Quantcast

Pirmą kartą Lietuvoje: „a cappella“ dainavimo menas su „Latvian Voices“

  • Teksto dydis:

Šio penktadienio vakarą Klaipėdos koncertų salė melomanus kviečia į pirmąjį ir vienintelį populiarios vokalinės grupės „Latvian Voices“ koncertą Lietuvoje.

Latviją pasaulyje garsinantys atlikėjai klaipėdiečiams pristatys programą „Timeless“, kurios pavadinimas sufleruoja, kad žmogaus balsas yra seniausias ir nepakeičiamas instrumentas, o programos pagrindą sudaro laikui nepavaldi muzika.

Nuo 2009 m. a cappella dainavimo tradiciją puoselėjanti vokalinė grupė „Latvian Voices“ savo kūrybinės veiklos pradžioje net 11 metų susidarė vien iš moterų balsų, o nuo 2020 m., prisijungus žemiausio vyriško balso atstovui, įgijo mišraus ansamblio vardą. Klaipėdos koncertų salės scenoje dainuos Beatė Krūmina, Laura Jekabsonė, Zanė Stafecka (sopranai), Paula Perkonė, Una Stadė (altai) ir Jnis Strazdinis (bosas), o kokybišku garsu rūpinsis garso režisierius Andris Ūzė.

„Latvian Voices“ atliekama muzika jungia latvių kultūrinį paveldą – liaudies dainas ir chorinio dainavimo tradiciją su šiuolaikinės ir pasaulio muzikos bruožais. Didžiąją repertuaro dalį sudaro L. Jekabsonės ir kitų grupės atlikėjų sukurti arba aranžuoti kūriniai. Ansamblis gali pasigirti solidžiu scenos kolegų ir kūrybinio kelio bendraautorių sąrašu: bendradarbiauja su garsiausiais vokaliniais ansambliais, tarp jų – „The King’s Singers“ ir „The Swingles“. Grupės kūrybinių draugysčių sąraše – garsūs latvių kompozitoriai Erikas Ešenvaldas, Rihardas Zalupė, Laima Jansonė, dirigentas Normundas Šnė ir daugelis kitų.

Grupė koncertavo daugiau nei 35-iose pasaulio šalyse ir sulaukė aukščiausių įvertinimų. Ji pelnė apdovanojimus konkursuose ne tik Latvijoje, bet ir Estijoje, Suomijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, JAV. Išleido aštuonis albumus, vienas jų įvertintas kaip geriausias albumas Latvijoje vokalinės ir chorinės muzikos kategorijoje. Atlikėjai neapsiriboja savo koncertais ir įrašų sesijomis – organizuoja kasmetį a cappella muzikos festivalį Valmieros mieste.

Girdėti, pažinti ir išjausti kaimyninės šalies muziką yra su niekuo nepalyginamas jausmas. Skirtinga, tačiau gimininga Lietuvos ir Latvijos kultūra gali pasigirti senus laikus menančiomis tradicijomis. Latvija save pristato kaip dainuojančią šalį – tai įspūdingai priminė praėjusią vasarą įvykusi 150 metų sukaktį minėjusi Latvijos dainų ir šokių šventė, kuri buvo transliuojama ir per Lietuvos nacionalinę televiziją.

Būsimas grupės „Latvian Voices“ koncertas bus reta galimybė Lietuvoje gyvai susipažinti su turtingu latvių liaudies dainų lobynu, interpretuojamu šešiais balsais be instrumentinio pritarimo. Programoje taip pat skambės ir kitų giminingų tautų – estų ir ukrainiečių – liaudies muzika. Ir tai dar ne viskas: a cappella muzikos programą papildys keli populiariosios ir šiuolaikinės muzikos kūriniai.

Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Nuostabus koncertas.Aukščiausias įvertinimas!Atgaiva sielai.Ačiū.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių