Quantcast

Po Kuršių marias pasklido istoriniai laivai

Nuo antradienio Kuršių mariose galima išvysti neįprastų vaizdų, tarsi sugrąžinančių į praėjusio amžiaus pradžią.

Entuziastų laivynas

Liepos 26-28 dienomis Kuršių mariose vyks burvalčių ir istorinių burlaivių regata – „Burpilis“. Ją trečius metus iš eilės rengia Lietuvos tradicinių ir istorinių laivų asociacija.

Ši asociacija 2013 metais yra registruota Šilutės rajono Rusnės miestelyje. Jos pirmininkas klaipėdietis istorikas Romualdas Adomavičius.

Lietuvos tradicinių ir istorinių laivų laivynas laikosi ant entuziastų pečių. Tarp tų laivų yra ir Lietuvos jūrų muziejaus kurėnas.

Asociacijos nariai yra burvalčių ir istorinių burlaivių gamintojai, laivavedžiai, istorinių laivų entuziastai tėvas ir sūnus Romaldas ir Romualdas Adomavičiai, Aidas Mozūraitis, Egidijus Latėnas, Aurelijus Armonavičius, Kastytis Bartusevičius, Arūnas Bartkevičius, Vaidotas Bliūdžius, Audronis Skurvydis, Valdas Jurkšaitis, Kęstutis Laukevičius, Simas Knapkis.

Asociacijos nariai turi 7-8 tradicinius istorinius laivelius.

Trys lenktynių etapai

Anot Romualdo Adomavičiaus, šiemet regatoje dalyvaus apie 10 laivų – kurėnų, venterinių valčių iš Klaipėdos, Rusnės, Kintų. Galbūt dar kažkas prisijungs ir iš Nidos, Mingės?

Anot R.Adomavičiaus, regatoje galėtų dalyvauti ir įvairios istorinės jachtos, bet joms plaukioti sunku parinkti maršrutus, nes Kuršių mariose daug seklumų.

Šiais metais kurėnai ir venterinės valtys susirinks į vieną būrį ir draugiškų varžytuvių metu skros marių vandenis. Regata suburs tradicinių ir istorinių laivų savininkus, pamario gyvenviečių bendruomenes, jūrinio paveldo entuziastus ir tradicinės laivadirbystės amatininkus.
„Burpilis 2016“ dalyviai rinkosi Nidoje, kur liepos 26 d. startavo Eduardo Jonušo etapas.

Liepos 27 d. (trečiadienį) vyks Ernsto Vilhelmo Berbomo etapas – laivynas pajudės iš Nidos į Šturmų uostelį.

Liepos 28 d. (ketvirtadienį) Lietuvos buriuotojo Kristupo Plonaičio etapo metu laivai buriuos iš Šturmų į Klaipėdą. Sustojimų metu vyks susitikimai su pamarios gyventojais, pažintinės-kultūrinės ekskursijos ir vakaronės laivuose.

Rinksis į Jūros šventę

Regatos dalyviai suplauks į Jūros šventę Klaipėdoje liepos 28-ąją nuo 17 iki 20 valandos.

21 val. dėl šių laivelių netgi numatytas Pilies tilto pakėlimas ir teatralizuotas laivų švartavimas prie Buriuotojų krantinės.

Tradiciniai ir istoriniai laivai prisistatys visuomenei liepos 29 d. (penktadienį) ir 30 d. (šeštadienį). Jie dalyvaus Lietuvos jūrų muziejaus renginyje – tradicinių ir istorinių laivų dienose „Dangės flotilė“.

Liepos 29-ąją nuo 19 iki 20 val. Danės upėje netgi numatytas laivų paradas.

Pageidaujantiems bus suteikiama galimybė su senaisiais burlaiviais išplaukti į marias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių