Quantcast

J. Polovinsko-Budrio palaikai iš Čikagos pargabenti ir perlaidoti bus rugsėjo pabaigoje

Vieno iš Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos organizatorių, Klaipėdos krašto gubernatoriaus ir diplomato Jono Polovinsko-Budrio ir jo sutuoktinės palaikai iš Čikagos Jungtinėse Valstijose pargabenti į Lietuvą ir čia perlaidoti bus rugsėjo pabaigoje, nusprendė Vyriausybėje sudaryta komisija.

„Palaikai bus pristatyti į Vilniaus oro uostą rugsėjo 21 dieną, dalis perlaidojimo proceso tądien bus Kaune, o rugsėjo 22 dieną numatoma perlaidojimo ceremonija Klaipėdoje. Šiuo metu ceremonijos detalės ir galutinis planas yra derinami“, – BNS pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

BNS žiniomis, perlaidojimo ceremonijoje dalyvaus ir J. Polovinsko-Budrio bei jo sutuoktinės giminaičiai.

Diplomatas ir kontržvalgybininkas buvo kilęs iš Kauno, tad, BNS žiniomis, čia prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus numatyta jo garbei surengti ceremoniją. Vėliau palaikai bus atvežti į Klaipėdos Marijos Taikos karalienės bažnyčią, o rugsėjo 22-ąją vyks laidotuvių iškilmės.

Įvertinę keletą galimų palaidojimo vietų, istorikai nusprendė, kad tam tinkamiausias dabartinis Klaipėdos Skulptūrų parkas: tam šioje teritorijoje esančių senųjų kapinių statusas pakeistas iš neveikiančių į riboto laidojimo. Po perlaidojimo senosioms kapinėms vėl bus grąžintas neveikiančių kapinių statusas.

J. Polovinskas-Budrys nuo 1921 metų spalio 21 dienos iki 1923 kovo buvo Generalinio štabo Žvalgybos skyriaus kontržvalgų dalies viršininkas. Nuo 1922 rugpjūčio jis buvo pasiųstas į Klaipėdą ir tapo faktišku 1923 metų sausio veiksmų organizatoriumi, Ypatingo paskyrimo rinktinės vadu.

Po sėkmingo Klaipėdos krašto užėmimo J. Budrys uostamiestyje ėjo Aukštojo Lietuvos valstybės įgaliotinio pavaduotojo, vėliau ir įgaliotinio, o nuo 1924 spalio 27 dienos – Klaipėdos krašto gubernatoriaus pareigas.

Tolesnė jo karjera tęsėsi Vidaus reikalų ministerijoje, nuo 1928 metų jis dirbo diplomato darbą – iš pradžių Karaliaučiuje, o nuo 1936 metų iki mirties 1964-aisiais buvo Lietuvos generalinis konsulas Niujorke.

J. Polovinskas-Budrys savo atsiminimuose, pasisakymuose lietuvių išeivijos spaudoje didžiavosi „Klaipėdos atvadavimu“, vadovavimą sukilimui laikė „didžiule garbe“ ir bene svarbiausiu savo gyvenimo darbu.

Jis su sutuoktine Regina Kašubaite-Budriene yra palaidoti lietuvių kapinėse Čikagoje JAV, tačiau lietuvis buvo išreiškęs valią būti palaidotas gimtinėje.

J. Polovinsko-Budrio ir jo žmonos perlaidojimas rengiamas šiemet minint Klaipėdos krašto metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
valdžiažmogiai nusprendė, kad tam tinkamiausias dabartinis Klaipėdos Skulptūrų parkas: tam šioje teritorijoje esančių senųjų kapinių statusas pakeistas iš neveikiančių į riboto laidojimo. Po perlaidojimo senosioms kapinėms vėl bus grąžintas neveikiančių kapinių statusas.Po sėkmingo Klaipėdos krašto užėmimo ))tai jau ne sukilimas?Kodel ne Kaune laidoja?

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Lietuvoje gyvenusiems ir išėjusiems anapilin sunku rasti vietą kapinėse , net deginti reikia , o čia dar veža iš užsienio .

>Kaunietis

>Kaunietis portretas
Na tu kaip visada vel uzmynei ant kamšcio ir uzkandai ne ta zole, bet nepergyvenk kai tik švanys isikurs geriau ir tave pasikvies, galesit kaip visada miegot vienoj lovoj ir uzkandziaut kilke pomidoru padaze..tik neverk mazyti
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių