Quantcast

UNESCO pateikta Kauno paraiška buvo pakibusi ant plauko, bet Rusija – pašalinta

  • Teksto dydis:

Kaunas prieš kelis metus teikė paraišką UNESCO, jog į pasaulio paveldo sąrašą būtų įtrauktas Kauno tarpukario modernizmo paveldas. Sprendimas turi paaiškėti vasarą, bet buvo kilę abejonių ar pavyks, mat pirmininkauti turėjo Rusija. Dabar UNESCO skelbia, kad Ukrainą užpuolusi Rusija yra pašalinta iš komisijos.

„Dar vienas smūgis Rusijai nuo pasaulio paveldo bendruomenės! Galbūt mažai kas žinojote, bet sprendimas dėl Kauno tarpukario modernizmo įrašymo į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą turėjo būti svarstomas šią vasarą Kazanės mieste, Pasaulio paveldo komitetui pirmininkaujant Rusijai“, – pranešė Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

„Mes labai nuogąstavom dėl Kauno modernizmo paraiškos galutinio sprendimo priėmimo Pasaulio paveldo komitete. Šis komitetas finalinį sprendimą turėjo priimti šią vasarą Rusijoje, Kazanėje. Komitetui pirmininkauja Rusija. Būtų buvę labai įdomu pažiūrėti, kaip politika nėra susijusi su kultūra. Tačiau UNESCO nušalino Rusiją nuo pirmininkavimo, o Pasaulio paveldo komiteto sesija keliasi į Paryžių“, – apie tai, kad bus išvengta politinių nuostatų svarstant Kaunui ypač reikšmingą paraišką, pranešė ir kultūros ministras Simonas Kairys.

Dar vienas smūgis Rusijai nuo pasaulio paveldo bendruomenės!

Miesto savivaldybė yra skelbusi, jog Kaunas UNESCO Pasaulio paveldo paraiškoje prisistato kaip optimistinis tarpukario miestas. Šiuo metu vertinimo komisijai pateikta 400 puslapių paraiška.

Pasak Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato paveldo programų vadovės Renatos Vaičekonytės-Kepežinskienės, galimi keturi sprendimai: geriausias, kurio ir viliasi sulaukti Kauno paraiškos rengėjai, – įrašymas į Pasaulio paveldo sąrašą. Tačiau nominacijos taip pat gali būti nuspręsta neįtraukti. Kiti du galimi variantai – atidėti nominaciją, kad būtų vykdomi tolesni tyrimai, arba grąžinti valstybei papildyti ir išsamiau atsakyti į ekspertų pastabas.

Vis dėlto Kauno paraiškos rengėjai teigia esantys nusiteikę optimistiškai ir pabrėžia, kad ši paraiška jau daug davė tiek jiems, tiek miestui.

„Ši paraiška jau yra solidi pergalė – nudirbtas žvėriškas darbas, visa informacija ir pasakojimai yra vienoje vietoje, susisteminti. Dabar reikia ieškoti naujų jungčių, kalbėti plačiai ir garsiai apie tai, ką kiekvienas kaunietis ar miesto svečias kasdien mato šalia sustojimo, Laisvės alėjoje ar kitose Kauno erdvėse, kokia unikali aplinka juos supa“, – yra sakęs Kauno miesto savivaldybės vicemeras Mantas Jurgutis, turėdamas galvoje modernizmo architektūros statinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bet bulvės

bet bulvės portretas
neatpigo .................... vis tiek lauksim , kad paraiška suveiks teigiamai

O kas...

O kas... portretas
...sik.... padare kad jis butu pasalintas ...su savo stiklainiais....

Spontom

Spontom portretas
Jau kaip parašys mažiukai... Spintom Kaunas pašalino rusiją iš unesko
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių