Quantcast

Akibrokštas: gatvėmis važinėja du BMW vienodais numeriais

Kiekvienam registruojamam automobiliui suteikiamas vienetinis valstybinis numeris, tačiau gali būti, kad Kauno rajone važinėja dvi transporto priemonės su vienodais raidžių ir skaičių deriniais. Vieno tokio automobilio numeris galimai suklastotas.

Įtaria klastą

„Kauno dienos“ skaitytojas pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti skirtingi BMW markės automobiliai, tačiau ant jų – identiškos raidžių ir skaičių kombinacijos valstybiniai numeriai. Įtariama, kad vieni jų yra klastotė.

„Akademijoje trinasi du tokio pat modelio automobiliai, skiriasi tik spalvos, o numeriai – vienodi. Juodą BMW mačiau Tako gatvėje, žalią BMW – bendroje automobilių statymo aikštelėje Pilėnų gatvėje. Juodo BMW numeriai tikrai neoficialūs, skiriasi šriftas, atrodo  nelietuviški numeriai“, – dėstė rajono gyventojas.

Nuo 240 iki 340 eurų – tokia bauda gali būti skiriama už numerių klastojimą.

Vyras svarstė, kam reikia padirbti numerius, galbūt taip siekiama išvengti baudos už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, mat tokių numerių gali nefiksuoti greičio matuokliai, nenuskaityti kiti įrenginiai, skenuojantys valstybinius numerius ir tikrinantys, ar automobilis draustas, perėjęs techninę apžiūrą.

„Nežinau, kam reikalingi tokie numeriai ant automobilio, bet jau ne pirmą kartą matau tuos vienodus numerius Kauno rajone, tai gal jau kurį laiką taip važinėja“, – kalbėjo „Kauno dienos“ skaitytojas.

Ekspertai turi abejonių

Automobilius registruoti patikėta valstybės įmonei „Regitra“. Jos atstovų paprašėme įvertinti, ar vieno automobilio numeriai gali būti suklastoti. Peržiūrėjusiems nuotraukas specialistams kilo abejonių dėl numerių tikrumo.

„Regitros“ atstovai pažymėjo, kad numerio ženklai privalo atitikti nustatytus reikalavimus. Registracijos metu automobiliams išduodami unikalūs numerio ženklai, kad būtų galima identifikuoti ne tik juos, bet ir už transporto priemones atsakingus asmenis.

„Visos transporto priemonės, dalyvaujančios viešajame eisme, turi būti paženklintos numerio ženklais, kurie privalo atitikti nustatytus reikalavimus. Jie turi būti lengvai ir aiškiai atpažįstami teisėsaugos institucijoms ir kitiems eismo dalyviams, todėl savavališkai jų modifikuoti ar keisti, pavyzdžiui, apklijuoti, dažyti, negalima“, – įspėjo „Regitros“ atstovė spaudai Emilija Bardauskienė.

„Šiuo konkrečiu atveju iš pirmos pateiktos nuotraukos atrodo, kad tai neoriginalūs numerio ženklai, kadangi plokštelėse esantys simboliai išdėstyti neįprastai ir jų šriftas kitoks, nei numatyta reikalavimuose. Be abejo, kadangi eismą kelyje kontroliuoja policija, pareigūnai turėtų įvertinti, ar tai tikrai suklastoti numerio ženklai. Taigi dėl to, kaip pavyksta identifikuoti tokius atvejus ir kokia atsakomybė taikoma asmeniui, rekomenduojame kreiptis į policijos atstovus“, – pridūrė E.Bardauskienė.

Įtarimai: „Regitros“ atstovai pažymėjo, kad šių numerių šriftas kitoks, nei numatyta reikalavimuose, todėl tai gali būti klastotė. (Skaitytojo nuotr.)

Tikslina aplinkybes

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai dienraščiui nurodė, kad šiuo metu informacija dėl galimai suklastotų automobilio valstybinių numerių tikslinama. Paaiškėjus, kad automobilio savininkai suklastojo numerius, grėstų bauda.

„Pateikta informacija tikslinama, nustačius veikos, turinčios administracinio nusižengimo požymių, bus pradėta administracinio nusižengimo teisena. Transporto priemonių su suklastotais valstybinio numerio ženklais, uždengtais ar kitaip užmaskuotais valstybinio numerio ženklais arba su pritvirtintais ne tai transporto priemonei išduotais valstybinio numerio ženklais vairavimas užtraukia vairuotojams baudą nuo 240 iki 340 eurų ir gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo šešių mėnesių iki vienų metų“, – nurodė policijos atstovai.

Pareigūnai aiškino, kad automobilio numerių klastojimo atvejų pasitaiko, bet tai nedažnas nusižengimas. Jie nurodė, kad numeriai dažniausiai klastojami siekiant pasunkinti transporto priemonės savininko / naudotojo ar jos vairuotojo identifikavimą.

Kaip atskirti originalą?

„Regitros“ specialistai aiškino, kad išduodami numerio ženklai atitinka tikslius nustatytus reikalavimus: yra numatyta, koks turi būti jų formatas, simbolių šriftas ir dydžiai, spalvos, kitos detalės. Dalį bendrų reikalavimų numerio ženklams nustato ES, o kitą dalį šalys nusistato pačios.

„Lietuvoje išduodamų bendrojo naudojimo numerio ženklų paviršius yra baltas ir atspindi šviesą, kad jie būtų gerai matomi kelyje. Jų kairiajame krašte yra mėlyna juosta, o numerio ženklo apvadas, raidės ir skaitmenys – juodos spalvos. Be to, numerio ženklo mėlynoje juostoje yra ES simbolis, t.y. dvylika geltonų žvaigždučių, ir baltas skiriamasis ženklas LT.

Skaitytojo nuotr.

Numerio ženkluose naudojami ir pasikartojantys saugos ženklai, taip siekiant užtikrinti aukštą jų apsaugos lygį. Juos galima pamatyti plokštelę pakreipus tam tikru kampu. Nuo 1992 m. iki 2018 m. buvo naudojamas pasikartojantis saugos ženklas LT, o nuo 2018 m. iki dabar išduodamuose numerio ženkluose galima išvysti „Regitros“ logotipą“, – kuo pasižymi originalūs numeriai, aiškino „Regitros“ atstovė E.Bardauskienė.

Pasak jos, vertinant numerio ženklų originalumą, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą esminių dalykų. Pirmiausia, ar numerio ženklas tikrai atspindi šviesą, o ne yra tiesiog baltos spalvos. Taip pat, ar jame yra visi simboliai, t.y. ES vėliava, LT ženklas.

„Ne mažiau svarbu įvertinti raides ir skaičius – jie būtinai turi būti iškilūs. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį, ar nėra mechaninių pakeitimų. Kitaip tariant, ar nėra specialių nutrynimų, ar simboliai lygūs, nesiskiria jų spalva ir kt. Praktikoje pasitaiko atvejų, kai bandoma pakeisti simbolius, pavyzdžiui, skaičius 3 paverčiamas skaičiumi 8. Tokie klastojimo atvejai yra gana akivaizdūs, kadangi matyti nelygumai, spalvų skirtumai ir kt.“, – toliau dėstė specialistė.

Dar viena svarbi detalė – numerio ženklas pagaminamas taip, kad būtų vientisas, o ne iš atskirų priklijuotų detalių. „Beje, numerio ženklas yra aliumininis ir jis negali būti pagamintas iš plastiko ar kartono. Na ir, žinoma, būtinai reikėtų pasižiūrėti, ar numerio ženklo baltame fone yra pasikartojantys saugos ženklai – tai specifinė ir svarbi detalė, kuri būtent ir yra integruota siekiant užtikrinti kuo aukštesnį apsaugos lygį“, – kaip atskirti numerių klastotę nuo originalo, papildė E.Bardauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
O ko čia stebėtis , pati kelių policija sukėlė chaosą išduodant numerius , o dabar stebisi , jūs tik pažiūrėkite kokie numeriai išduodami , ir su dviem raidėm bei keturiais skaičiais , ir su trim raidėm bei trimis skaičiais , ir pižoniški numeriai kur nėra neri skaičių , nei raidžių tik kažkoks idiotiškas vardas ar , atsiprašau ,,klikucha,, bei dar velniai žino kokie numeriai ir tai daroma vien dėl to , kad kelių policija ,išduodanti tokius ,,numerius,, galėtų pasipelnyti , taip kad nėra ko stebėtis .

Anonimas

Anonimas portretas
Maciau si numeri Vilniuje, kursuojanti Naujamiescio sen. gatvemis.

Uffo

Uffo portretas
Tas kas uzblurino yra simonytes rinkejas ... Nes kitose foto matosi numeriai
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių