrų krizių centro vadovė, psichologė Dovilė Bubnienė.

Dėkojo už pasitikėjimą

"Ačiū "Kauno dienai" už nuostabų vakarą ir ačiū kauniečiams už šio garbaus titulo patikėjimą man. Ačiū, kad įvertinote mano indėlį į Kauno gerovę. Viena nieko nebūčiau padarius – ačiū partneriams ir kolegoms, kurie ir finansiškai, ir intelektualiai padeda vystyti ir gaivinti Kauno senamiestį", – dėkojo A. Grybauskienė.

Jai įteikdamas gėlių puokštę ir sveikindamas visas finalo dalyves Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sakė besidžiaugiąs ir šiomis veikliomis moterimis, ir projekto organizatoriais. "Reikia lenkti galvą prieš „Kauno dieną“ – už tokį didelį darbą ir tokią puikią idėją", – kalbėjo V. Matijošaitis.

Projekto mecenato „Tete-a-tete kazino" bendrasavininkis Samoilas Kacas gražių žodžių negailėjo visoms Kauno moterims. „Mes, mūsų bendrovė, laikomės ant moterų – dauguma darbuotojų yra moterys. Džiaugiamės, kad mums suteikta galimybė remti tokį Kaunui svarbų renginį – "Metų kaunietės" rinkimus“, – dėkojo S. Kacas.

„Yra į ką lygiuotis“, – pridūrė S. Kacas, turėdamas omenyje „Metų kaunietės 2015”finalo dalyvių veiklos apimtis, talentą ir užmojus.

Pilnas nuostabių moterų

Į Dramos teatrą kauniečiai ir miesto svečiai rinkosi genami smalsumo ir intrigos: kuri gi moteris nugalės jau ketvirtą kartą organizuojamuose rinkimuose?

„Metų kaunietė 2015” iškilmės pradėtos renginį globojančios Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo žodžiais. "Jūsų puikiam miestui pasisekė, kad turite tokias moteris. Pasisekė ir visai Lietuvai. Tegul jūsų pavyzdys, – kreipėsi į kaunietes šalies vadovė atsiųstame vaizdo sveikinime, – geriausias padrąsinimas visoms moterims veikti, kurti, gyventi".

“Kauno dieną” leidžiančios bendrovės “Diena Media News” direktorius Laimutis Genys pasakojo, kad nuspręsta rinkti metų Kauno moterį, o ne vyrą, nes norėdamos ką nors pasiekti moterys turi įdėti dvigubai daugiau jėgų. Jos vienija šeimas, rūpinasi aplinkiniais, visu pasauliu, ir dar randa laiko bei jėgų obulėjimui.

Apsidairęs jis atkreipė dėmesį, kad Nacionalinio Kauno dramos teatro sceną remia šešios kolonos. „Taip ant moterų, nors jos beveik permatomos, laikosi visas Kaunas“, – kalbėjo L.Genys.

Kauno įvaizdis kuriamas šūkiais, kad Kaunas pilnas kultūros, sporto, mokslo, meno. "Rengdami šį konkursą šią raktažodžių eilę papildome žodžiais „Kaunas pilnas nuostabių moterų“, – pridūrė L.Genys.

Kiek anksčiau pasakyti jo žodžiai neprasprūdo pro ausis renginį vedančiai aktorei Nijolei Narmontaitei. „Moteris galėtų būti net ir permatoma, bet ji niekada nebus iki galo atskleista. Mes esame paslaptingos ir mus sunku perprasti. Bet smagu, kad stengiatės“, – su šypsena replikavo N.Narmontaitė. 

Įprasmina Kauną

Kaunas sudarytas iš šešių raidžių, kiekviena iš jų įprasmina gražias kauniečių charakterio ypatybes. Visos šešios finalo dalyvės yra nuostabios ir geriausios savo srityje.

Kantrybę apdovanota viena iš sveikatos ir neįgaliųjų integracijos klubo "Sauliukas" įkūrėjų bei veiklos tęsėjų Dalia Šatinskienė.

Aukojimąsi – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorė, Neurologijos klinikos vadovė Daiva Rastenytė.

Unikalumu išsiskiria poetė, prozininkė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė.

Novatoriškumas – poetės, Lietuvos universitetų moterų asociacijos "Graduated women international" padalinio Lietuvoje prezidentės, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkės, švietimo renginių organizatorės, knygų sudarytojos ir redaktorės Dalės Poškienės bruožas.

"Metų kaunietei 2015" A. Grybauskienei apdovanojimas skirtas už Atkaklumą.

Saugumas – Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovės Romos Katinienės veiklos tikslas.

Visos finalininkės apdovanotos stiklo menininko Edmundo Unguraičio sukurtomis statulėlėmis, o nugalėtoja – ir nuostabia juvelyro Mindaugo Juodžio sege.

Visoms finalo dalyvėms įteikti bendrovės „Neodenta“ dovanų čekiai.

Generalinis rėmėjas „Vičiūnų grupė visoms nominantėms įsteigė gardžias dovanas – lašišos šventiniam Velykų stalui.

Finalininkės labai apsidžiaugė ir sužinojusios apie joms skirtą organizatorių siurprizą – "Kauno dienos" pusės metų prenumeratą.

Džonai, plaukiam į Kauną!

Per iškilmes kiekviena iš šešių finalo dalyvių buvo pristatyta auditorijai bei apie kiekvieną jų parodyti specialiai renginiui nufilmuoti siužetai.

Pirmąją finalo dalyvę į sceną pakvietė vienas specialiosios šio projekto komisijos narių - legendinis "Žalgirio" krepšininkas, treneris Valdemaras Chomičius.

„Rūpintis senamiesčiu – mano pareiga“, – sakė A. Grybauskienė.

Ji svajoja, kad Kaune kada nors būtų įrengtas uostas ir Nemunu būtų galima pasiekti tarptautinius vandenis. „Visi žino šūkį: „Benai, plaukiam į Nidą!“ Atsiradus uostui norėčiau surengti tokį tarptautinį festivalį, kad visa Europą kartotų „Džonai, plaukiam į Kauną!“

Taps saugiausiu miestu

NKDT vadovas Egidijus Stancikas į sceną palydėjo kitą finalo dalyvę – Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovę R. Katinienę. "Esu savo miesto patriotė. Man svarbu, kas vyksta Kaune. Džiaugiuosi pasirinkusi šią profesiją. Kaunas – vienas iš saugiausių miestų. Aš ir visi mano kolegos siekiame, kad Kaunas būtų pats saugiausias", – užmojų neslėpė žavi pareigūnė.

N. Normantaitė čia pat nuklydo į prisiminimus: "Vaikystėje svajojau būti stiuardese arba policininke. Bet aplinkiniai mane greitai nugesino: kur tu, sako, su tokiu ūgiu būsi stiuardese? Keliais po lėktuvą šliaužiosi" – pasakojo aktorė. Pareigūne jai nepatarė būti dėl jos neva pikto veido.

Poetę, knygų sudarytoją, redaktorę ir daugybės svarbių ir reikšmingų švietimo organizacijų narę Dalią Poškienę pristatyti padėjo verslininkas, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) prezidentas Benjaminas Žemaitis.

Per metus išgelbėjo pusę salės

Ketvirtosios finalo dalyvės - profesorės D. Rastenytės įkvėpimo šaltinis – pacientų sėkmės istorijos.

„Ji – didžiausia insultų epidemiologijos ekspertė Lietuvoje ir pasaulyje. Bet nesutikčiau, kad linkusi į kompromisus. Jokių kompromisų silpnesnei studijų kokybei. Norėčiau pastebėti, kad čia turime gydytoją, kurios dėka pernai nuo paralyžiaus ar visiškos mirties  buvo išgelbėti virš 200 žmonių, o tai yra beveik pusė šios salės", – skaičiavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorius, Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius.

Priešpaskutinę finalo dalyvę Kauno meras V. Matijošaitis pristatė taip: "Labai gera vadybininkė, vadovė – gyvenime kaip ir plaukuose yra ugnis". Ugniaplaukė poetė, prozininkė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė juokavo, kad panašu, jog ją tėvai testamentu paliko Maironiui lyg tarnaitę. "Mes, muziejininkai, vaikštinėdami po muziejų ir tvarkydami rašytojų kūrybą, daiktus esame lyg jų tarnai. Beje, Maironiui čia labai patiktų – jam patiko moterys", – pastebėjo A. Ruseckaitė.

Ji pabandė apibūdinti, kokią moterį Maironis rinktų "Metų kauniete". "Į protą nespėtų įsigilinti. Patiktų apkūni. Šviesiaplaukė. Ilgom... kasom", – lėtai vardijo A. Ruseckaitė. "Kasų neturiu, bet visa kita labai atitinku", – juokėsi N. Narmontaitė.

Vyskupas: užgazuojantis pavyzdys

„Pavyzdys užkrečiantis, o gal net ir užgazuojantis“, – driokstelėjo susižavėjęs vyskupas Kęstutis Kėvalas, kalbėdamas apie sveikatos ir neįgaliųjų integracijos klubo „Sauliuko“ įkūrėją D. Šatinskienę.

„Visuomenė ir valstybė esame mes. Kokią sukuriame, tokią ir turime. Visuomenės požiūris keičiasi, sutinku labai daug gerų, padedančių žmonių. Mano nuopelnai maži – mes su vyru esame tik šeima, kuri rūpinasi savo neįgaliu sūnumi. Žmonės su negalia nuo sveikų skiriasi tik tuo, kad jiems pasiekti vieną ar kitą dalyką užtrunka daugiau laiko“, - dėstė D. Šatinskienė, auginanti negalią turintį sūnų, kuris daug pasiekė sporto srityje.

Šventinei atmosferai toną davė muzikiniai intarpai. Toną vakarui nustatė maestro Virgilijus Noreika. Jo įspūdingas tenoras renginiui suteikė dar didesnio iškilmingumo, o jo mokinio Ilja Aksionovo jausmingai atlikti kūriniai, ypač romansas, suvirpino visų svečių širdis. Renginio dieną gimtadienį šventęs Ovidijus Vyšniauskas energija ir užsidegimu niekuo nenusileido TV projekto „X faktorius“ dalyviams – grupei „Original Copy“. Jie susirinkusiųjų simpatijas pelnė jaunatvišku entuziazmu, o O. Vyšniauskas - dar ir puikiu humoro jausmu bei nuo Kauno neatsiejamomis savo dainomis.

Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos šokio teatro šokėjai visus užbūrė savo plastiškumu ir polėkiu. Svajingai uždainavo ir renginį vedusi N. Narmontaitė. 

Rinko kauniečiai

Šiemet nuo sausio kauniečiai pasiūlė daugiau kaip 40 kandidačių. Vėliau buvo atrinktos 30 nominančių ir kiekviena pristatyta kauniečiams.

Balsuodami miestiečiai išrinko dešimtuką.

Iš jo speciali devynių narių komisija balsuodama atrinko šešias finalo dalyves. Išrinkti nugalėtojai vėl prašyta balsuoti kauniečių.

Specialiosios projekto "Metų kaunietė 2015" vertinimo komisijos narys architektas Algimantas Kančas ir KPPAR prezidentas B. Žemaitis sveikino iniciatyvą atkreipti kauniečių dėmesį į moteris, jų veiklą, apie kurią pačios dažnai garsiai nekalba.

"Šis projektas yra padrąsinimas visoms moterims, kad jų veikla miestui reikalinga, kad jų pastangos yra branginamos", – kalbėjo A. Kančas. "Tai yra ugdomoji misija", – pritarė fotomenininkas Mindaugas Kavaliauskas.

"Kauno moterys yra miesto plėtros garantas, o projektas "Metų kaunietė" išryškina asmenybes, jų brandą", – apibendrino NKDT vadovas E. Stancikas.

Kauno meras V. Matijošaitis priminė ir projekto "Metų kaunietė" finalininkių suburtos asociacijos "Kaunietė" veiklos rezultatus. Kartu su Metų kaunietėmis surengtas kalėdinis labdaros vakaras Kauno rotušėje, anot V.Matijošaičio, pakilo į kitą lygį ir buvo surinkta kur kas daugiau paramos tiems, kuriems jos labai reikia.

Susibūrė į asociaciją

Kiekvienais metais į finalą renkamos šešios kaunietės. Nugalėtojos ir finalininkės pernai susibūrė į asociaciją "Kaunietė", kurios narės, įkvėptos visuomenės pasitikėjimo ir parodyto dėmesio, nusprendė sujungti savo jėgas ir susiburti geriems darbams.

Vienas asociacijos projektų – daugybės kauniečių dėmesio sulaukusi Gerų darbų karuselė, besisukusi po išmania Kauno Kalėdų egle. Projekto tikslas – padėti rasti vieniems kitus tiems, kurie nori padėti, ir tiems, kuriems labai reikalinga gerų žmonių pagalba.

Asociacijos "Kaunietė" tikslai: plėtoti bendrus projektus, taip skatinant moters įtaką visuomenėje, aktyvią tiek socialinę, tiek kultūrinę jų veiklą, informuoti visuomenę bei garsinti Kauno miestą ir Kauno moterų pasiekimus, vykdyti šviečiamąją, kultūrinę, auklėjamąją veiklą.

Dėkojame rėmėjams

Už pagalbą dėkojame projekto „Metų kaunietė 2015" mecenatui „Tete-a-tete kazino", generaliniam rėmėjui „Vičiūnų grupė“, pagrindiniam rėmėjui „Neodenta“, rėmėjui - prekybos miesteliui „Urmas“, renginio draugui Kauno miesto savivaldybei, partneriams „Sofa travel“, „Prodentas“, informaciniam rėmėjui TV8.

Taip pat dėkojame Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui, įmonėms „Filipopolis“ ir “Bijola“, Nerijaus Juškos baleto mokyklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daile

Daile portretas
Vykes Kauno dienos organizuojamas konkursas. Saunuoliai! :)

tu savas protas

tu savas protas portretas
pasižiūrėk ir pamatyk bent ką pozityvaus gyvenime.Juk pačiam bus smagiau gyventi, žmogau.

Kauniete

Kauniete portretas
smagu, kad miestas pagerbia savo moteris, juk visos mes turime galimybe dalyvauti konkurse.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių