Quantcast

B. Markauskas: kokie 2023-ieji metai buvo Klaipėdos rajonui

  • Teksto dydis:

Metams artėjant į pabaigą, pats laikas apžvelgti nueinančius 2023-iuosius. O jie buvo tikrai įspūdingi. Pilni įvairių darbų, džiaugsmų, na, ir, be abejonės, nusivylimų. Kitaip ir būti negali, nes politikoje, savivaldoje lengvų sprendimų nebūna, ypač kai nori, kad vyktų realūs pokyčiai, o ne tik sėdėti ir nieko neveikti. Na, o pokyčiai visuomet būna sutinkami įvairiai, nes pinigų kiekis ribotas ir jų nepakanka visiems gyventojų lūkesčiams bei norams įgyvendinti. Visada pirmiausia renkamės tuos, kurie yra svarbiausi ir reikalingiausi. Pavyzdžiui, darželių ir mokyklų statybos, kelių tiesimas ar kultūros centrų renovavimas, viešųjų erdvių, parkų tvarkymas, reikalingiausių paslaugų užtikrinimas.  

Mūsų rajonas yra sparčiai augantis, ko gero, bene sparčiausiai visoje Lietuvoje. Jei prieš ketverius metus gyventojų skaičius nesiekė nei 60-ies tūkstančių, tai šiemet jis jau perkopė 70-ies tūkstančių ribą ir stabiliai auga toliau. Žmonės Klaipėdos rajone kuriasi matydami jį kaip tikrai atvirų horizontų kraštą. Čia perspektyvos ne tik  karjeroje, nes rajone sparčiai kuriasi nauji verslai, plečiasi jau esamos įmonės, bet ir perspektyva savo vaikus auginti patogiame ir vis gražėjančiame rajone, kuriame atsižvelgiama į gyventojų poreikius, diegiamos inovacijos bei daroma viskas, kad gyvenimo kokybė būtų aukšta.

Didžiausi Klaipėdos rajono projektai

O šiemet permainų išties nemažai. Gargžduose pradėjome statyti baseiną ir sporto salę. Tai vienas didžiausių mūsų projektų, kurio itin laukia gyventojai bei rajono moksleiviai, norintys išmokti plaukti.  Dar vienos didžiulės statybos prasidėjo ir Sendvaryje, Trušeliuose. Čia rangovas jau ruošia statybos aikštelę naujai mokyklai ir darželiui. Kai tik leis oro sąlygos, prasidės ir pačios statybos, kurioms pasibaigus turėsime 550 vietų mokyklą ir 230 vietų darželį. Tai taip pat ilgai lauktas projektas, nes šioje seniūnijoje ugdymo įstaigų labai trūksta. Pavasarį pagaliau turėtume gauti ir darželio Mazūriškiuose statybos leidimą, jį planuojame atverti 2025-ų metų rugsėjį, ir čia galės ugdytis dar 150 vaikų. Taip per šiuos projektus sukursime papildomai beveik 400 naujų vietų darželinukams bei daugiau nei pusę tūkstančio vietų moksleiviams seniūnijoje, kur šis poreikis yra didžiausias.

Gargždų daugiafunkcis sporto centras. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Gruodžio pradžioje duris atvėrė ir naujoji Gargždų autobusų stotis. Pagaliau gargždiškiai ir miesto svečiai galės naudotis nebe senu sovietiniu pastatu, o šiuolaikines realijas atitinkančiu statiniu.

Kultūros centrų modernizacija ir statybos

Tęsiama ir Gargždų kultūros centro renovacija. Deja, čia turime problemą su projektuotoju, tad darbai nevyksta taip sparčiai, kaip norėtųsi. Ko gero, tai mūsų didžiausia bėda, kad noro yra, pinigų – taip pat, tačiau atsiranda tiekėjų, kurie nenori vykdyti savo įsipareigojimų, ir procesas stringa.

Endriejavo kultūros namai. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Geros naujienos su Endriejavo kultūros namais. Jie jau pastatyti, liko tik suderinti visus dokumentus, pastatą įregistruoti ir jis galės pradėti veikti. Tikimės, kad jau sausį įvyks atidarymo renginys ir endriejaviškiai pagaliau galės džiaugtis naująja kultūros erdve, kurios jie taip laukė. Sparčiai žengiame pirmyn ir su Veiviržėnų kultūros namų renovacija. Šiuo metu vyksta projektavimas, kitais metais turėtume gauti statybos leidimą ir po to planuoti pačią renovaciją, kad veiviržėniškiai irgi galėtų turėti modernius kultūros namus. Sutvarkysime ir prie jų esančią miestelio aikštę, tad Veiviržėnai taps dar patrauklesni lankytojams ir, žinoma, patiems gyventojams.

Taip pat šiemet renovuotas ir Vaikų bibliotekos pastatas, suremontuoti ir atnaujinti J. Lankučio viešosios bibliotekos filialai mažesnėse gyvenvietėse.

Įamžintas ir gargždiškio kunigo, rašytojo, visuomenininko Mykolo Vaitkaus atminimas. Šiemet yra minimos M. Vaitkaus 140-osios gimimo ir 50-osios mirties metinės, todėl Seimas 2023-iuosius paskelbė Mykolo Vaitkaus metais. Šias sukaktis įprasmino prie Gargždų parko didžiųjų laiptų pastatyta skulptūrinė kompozicija, kuri žvelgia tiesiai į vaizdingą Minijos slėnį.

Darželių ir mokyklų plėtra

Priekulėje kyla Ievos Simonaitytės gimnazijos priestatas. Nors gamtos sąlygos ir buvo pristabdžiusios statybas, tačiau nepaisant to darbai vyksta itin sparčiai. Statybininkai jau įgyvendino per 60-imt procentų darbų, o gimnazijos bendruomenė nekantriai laukia įkurtuvių, kurios įvyks per paskutinį skambutį pavasario pabaigoje. Nuolat augančiai gimnazijai pastatytame priestate bus įrengta ne tik aktų salė, bet įsikurs ir 4 papildomos klasės. Bus galima ne tik priimti daugiau mokinių, bet ir visus renginius perkelti iš sporto salės į naująją aktų, kurios gimnazija iki šiol neturėjo. Dar vienas priestatas planuojamas ir prie Ketvergių mokyklos. Šiuo metu jis projektuojamas. 

Priekulės I. Simonaitytės gimnazijos priestatas. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Šį rudenį naujas modulinis darželis atidarytas greta Plikių Ievos Labutytės pagrindinės mokyklos. Naujame darželyje veikia net septynios grupės, užpildytos visos vietos. Darželyje ugdoma 130 vaikų. Viena grupė skirta lopšelinukams, dvi – priešmokyklinukams, dar keturiose grupėse ugdomi 3–5 metų vaikai.

Šiuo metu taip pat modernizuojamas lopšelis-darželis „Saulutė“ Gargžduose, mažieji, taip pat ir visas kolektyvas galės sugrįžti į visiškai naujas ir modernias patalpas. Baigėme ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos modernizaciją, liko formalios statybos užbaigimo procedūros, rangovas artimiausiu metu sutvarkys ir aplinką.  Pagaliau savo sporto salę turi ir Dituvos Aleksandro Teodoro Kuršaičio pagrindinė mokykla! Jos laukta net 200 metų. Prieš tai sportuota koridoriuose, klasėse, bet tai − jau praeitis. Nestandartinis požiūris į problemą ir greiti sprendimai mums leido beveik per metus pastatyti visiškai naują tentu dengtą salę, kurioje vaikai pagaliau gali žaisti krepšinį, futbolą, tinklinį ir normaliai sportuoti.

Kelių renovacija ir apšvietimo plėtra

Rajone gerėja ir kelių būklė. Per kelerius metus investicijos kelių infrastruktūrai išaugo net 4 kartus – nuo 3 iki 12 mln. eurų. Taip pat Klaipėdos rajone modernizuotas visas apšvietimo tinklas. Seniūnijose pakeista apie 4 tūkstančiai šviestuvų, dar 1 tūkstantis pakabinta naujų. Vykdomas apšvietimo plėtros projektas. Jau pasirašėme sutartį su rangovu, kuris darbus pradės kitąmet. Bus apšviestos dar 83 gatvės visame rajone, kuriose apšvietimo iki šiol nebuvo.

Per kelerius metus investicijos kelių infrastruktūrai išaugo net 4 kartus – nuo 3 iki 12 mln. eurų.

 

Savivaldybė savo lėšomis prisideda ir prie valstybinių kelių tvarkymo – pasirašytos sutartys su Lietuvos automobilių kelių direkcija. Todėl šiemet baigtas tvarkyti vienas pagrindinių įvažiavimų į Gargždus – Kretingos plentas. Taip pat Veiviržėnuose į priekį juda ir Laisvės gatvės tvarkymas. Deja, dalis sutarčių, kaip Kretingalėje esančios Klaipėdos gatvės, ar Sendvaryje –  Ežero, greičiausiai nebus vykdomos, nes Vyriausybė Automobilių kelių direkcijai neskiria užtektinai lėšų, todėl jie stabdo ir mūsų projektus. 

Tačiau, nors su valstybės keliais turime problemų, bet mūsų keliuose darbai verda. Sendvario seniūnijoje pasirašyta sutartis dėl Stonės ir Vėtrungių gatvių asfaltavimo. Darbai prasidės jau kitais metais. Pagaliau turime rangovą ir Dovilų seniūnijoje esančiai Mažosios Lietuvos gatvei, baigtas projektuoti ir Priekulės seniūnijoje esantis Mickų kelias, tad pradėsime ieškoti rangovo. Gargžduose baigiamas tvarkyti Lyros, Volungės ir Rasos g. kvartalas, pradėti darbai Saulažolių kvartale. Projektuojama Juodžemių gatvė Mazūriškių kaime, kur iškils naujas darželis, taip pat bus tvarkomos Jurgaičių ir Šilelių gatvės, einančios per Mazūriškių ir Klipščių kaimus, įrengiami pėsčiųjų ir dviračių takai.

Ir čia tik didieji kelių projektai, reikalaujantys daugiau laiko ir lėšų. Kasmet visoms seniūnijoms skiriame apie pusantro milijono eurų gatvių tvarkymui, priežiūrai, asfaltavimui, žvyravimui ir t. t. Tai leidžia nuolat investuoti į mūsų kelių tinklą ir gerinti jo būklę.

Kiti projektai

Tvarkome ir mūsų viešąsias erdves. Įgyvendinamas antras Gargždų parko tvarkymo etapas, baigtos tvarkyti Priekulės viešosios erdvės. Visame rajone atnaujinamos ir statomos naujos vaikų žaidimų aikštelės, lauko treniruokliai, kiti sporto įrenginiai.

Daug dėmesio skiriame socialinei sričiai. Rekonstruojamos Priekulės socialinių paslaugų centro patalpos, taip pat įstaiga įsigijo ir naują 16 vietų autobusiuką, kuriuo atsiveža ir namo parveža lankytojus. O ir visiems socialiniams darbuotojams seniūnijose nupirkti nauji automobiliai, kad gyventojus jie pasiektų saugiau ir patogiau. Naujo autobuso mobiliam darbui su jaunimu sulaukė ir Gargždų atviras jaunimo centras.  

Prisidedame ir prie bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų įgyvendinamų projektų, kurie praplečia mūsų socialinių paslaugų ratą, leidžia žmonėms įsitraukti į naujas veiklas. Kartu su Savivaldybės pagalba bendruomenės kuria verslus, stato darželius, savarankiško gyvenimo namus, atidaro vaikų dienos centrus bei vykdo kitus svarbius projektus. Taip pat socialinėms reikmėms planuojame panaudoti ir regionines lėšas, pavyzdžiui, skirti jas socialinių būstų pirkimui.

Jau kitais metais turėtų startuoti ir Klaipėdos rajono gyventojo kortelė ir mobilioji programėlė. Mūsų rajono gyventojai ne tik galės pasinaudoti įvairiomis nuolaidomis ne tik Klaipėdos rajono, bet ir kitų savivaldybių kultūros, sporto įstaigose. Jau esame susitarę, kad rajono gyventojams su kortele ar mobiliąja programėle nuolaidos bus taikomos Klaipėdos dramos teatre, Klaipėdos jaunimo teatre, Žvejų rūmuose, Kultūros ir komunikacijų centre, Klaipėdos koncertų salėje.

Taip pat naudodamiesi mobiliąja programėle gyventojai galės greičiau ir paprasčiau išsakyti savo nuomonę, balsuoti už Dalyvaujamojo biudžeto projektus ar kitais klausimais, greitai ir paprastai gaus informaciją apie šalia jų vykstančius renginius, viešus projektų pristatymus ir esminius pokyčius, susijusius su teritorija, kurioje jie gyvena. Ir tai tik kelios naudos, kurias gaus mūsų rajono gyventojai, išsiėmę kortelę ar atsisiuntę programėlę.

Be to, su šiemet laimėjusiais projektais esame vienintelė savivaldybė šalyje, peržengusi milijono eurų ribą, skiriamą būtent gyventojų idėjų įgyvendinimui.

 

Na, ir be abejonės, mūsų sėkmės istorija – projektas „Tavo idėja“. Šiemet gyventojai savo idėjas teikė jau ketvirtą kartą ir pasiekėme net kelis rekordus. Už šių metų idėjas balsavo per 7 500 žmonių – tai didžiausias skaičius visoje Lietuvoje, o balsų atiduota daugiau kaip 18 tūkstančių.

Be to, su šiemet laimėjusiais projektais esame vienintelė savivaldybė šalyje, peržengusi milijono eurų ribą, skiriamą būtent gyventojų idėjų įgyvendinimui. Kad projektas „Tavo idėja“ yra mūsų visų sėkmės istorija, sakiau jau ne kartą.

O šių metų idėjų gausa ir balsavimas parodė, jog žmonės tiki šiuo projektu ir ne tik tiki, bet ir mato jo naudą bei realią galimybę įgyvendinti, kad ir pačias beprotiškiausias idėjas, kurios puošia mūsų rajoną.

Viską išvardyti, kas nuveikta per šiuos metus, tikrai neįmanoma. Paliečiau tik svarbiausius ir reikšmingiausius darbus. Išties, noriu padėkoti visiems, kurie prisidėjo prie viso to – Savivaldybės administracijos ir seniūnijų, įstaigų darbuotojams, Tarybos nariams. Ir be abejonės, didžiausia padėka mūsų gyventojams, kurie ne tik kuriasi Klaipėdos rajone, bet ir aktyviai dalyvauja bendruomenės gyvenime – teikia idėjas, pasiūlymus, kritikuoja ir taip skatina visus judėti į priekį. Neabejoju, kad kiti metai bus ne mažiau aktyvūs ir darbingi.

Visiems noriu palinkėti įspūdingų Naujųjų metų sutikimo ir nepakartojamų 2024-ųjų. Sėkmės mums visiems naujaisiais metais!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių