Quantcast

V. Matijošaitis apie pusiaukelės namus Domeikavoje: tokioms veikloms čia ne vieta

Domeikavos ir aplinkinių gyvenviečių bendruomenės sukilo prieš pusiaukelės namus, kurie bus įsteigti Stumbro g. 3. Kauno meras Visvaldas Matijošaitis teigė, kad tokios įstaigos neturėtų būti steigiamos gyvenamuosiuose kvartaluose.

Mero pozicija

Kauno meras V. Matijošaitis pasisakė apie Domeikavoje planuojamus atidaryti pusiaukelės namus, kuriuose gyventų nuteistieji. Pasak miesto vadovo, dėl tokios įstaigos nebuvo tartasi.

„Kauno miesto savivaldybė negavusi jokios oficialios informacijos apie sprendimą Domeikavoje steigti pusiaukelės namus. Tik prieš kelis mėnesius administracijos buvo neformaliai teirautasi dėl galimybės įkurti šią įstaigą Kauno pakraštyje. Į tai žodžiu atsakyta, jog miestas tikrai nepritaria.

Kategoriškos pozicijos tvirtai laikomės ir toliau: tokioms veikloms – ne vieta gyvenamųjų kvartalų teritorijoje, vos už kelių šimtų metrų nuo mokyklos, darželių. Miestas nuolat auga, jo ribos plečiasi – ten jau dabar gyvena kauniečiai“, – komentavo V. Matijošaitis.

Pasak Kauno mero, prieš priimant tokius visuomenei svarbius klausimus, turi būti žmonėms atsakyti visi klausimai, išklausyta jų nuomonė.

„Devintus metus dirbu meru. Per tą laiką iš Vyriausybės ir kitų vis sulaukdavau patarimų, kad dėl visko reikia tartis su bendruomenėmis. Kitus mokyt paprasta, bet patys matom, kaip elgiasi patys. Dabar galim tik apgailestauti, kad šie Teisingumo ministerijos ir Lietuvos kalėjimų tarnybos planai nebuvo iš anksto aptarti, derinti nei su miestu, savivalda, nei su vietos žmonėmis – Domeikavos ir Sargėnų gyventojais“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

T. Biliūno/BNS nuotr.

Ministrė teigia priešingai

ELTA skelbė, kad teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska tikino, kad visos tokios įstaigos Lietuvoje buvo įkurtos prieš tai išklausius vietos gyventojų ir politikų.

„Nei vieni pusiaukelės namai nebuvo atidaryti nesusitikus su bendruomenėmis, su vietos politikais ir nebendraujant. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad viskas vykdoma nuosekliai“, – Seime kalbėjo ministrė, atliepdama opozicijos nuogąstavimą dėl Kauno rajone planuojamų atidaryti pusiaukelės namų.

Vis dėlto, tik trečiadienį įvyko pirmasis Kalėjimo tarnybos ir kitų institucijų atstovų susitikimas su Domeikavos bendruomene. Iki tol su Kauno rajono gyventojais nebuvo tartasi nei dėl susitikimų, nei dėl pusiaukelės namų įkūrimo. Bendruomenės nariai neslepia nusivylimo, kad apie planuojamus pusiaukelės namus jie sužinojo iš viešojoje erdvėje pasirodžiusių darbo skelbimų.

Pasipiktinimo banga

„Kauno diena“ skelbė, kad Domeikavoje nuo kitų metų sausio 1 dienos pradės veikti pusiaukelės namai ir Lietuvos probacijos tarnyba, jau ieškomi darbuotojai, kurie prižiūrės nuteistuosius. Tokia žinia papiktino vietos bendruomenes, nes vos už kelių šimtų metrų yra ne viena mokymosi įstaiga.

Dabar galim tik apgailestauti, kad šie Teisingumo ministerijos ir Lietuvos kalėjimų tarnybos planai nebuvo iš anksto aptarti, derinti nei su miestu, savivalda, nei su vietos žmonėmis.

„Socialiniuose tinkluose sužinojome, kad be gyventojų žinios mūsų kaimynystėje kitų metų sausio 1 dieną ruošiamasi atidaryti pusiaukelės namus. Gyventojai sunerimę, nes mūsų vaikų mokyklų ir darželių pašonėje planuojama įkurti atvirą bausmių atlikimo įstaigą „Pusiaukelės namai“. Bendruomenė apie tai neturi jokios informacijos. Socialinėje erdvėje pasirodžiusi informacija tik patvirtina, kad be visuomenės pritarimo, be skaidriai ir viešai pateiktos informacijos, projektas juda sava vaga. Blogiausia, kad ši informacija aktyviai trinama iš socialinių tinklų, norint tai nuslėpti nuo gyventojų. Jaučiamės apgauti ir bejėgiai“, – apie tai, kad tik apgraibomis gyventojai rado priminę informaciją apie nelaukiamą kaimyną, „Kauno dienai“ kalbėjo Domeikavos gyventoja Evelina Mockė. „Vytėnų, Sargėnų, Domeikavos bendruomenės yra sunerimusios dėl Lietuvos kalėjimų tarnybos ir Teisingumo ministerijos planų įrengti pusiaukelės namus, adresu Stumbro g. 3, Domeikavos seniūnijoje. Šis projektas nebuvo aptartas su vietinėmis bendruomenėmis. Gyventojai ir bendruomenė yra įsitikinusi, jog vieta šiam objektui nėra tinkama dėl prie pat esančių mokyklų bei darželių: Kauno šv. Kazimiero progimnazija yra už 300 m, vaikų darželis – už 300 m, dar vienas vaikų darželis „Pipirai“ – už 800 m“, – dėstė Sargėnų seniūnaitis Edvinas Šlėvė.

Pastatas atitinka poreikius

Lietuvos kalėjimų tarnyba (LKT) „Kauno dienai“ teigė, kad pastatą Domeikavoje įsigijo visai neseniai ir jis tinkamas pritaikyti prie pusiaukelės namų projekto.

„Šįkart, po konsultacijų su rajono vadovybės atstovais, pusiaukelės namams buvo pasirinktas pastatas, kuris nuosavybės teise priklausė privačiam subjektui. Jis buvo pasirinktas kelių kriterijų. Visų pirma pastato, kaip buvusio viešbučio, erdvės yra tinkamos pritaikyti planuojamai vykdyti veiklai (kambariai, nuteistųjų apgyvendinimui, didesnės erdvės – terapiniams ir socialinius įgūdžius lavinantiems užsiėmimas). Pastatas – geros būklės, jo remontas ir pritaikymas buvo tvariausias tokio pobūdžio pasirinkimas. Jame taip pat tilps ir čia suplanuotas Lietuvos probacijos tarnybos regioninis skyrius, kuriame dirbs 20 probacijos specialistų. Galiausiai, jo teritoriją buvo galima apjuosti tvora, užtikrinti, stebėjimo įrenginiams reikalinga infrastruktūrą, reikiamus privažiavimus ir kt.“, – kodėl Domeikavoje esančiame Stumbro g. 3 pastate patogu įkurti pusiaukelės namus, aiškino LKT.

LKT aiškino, kad LR Bausmių vykdymo kodekse, kuriame yra įteisintas pusiaukelės namų steigimas, įpareigoja kalėjimų tarnybą įgyvendinti daug kriterijų tam, kad namų veikla būtų sklandi ir saugumas būtų užtikrintas.

„Kadangi pusiaukelės namai yra laisvės atėmimo bausmės vieta, čia yra laikomasi griežtų taisyklių ir kontrolės. Visi nuteistieji, atliekantys laisvės atėmimo bausmę pusiaukelės namuose, turi dirbti arba mokytis. Jie vyksta į darbą ar mokymosi įstaigą ir grįžta į pusiaukelės namus tik iš anksto patvirtintu laiku ir maršrutu, kuris sudaromas pagal pateiktus darbo grafikus ar mokymosi tvarkaraščius. Numatytais atvejais, išvykę iš bausmės atlikimo vietos nuteistieji gali būti stebimi elektroninio stebėjimo priemonėmis. Dėl to pusiaukelės namai neturėtų būti lyginami su lygtiniu paleidimu iš laisvės atėmimo vietų įstaigos“, – visuomenės baimes bandė išsklaidyti LKT specialistai.


Komentaras

Valerijus Makūnas, Kauno rajono savivaldybės meras

Lapkričio 8 d. Domeikavoje įvyko LKT ir Lietuvos probacijos tarnybos (LPT) atstovų susitikimas su vietos bendruomene, kuriame buvo pristatytas šioje seniūnijoje (Stumbro g. 3, Šakių km., Kauno r.) planuojamų pusiaukelės namų projektas, taip pat kalbėta apie galimybes tame pačiame pastate įkurdinti Kauno regiono probacijos tarnybą.

Kauno rajono savivaldybė 2021 m. kovo 24 d. yra gavusi Lietuvos kalėjimų departamento (dabar – Lietuvos kalėjimų tarnyba) prie LR Teisingumo ministerijos prašymą padėti surasti tinkamas patalpas pusiaukelės namams. Išnagrinėję prašymą atsakėme, kad Kauno rajono savivaldybė tokių patalpų neturi.

Mūsų žiniomis, patalpas Stumbro g. 3, Šakių kaime projekto organizatoriai įsigijo iš privačių asmenų.

Pusiaukelės namus planuojama įkurdinti netoli ugdymo įstaigų, todėl gyventojams kilo nerimas dėl savo, vaikų ir turto saugumo. Po peticija surinkti keli tūkstančiai parašų prieš tokios įstaigos steigimą šioje vietoje.

Trečiadienį vykusiame susitikime su bendruomene projekto organizatoriai į dalį klausimų atsakė, tačiau kai kurie teisiniai aspektai liko neaiškūs, todėl kreipiausi į LR teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską ir Lietuvos kalėjimų tarnybos direktorių Virginijų Kulikauską, prašydamas juos paaiškinti situaciją.

· Koks planuojamų steigti pusiaukelės namų teisinis statusas ir pavadinimas?

· Ar pusiaukelės namai bus steigiami kaip atskira Lietuvos kalėjimų tarnybos įstaiga, padalinys ar kita?

· Koks teisės aktas (-ai) (įskaitant Teisingumo ministro įsakymus, direktoriaus įsakymus ir kt. priimtus teisės aktus) reglamentuoja pusiaukelės namų steigimo procedūras ir tvarką?

· Kokie reikalavimai nustatyti pusiaukelės namų steigimui? Ar šiuo atveju buvo laikomasi nustatytų procedūrų?

· Ar pusiaukelės namų projektas privalo būti derinamas su bendruomene, jei taip, kokios procedūros tam numatytos ir kada jos turi būti atliktos? Ar visuomenė buvo tinkamai ir laiku informuota apie šį projektą?

· Ar reikia savivaldybės pritarimo (sutikimo) įgyvendinant pusiaukelės namų projektą?

· Kokios paskirties pastate (-uose) pusiaukelės namai gali vykdyti savo veiklą, ar tik specialiosios paskirties pastatuose, ar ir kituose? Ar Lietuvos valstybei nuosavybės teise priklausantis ir Lietuvos kalėjimų tarnybos valdomas pastatas Stumbro g. 3, Šakių k. Domeikavos sen. yra specialiosios paskirties pastatas?

· Ar rengiant ir įgyvendinant planuojamą projektą buvo atliktas teisinio reguliavimo poveikio vertinimas, ar buvo vertinamas pusiaukelės namų poveikis vietos bendruomenei, socialinei aplinkai ir kitoms sritims, įvertinant galimas rizikas ir sukuriamą naudą?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melagė

Melagė portretas
šita durapisolska, tarėsi ji mat su gyventojais ,gyventojai ja ir jos partiją siunčia kuo toliau.

laiptai

laiptai portretas
stumikas.

Werner

Werner portretas
Tai gal zoologijos sode dar yra laisvų vietų?
VISI KOMENTARAI 121

Galerijos

Daugiau straipsnių