Quantcast

„Ecodumui“ – pareigūnų kirtis: verslininkų nestabdo ir baudos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Dar pavasarį Seime pradėtos rengti įstatymų pataisos, kad elektroninių cigarečių ir jų priedų verslo kontrolė būtų griežtesnė, nes baudos šio verslo atstovų nestabdo.

Nepaiso draudimų

2022 m. liepos 1-ąją Lietuvoje įsigaliojo draudimas teikti rinkai elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, kuriame yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ar skonį. Tačiau verslas šio draudimo, atrodo, nepaiso.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) skelbė, kad nuo draudimo įsigaliojimo išnagrinėjo aštuonias bylas ir priėmė nutarimus skirti baudas, kurių dydis svyruoja nuo 750 iki 2 tūkst. eurų. Tačiau pažeidimai kartojasi, o tai reiškia, kad baudos ne tokios baisios, kad verslas imtų paisyti draudimų. Elektroninėmis cigaretėmis prekiaujantys verslininkai susimoka baudas ir tęsia savo veiklą.

Tačiau tikėtina, kad kiek kitaip gali tekti reaguoti į baudžiamąjį procesą. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą – elektroninių cigarečių pardavėjai įtariami nesumokėję per 800 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Trys Kauno mieste registruotos įmonės darbuotojai įtariami didelės vertės sukčiavimu ir neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis, kurių vertė viršija 900 MGL (minimalaus gyvenimo lygio dydžių, – red. past.).

„Kauno dienos“ šaltinių duomenimis, į teisėsaugos akiratį papuolė bendrovė „Ekodumas“. Fizinės šios bendrovės parduotuvės išsibarstę visoje Lietuvoje. Tuo pačiu pavadinimu veikia ir internetinė parduotuvė.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas, nes kilo įtarimų, kad bendrovė savo interneto puslapyje vykdo nuotolinę prekybą elektroninėmis cigaretėmis ir joms reikalingu skysčiu, nors tai daryti draudžia Lietuvos teisės aktai.

Tyrėjų turimais duomenimis, ankstesnis tos pačios bendrovės interneto puslapis, per kurį vykdyta draudžiama nuotolinė prekyba elektroninėmis cigaretėmis ir skysčiu, teismo sprendimu jau buvo užblokuotas, tačiau bendrovė sukūrė kitą puslapį ir toliau vykdė neleistiną prekybą.

Požiūris: bendrovei „Ecodumas“ nustatyti 26 įvairaus pobūdžio pažeidimai, skirtos baudos, bet tai verslininkų nesustabdo. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Rūko kamputyje?

Bendrovei „Ecodumas“ vadovauja Edvinas Izokaitis. Jis taip pat yra prieš keletą metų įkurtos nacionalinės elektroninių cigarečių asociacijos vadovas. Ką asociacija per tuos metus nuveikė, kiek vienija narių – neaišku, nes rekvizitai.lt nurodytas tik asociacijos adresas.

„Ecodumas“ interneto puslapyje nurodytu administracijos telefonu atsiliepęs vyras „Kauno dienai“ rekomendavo E. Izokaičiui rašyti elektroniniu paštu. Tačiau į prašymą pasikalbėti arba atsakyti į pateiktus klausimus E. Izokaitis nereagavo.

FNTT pranešime nurodoma, kad bendrovę valdę asmenys, įtariama, per 2021–2023 metus, apeidami draudimą internetu prekiauti akcizais apmokestintomis prekėmis – elektroninėmis cigaretėmis ir joms skirtu skysčiu, ir siekdami nuslėpti tokią veiklą, įmonės finansinėje apskaitoje nurodė, kad tariamai elektronines cigaretes ir skystį pardavė ES registruotai bendrovei.

Šių galimai fiktyvių sandorių pagrindu asmenys, įtariama, neteisėtai įgijo teisę į daugiau nei 800 tūkst. eurų akcizo mokesčio susigrąžinimą. Dėl šių galimai fiktyvių sandorių taip pat galėjo būti neteisingai pritaikytas nulinis PVM tarifas ir į valstybės biudžetą nesumokėta per 800 tūkst. eurų.

Siekdami surinkti kuo daugiau tyrimui reikšmingų duomenų, FNTT pareigūnai Kauno mieste ir rajone atliko kratas įtariamųjų gyvenamosiose patalpose, automobiliuose, laive. Per jas vieno iš įtariamųjų namuose aptikta įspūdinga grynųjų pinigų suma – daugiau nei 900 tūkst. eurų.

Blokavimą apėjo

„Ecodumas“ skelbiasi esanti viena pirmųjų ir didžiausia elektroninių cigarečių parduotuvė Lietuvoje. Panašu, kad bendrovė lyderiauja ne tik dydžiu, bet ir pažeidimais.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) duomenimis, nuo 2015 m. Bendrovei „Ecodumas“ 26 kartus buvo nustatyti Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pažeidimai ir taikytos ekonominės sankcijos nuo 868 iki 8 688 eurų, priklausomai nuo padaryto pažeidimo pobūdžio ir sunkumo. Buvo nustatyti pažeidimai dėl vykdytos draudžiamos elektroninių cigarečių ir jų pildyklių nuotolinės prekybos internetu ir dėl šių gaminių draudžiamos reklamos.

Paskutinį kartą  „Ecodumui“ ekonominė sankcija – 8 688 eurų – buvo skirta 2022 m. balandžio 7 d. už elektroninių cigarečių ir jų pildyklių laikymą iri prekybą be licencijos, taip pat už šių gaminių draudžiamos reklamos pažeidimą. Įmonė paskirtą baudą sumokėjo.

„Ecodumas“ buvo taikytas interneto puslapio, kuriame per nuotolį prekiaujama elektroninėmis cigaretėmis ir elektroninių cigarečių priedais pažeidžiant Lietuvos įstatymus, blokavimas. Tačiau tai netapo kliūtimi toliau tęsti pelningą verslą.

„Šiuo metu vartotojai, pasinaudodami įvairiomis programinėmis priemonėmis, kurias lengvai galime rasti internete, pasiekia užblokuotą bendrovės „Ecodumas“ interneto svetainę ir nuotoliniu būdu įsigyja draudžiamas prekes, todėl NTAKD ieško techninių ir teisinių sprendimų, kaip išspręsti šią problemą“, – atsakyme „Kauno dienai“ nurodė departamento atstovai.

„Ecodumo“ direktorius E. Izokaitis viešai yra aiškinęs, kad interneto puslapis ecodumas.com priklauso kitai bendrovei, tačiau neneigė, kad su ja turi bendrų reikalų, yra partneriai. Visgi rekvizitai.lt, nurodo, kad ecodumas.com yra įmonės „Ecodumas“ interneto svetainė, aktyvi nuoroda nukelia į turtingą elektroninių cigarečių pasaulį.

„Veipina“ ir narkotikus

„Ecodumas“ toli gražu ne vienintelė įmonė, pažeidinėjanti Lietuvoje galiojantį elektroninių cigarečių draudimą. NTAKD atstovų teigimu, antra pagal padarytų pažeidimų, susijusių su elektroninėmis cigaretėmis, skaičių yra bendrovė „Litradė“. Nuo 2017 m. „Litradei“ už Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pažeidimus šešiolika kartų buvo taikytos ekonominės sankcijos.

Departamentas yra skyręs ekonomines sankcijas ir kitoms įmonėms – bendrovės „Revoliucija“, „N33“, IĮ „Garo guru“, kurios nesilaikė nustatytų draudimų prekybai elektroninėmis cigaretėmis.

Jie nejaučia socialinės atsakomybės ir nesigaili už savo daromus pažeidimus.

„Pažeidėjai įprastai neigia savo kaltę arba išvis neteikia jokių paaiškinimų, nebendradarbiauja su tyrimus atliekančiais specialistais, kas rodo, kad jie nejaučia socialinės atsakomybės ir nesigaili už savo daromus pažeidimus, o vėliau skundžia teismui paskirtas ekonomines sankcijas arba, sumokėję paskirtas baudas, toliau tęsia neteisėtą veiklą. Departamento nuomone, baudos už draudimų nepaisymą nėra atgrasančios, todėl ūkio subjektai piktybiškai ir toliau daro pažeidimus“, – rašoma departamento atsakyme.

Portalas lrt.lt aprašė eksperimentą, kaip nesunkiai iš internetinių elektroninių cigarečių parduotuvių nepilnamečiai gali įsigyti draudžiamų prekių. Žurnalistas užsisakė prekių ir nurodė atsiskaitysiantis atsiimant užsakymą paštomate.

Pasinaudojęs nepilnamečiui asmeniui priklausančia debetine kortele, tokia, kokią išduoda paprasti Lietuvos bankai, žurnalistas be vargo paštomate sumokėjo už gautą siuntinį – ananasų skonio rūkalus.

Ne vienų metų vieša paslaptis, kad nepilnamečiai elektronines cigaretes įsigyja nuotoliniu būdu. Tačiau labiausiai gąsdina tai, kad jomis garinamos ir narkotinės medžiagos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Uzsakytas straipsnis is filip moris. Tai ne akcizine preke todel ir nori uzdrausti.

Tevas

Tevas portretas
Nesamones rasot, jai nebus ecodumo bus vel philip moris konkurencija didele gauna jie nuo tu elektroniniu cigareciu parduotuviu mat jiems blogai kad jauni ar vyresnio amziaus zmones ruko skaniau ir niekas neperka viska laimi pazymtis ir pinigai koks skirtumas kad uzsidarys ecodumas vel rasysit straipsnius kad vaikai jau ruko nesamones susisuke i cigaretes kur platins phillip moris komedija ne valdzia duodu i sikna tiems kas daugiau moka jiems pinigu

nerukantis

nerukantis portretas
Ruko savo noru dziovinta"s..da" ir kita bjaurasti ,bjauru matyti gatveje rukancia moteri ar jauna panele . .Gerkit kibirais,rukykit maisais,mirsit,naturali atranka.Kodel kazkas turi tramdyti ir gaisti laika bei taskyti lesas.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių