Quantcast

Kuprinė evakuacijai – pigiau nei siūlo verslas

Karo bijantiems lietuviams verslininkai jau siūlo pirkti gerokai per šimtą eurų kainuojančią evakuacinę kuprinę. Joje esą yra visi reikalingi daiktai, kurių galėtų prireikti prasidėjus kariniams veiksmams. Tačiau daugelį šių daiktų galima įsigyti už mažesnę kainą arba apskritai nepirkti, kadangi jų ir taip yra namuose.

Tarp daiktų – ir instrukcija

Evakuacine kuprine pavadintos prekės kaina – beveik 126 eurai.

Joje yra instrukcija, kaip susidėti kuprinę, ir 27 daiktai: vandeniui atsparūs maišeliai su daiktų sąrašu, juosmens krepšys, artimųjų kontaktų lentelė, užrašų knygelė, rašiklis, kišeninis radijas, žibintuvėlis, žiebtuvėlis, daugiafunkcis peilis, baterijos, degtukai, žvakė, pirmosios pagalbos rinkinys, respiratorius, vandenilio peroksidas, muilas, šampūnas, dantų šepetėlis, dantų pasta, dušo gelis, higieninis rinkinys, šukos, drėgnos servetėlės, rankšluostis, tualetinis popierius, pledas, lietpaltis.

Nebūtina visko pirkti

Į kelioninį krepšį galima susidėti namuose mažiau naudojamus, bet geros kokybės rankšluosčius, patalynę. Taip pat užrašų knygeles, pieštukų ar tušinukų. Tad išties ne visus daiktus būtina pirkti.

Internete arba parduotuvėse siūlomų pigiausių kuprinių kainos siekia 12–15 eurų. O, pavyzdžiui, atspari vandeniui kariška kuprinė su skyriais, minkštomis petnešomis, tinkama įvairioms kelionėms ar ekstremalių situacijų atvejams, kainuoja 34,87 euro.

Žibintuvėlio kaina – nuo 4 eurų, radijo imtuvas – 7–20, mechaninis konservų atidarytuvas – nuo 4 iki 10 eurų.

Tualetinius reikmenis, pavyzdžiui, šampūno, dušo želės, dantų pastos, galima įsigyti nedidelėse pakuotėse nuo 3 iki 10 eurų.

Neperšlampamos kelnės kainuoja apie 20 eurų, plastiko lietpaltis – apie 2–3 eurus.

Miegmaišis – veikiausiai viena brangiausių prekių, bet galima rasti ir pigesnių, pavyzdžiui, už 11–20 eurų.

Apskritai dalį būtinų daiktų galima pasiimti iš namų, o kitą dalį įsigyti iš viso maždaug už 50 eurų arba net dar pigiau.

Akcentas: skubiai išvykstant reikėtų neužmiršti ir juvelyrinių dirbinių. Juos patariama paslėpti tarp kitų daiktų. / Shutterstock nuotr.

Susidėti patiems nesudėtinga

Klaipėdos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėjas Žygintas Viršilas teigė, kad verslininkų pasiūlytame sąraše tam tikrų būtinų daiktų vis dėlto nėra.

„Išvykimo krepšys dar kitaip vadinamas išgyvenimo krepšiu (evakuacinė kuprinė). Jame yra daiktai, kuriuos reikalinga turėti ekstremaliosios situacijos metu, ir, ko gero, visi gyventojai juos vienur ar kitur namuose turi, todėl tokį krepšį susidėti patiems gyventojams nėra sudėtinga. Išvykimo krepšio baziniai daiktai pateiktame krepšyje yra, tačiau nėra daugelio kitų reikalingų priemonių: antklodės, rūbų, batų, maisto, vandens, individualius poreikius atitinkančių priemonių (vaistai, pinigai, juvelyriniai dirbiniai, dokumentai, šeimos narių nuotraukos, specializuotas maistas ir t. t.), todėl negalima teigti, kad tai visiškai sukomplektuotas išvykimo krepšys“, – tikino Ž. Viršilas.

Tokį krepšį susidėti patiems gyventojams nėra sudėtinga.

Informacijos šaltinių daug

Anot Ž. Viršilo, išvykimo krepšio turinio rekomendacijos yra pateiktos oficialioje Lietuvos pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms interneto svetainėje lt72.lt.

„Be šios svetainės, išvykimo krepšio turinio rekomendacijų galima rasti ir kituose šaltiniuose, todėl informacija tikrai prieinama ir nesudėtinga rasti daugeliui gyventojų. Be to, gyventojai su išvykimo krepšiu ir jo turiniu yra supažindinami įvairių su civiline sauga susijusių renginių, seminarų, mokymų, paskaitų metu“, – priminė Ž. Viršilas.

Policija padėtų žmonėms

Veikiausiai dėl informacijos gausos klaipėdiečiai į pareigūnus dėl išvykimo krepšio ar kitų su tuo susijusių klausimų kol kas nesikreipė.

„Per oficialią Klaipėdos apskrities VPK „Facebook“ paskyrą ar bendruoju paštu tokių užklausų negauta. Ar kas nors kreipėsi į konkrečius policijos pareigūnus, patikrinti galimybės nėra, reikėtų užklausti visų policijos darbuotojų. Tikėtina, gyventojai žino, kaip susidėti ir ką dėti į išvykimo krepšį“, – teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistės.

Teigiama, kad pareigūnai yra supažindinti su tvarka, išklausę civilinės saugos mokymus ir žino, kokiais algoritmais vadovaujantis veikti esant būtinybei.

„Esant poreikiui, policijos pareigūnai, be abejonės, padėtų ir gyventojams“, – sakė Komunikacijos poskyrio specialistės.


Svetainėje lt72.lt nurodytų daiktų sąrašas

Žibintuvėlis su papildomais elementais.

Svarbūs dokumentai: gimimo ir (ar) santuokos liudijimai, pasai, vairuotojo teisės, draudimo dokumentai, turto nuosavybės dokumentai.

Artimųjų nuotraukos (jų prireiks ieškant artimųjų).

Radijo imtuvas su papildomais elementais.

Akiniai ar kiti regai bei klausai reikalingi daiktai.

Maisto davinys trims paroms ir vandens atsargos, supilstytos į mažas talpyklas.

Papildomas maistas, esant specialiesiems poreikiams.

Mechaninis konservų atidarytuvas.

Pirmosios pagalbos rinkinys, vartojami vaistai ir vandenilio peroksido tirpalas.

Maistas kūdikiams, sauskelnės, drėgnos servetėlės.

Žaislai ir (ar) knygos vaikams.

Drabužiai persirengti (patogūs batai, neperšlampama ir nuo vėjo apsauganti striukė, megztiniai, šiltos kelnės).

Tualetiniai reikmenys: rankšluostis, muilas, dantų šepetėlis, tualetinis popierius ir kt.

Šilta antklodė ir (ar) kompaktiškas miegmaišis.

Kaukė nuo dulkių.

Degtukai, sudėti į vandeniui atsparią dėžutę.

Pieštukas ir popierius.

Grynieji pinigai ir juvelyriniai dirbiniai (išskirstykite ir saugiai paslėpkite tarp kitų daiktų).

Cigaretės (kritiniu atveju jos naudojamos kaip mainų objektas).

Šeimos nariams būtini medikamentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Konservų partijos smogikas

Konservų partijos smogikas portretas
Taip taip-juvelyriką slėpkite kuprinėse,kurias mes iš tolo pamatę,pirmiausia ir ekspropijuosime.

Šikt man ant jūsų kuprinės

Šikt man ant jūsų kuprinės portretas
Kada kalašnikovus kaip Ukrainoje dalins ,po kiek šovinių duos,kad ne tik nuo ruso,bet ir savų plėšikų galėtume apsiginti?

manau

manau portretas
Jei turi kaimo sodybėlę ar močiutę vienkiemyje, tai ten gali evakuotis su ar be kuprinės, po poros savaičių grįši gyvas , sveikas ir grynu oru pakvėpavęs , visa kita burbulas milijonams plauti.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių