Quantcast

„Scanorama“ Klaipėdoje: kino meistrai ir įdomioji lietuvių kino klasika

  • Teksto dydis:

Pirmadienį, lapkričio 13 dieną, 21-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ prasidėjo Klaipėdoje. Savaitę truksiančioje festivalio programoje – pagrindiniuose kino festivaliuose žiūrovų ir kritikų įvertinti filmai, garsių aktorių pavardės, įdomioji lietuvių kino klasika ir susitikimas su aktoriumi Valentinu Masalskiu.

„Klaipėdoje nuostabiai juntamas kiekvienam uostui būdingas atvirumas skirtingų kultūrų dialogui. Džiaugiuosi, kad į jį kiekvieną rudenį įsitraukia ir kino pasakojimai iš visos Europos. Tikiuosi, kad šiais metais rinktines kino patirtis ir netikėtus atradimus žadanti festivalio programa Klaipėdos žiūrovams atvers naujus kultūrinius horizontus, įkurdama visus metus veikiantį kokybiško kino uostą“, – teigia kino festivalio „Scanorama“ įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Europietiško kino grandai

Šiais metais festivalio rengėjai Klaipėdoje paruošė naujausių ir įdomiausių europietiškų filmų programą, kurioje rikiuojasi pripažintų režisierių ir gerai žinomų aktorių pavardės, pagrindiniuose kino forumuose apdovanoti filmai ir įsimintini atradimai. Prisiekusiems sinefilams būtina išvysti graikų režisieriaus Yorgoso Lanthimoso filmą „Prasti reikalai“, pelniusį Auksinio liūto apdovanojimą Venecijos kino festivalyje ir renkantį pilnas sales kituose miestuose. Britų režisierės Joannos Hogg juosta „Amžinoji dukra“ žada išskirtinę patirtį režisierės kūrybos ir aktorės Tildos Swinton gerbėjams. Gyvenimo ir kino gurmanams privalu pamatyti Trano Anh Hungo juostą „Gurmaniška aistra“ su neprilygstamu aktorių Juliette Binoche ir Benoît Magimelio duetu, įvertintą už geriausią režisūrą Kanų kino festivalyje.

Portugalų režisieriaus João Canijo filmas „Blogas gyvenimas“, pelnęs Sidabrinį lokį Berlyno kino festivalyje, ir antroji diptiko dalis „Gyvenimas blogas“, patiks vertinantiems Ingmaro Bergmano braižą ir įsimins ryškiais moterų portretais. Viena ryškiausių vokiečių kino režisierių, Margaretha von Trotta savo naujausiame filme „Ingeborg Bachmann – kelionė į dykumą“ nukreipia objektyvą į vieną svarbiausių pokario austrų literatūros asmenybių, talentingai įkūnijamą aktorės Vicky Krieps, „Scanoramos“ žiūrovams pažįstamos iš praėjusių metų atidarymo filmo „Korsažas“.

Gražina Arlickaitė. J. Auskelio nuotr.

Nuotaikingam vakarui ir netikėtiems atradimams

Šalia jų išsirikiuos Berlyno kino festivalyje geriausiu europietišku filmu pripažinta turkų kilmės vokiečių režisieriaus Ilkerio Çatakio juosta „Mokytojų kambarys“, prancūzų režisierės Stéphanie Di Giusto kostiuminė drama „Rozali“ su išraiškingu aktorių Nadios Tereškevič ir Benoît Magimelio, vengrų ir libaniečių kilmės austrų režisieriaus Patrico Chihos „Žvėris džiunglėse“.

Nuobodžiauti neleis net dvi prancūzų režisieriaus Quentino Dupieux komedijos – „Janikas“, Lokarno kino festivalyje pripažintas geriausiu europietišku filmu, ir pseudobiografinė fantazija „Daaaaaali!“ atiduoda duoklę dviem garsiausiems XX a. siurrealistams – Salvadorui Dali ir Luisui Buñueliui.

Eksperimentų ir žanrinio kino gerbėjams verta atkreipti dėmesį į prancūzų eksperimentinio kino režisieriaus Bertrando Mandico juostą „Barbarė“, nustebinusią net išrankiausią Kanų kino festivalio publiką. Jauniesiems žiūrovams ir popietei su šeima puikiai tiks prancūzų režisieriaus Benoît Chieux animacinė juosta „Sirokas ir Vėjų karalystė“.

Įdomioji lietuvių kino klasika

Kino klasikos gerbėjų laukia nemokamos programos „Atvira Lietuvos kino istorija“ peržiūros Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje. Šiais metais žiūrovų lauks viena įsimintiniausių sovietmečio laikų ekranizacijų lietuvių kine – režisieriaus Arūno Žebriūno televizijos serialas „Turtuolis, vargšas“ (1984) pagal to paties pavadinimo amerikiečių rašytojo, dramaturgo ir scenaristo Irwino Shaw romaną. Nelės Savičenko aktorinis debiutas, Jūratės Onaitytės, Liubomiro Laucevičiaus, Rūtos Staliliūnaitės, Remigijaus Sabulio sukurti veikėjai bei susitikimas su aktoriumi ir režisieriumi Valentinu Masalskiu atvers platų praėjusio amžiaus 7–9 dešimtmečio lietuvių kino kontekstą.

Programą papildys režisieriaus Almanto Grikevičiaus filmas „Ave, vita“ (1969). Vaidybinė juosta pagal vieną įdomiausių lietuviškų scenarijų, sukurtą Grigorijaus Kanovičiaus ir Vytauto Žalakevičiaus, kvies pagerbti šių metų pradžioje iškeliavusį žydų kilmės lietuvių rašytoją, scenaristą ir vertėją.

Šiais metais kino festivalis „Scanorama“ vyks lapkričio 9–19 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, Alytuje ir Visagine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių