Quantcast

Muziejininkų galvos skausmas tęsiasi: grąžinti ne visi ginklai

Greitai bus dveji metai, kai juridiniai ir fiziniai asmenys policijoje privalėjo registruoti visiškai netinkamus naudoti ginklus ir, reikalui esant, juos perduoti pareigūnams deaktyvuoti. Tuomet iš muziejų buvo paimta labai daug eksponatų, tačiau iki šiol sugrąžinti ne visi.

2021-ųjų vasara muziejininkams buvo gana įtempta, buvo net ikiteisminių tyrimų dėl muziejuose esą neteisėtai laikomų ginklų ir sprogmenų.

Vien iš Kretingos muziejaus ekspozicijos ir fondų tuomet buvo paimti 95 eksponatai.

Sprogmenis tyrė sostinės specialistai, šaunamuosius ginklus – klaipėdiečiai.

Tie ginklai turėjo būti deaktyvuoti, tai yra padaryti netinkami naudoti.

Nors patys policininkai neslėpė, kad paimti daiktai ir taip yra surūdiję ir netinkami šaudyti.

Kretingos muziejininkai paprašė visiškai netinkamus šaudyti ginklus leisti toliau saugoti ekspozicijoje, tačiau buvo laikomasi įstatymo raidės ir visi ginklai paimti, nors dauguma jų pagaminti XX a., kurie Kretingos muziejuje kaupiami nuo įstaigos įkūrimo 1935 m.

Muziejininkai tikino, kad dar sovietmečiu milicininkai visus ginklus pragręžė, tai yra deaktyvavo, todėl jais nebeįmanoma šaudyti, tiesa, pažymos apie tai jie neturėjo.

„Iš ginklų ir taip buvo likusios tik lazdos, bet, pasirodo, ir tas lazdas reikia saugoti kaip kovinį ginklą“, – kalbėjo Kretingos muziejaus direktoriaus pavaduotojas muziejininkystei Julius Kanarskas.

Per tą laiką Kretingos savivaldybės lėšomis buvo deaktyvuotas ir Salantų pašonėje, Orvidų sodyboje stovintis sovietinis tankas.

Tuomet ekspertai nustatė, kad jokio mechanizmo neturinti kovinė mašina, sumontavus joje tam tikrą įrangą, galėtų iššauti.

Todėl savivaldybė privalėjo pasirūpinti, kad šis tankas nebegalėtų šaudyti jokiu atveju, ir tai buvo padaryta.

Po muziejinių eksponatų deaktyvavimo vajaus praėjo jau beveik dveji metai, tačiau į muziejų ekspozicijas dar ne visi ginklai sugrąžinti.

Anot J. Kanarsko, dauguma eksponatų, priklausančių D kategorijai, tai yra tie, kurie nepavojingi, grąžinta, tačiau ne visi.

Nemažai ginklų, kretingiškiams muziejininkams sutikus, policija perdavė Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejui, tuos, kuriuos Kretingos muziejui deaktyvuoti būtų buvę per brangu.

Ne visi deaktyvavimui paimti ginklai kol kas sugrąžinti ir į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų.

Tai patvirtino vyriausiasis fondų saugotojas Dmitrijus Papariga. Iš muziejaus Klaipėdoje buvo paimta apie 20 ginklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to asta dykoviene

to asta dykoviene portretas
grąžinti ginklus draudžiama...o metalo laužas jau priduotas.

GGG

GGG portretas
Kiekvienas p...kas tapes valdžiažmogiu nori parodyti koks jis galingas ir įtakingas, o ištikro tai niekam nereikalingas šudmalys gyvenantis iš mokesčių mokėtojų pinigų.

primenu

primenu portretas
Gūdžiu sovietmečiu (apie 70-tuosius) buvo galima laisvai nusipirkti medžioklinį šautuvą be jokių valdžios palaiminimų.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių