Quantcast

Juodkrantėje bus įteikta M. L. Rėzos premija

  • Teksto dydis:

Baltistei Daliai Kiseliūnaitei šeštadienį Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje bus įteikta Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija.

Premija mokslininkei skirta už Kuršių nerijai ir Mažosios (Prūsų) Lietuvos kultūros tradicijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybišką veiklą, pamario etninės kultūros ir kalbos paveldo puoselėjimą, pranešė Neringos savivaldybė.

Anot Neringos savivaldybės mero Dariaus Jasaičio, mokslininkės pasiekimai ypač reikšmingi Kuršių nerijos kultūriniam kraštovaizdžiui.

„Ši premija tarsi mūsų bendruomenės padėka už Neringai ir Kuršių nerijai svarbius darbus. Esame dėkingi gerbiamai profesorei už darbus tiriant, saugant ir visuomenei pristatant nykstančią kuršininkų kalbą, už rūpinimąsi Kuršių nerijos kultūriniu paveldu“, – yra sakęs meras.

D. Kiseliūnaitė – tarptautiniu lygiu pripažinta baltistė, tirianti Mažosios Lietuvos etninę kultūrą ir kalbą: tarmes, tautosaką, senųjų raštų ir giesmių kalbą, vardyną.

Ji yra nykstančios kuršininkų kalbos žinovė, daug metų nuosekliai dokumentuojanti šios kalbos faktus ir taip praturtinanti bendrus baltų kalbos tyrimus.

2016-aisiais D. Kiseliūnaitės vadovauta tarptautinė mokslininkų grupė suskaitmenino Kuršių nerijos kuršininkų kalbos ir etninės kultūros archyvą. Dėl to prieinamos tapo įvairių laikotarpių ir įvairiuose kraštuose išleistos publikacijos apie Kuršių nerijos kalbą, kultūrą, istoriją, be to, ten sukaupta itin vertingos archyvų medžiagos, filmų garso įrašų, rankraščių, nuotraukų, žemėlapių.

Archyvu gali naudotis visi suinteresuoti asmenys.

Lietuvių kalbos institutas yra išleidęs mokslininkės monografiją „Kuršių nerijos kuršininkų kalba. I dalis. Fonetika ir fonologija“. Joje pateiktas pradinis Kuršių nerijos kuršininkų kalbos fonetinių ir fonologinių ypatybių tyrimas.

Profesorė taip pat parengė ir išleido kompaktinę plokštelę „Giedok, tu mano siela“, joje skamba autentiškas (folklorinis) ir chorinis XVI–XX amžių lietuviškų protestantiškų giesmių paveldas kaip vientisas kultūrinis reiškinys.

Daugelį metų premijos laureatė vargonuoja Nidos evangelikų-liuteronų bažnyčioje liturginių apeigų metu, yra aktyvi neringiškių bažnytinės bendruomenės narė.

Ši premija kasmet teikiama minint iš Kuršių nerijos kilusio lietuvių tautosakos mokslo pradininku laikomo M. L. Rėzos gimimo metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gelda

gelda portretas
Ir tokia puiki specialistė (ir ne tik ji) buvo išpašolvoninta iš KU...Sveikinu profesorę!

Močiutė

Močiutė  portretas
O anais laikais Rėzos giminaitį, is tada dar Vakarų Vokietijos atvykusį į Nidą, organai supakavo ir su antrankiais išvežė.

Albina

Albina portretas
Sunku būtų rasti asmenybę, vertesnę šios premijos . Sveikinimai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių