Quantcast

Prieš bažnyčios atgavimo jubiliejų – prisiminimų paieškos

Artėjant sukakčiai – Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios atgavimo 35-mečiui, klaipėdiečiai kviečiami pasidalinti prisiminimais ir istoriniais dokumentais, fotografijomis, literatūra apie bažnyčią. Visa medžiaga bus pristatoma jubiliejaus iškilmių metu. Jis bus švenčiamas lapkričio 25–26 d.

Pasakojimus užrašys

Iki lapkričio visi Klaipėdos ir krašto gyventojai kviečiami atvykti į bažnyčią trečiadieniais 15.30 val. Priimama ne tik istorinė medžiaga, bet ir žodiniai pasakojimai, jie bus užrašyti.

Pasak bažnyčios klebono Mindaugo Šlausto, žmonės pamažu neša medžiagą, bet kol kas jos dar nėra daug.

„Lapkritį švęsime mūsų bažnyčios grąžinimo 35 metų jubiliejų. Dabar kaip tik planuojamės visus renginius. Norėtųsi ta proga turėti daugiau medžiagos, kad paruoštume istorinius stendus ar nedidelius lankstinukus. Istorija, deja, užsimiršta, o žmonės iškeliauja. Mums būtų labai svarbu, kad žmonės pasidalintų savo asmeniniais įspūdžiais, labai svarbi ir neoficialioji istorija, žmogaus prisilietimas, konkretus liudijimas, kuris praturtina istoriją ir suteikia platesnį faktų suvokimą“, – sakė M. Šlaustas.

Istorinė medžiaga gali būti susijusi tiek su bažnyčios atgavimu, tiek su atėmimu sovietiniais metais.

Šventė – visai Klaipėdai.

Švęs dvi dienas

Švęsti planuojama dvi dienas. Pirmąją, lapkričio 25-ąją, kai prieš 35 metus oficialiai buvo grąžinta bažnyčia, vyks meninė programa, koncertas, o 26-ąją, sekmadienį, paminėjimą vainikuos mišios.

„Pagrindinės mišios būtų 26-ąją, nors pati bažnyčia buvo grąžinta 25 d. To šeštadienio vakarą taip pat planuojame meninę programą, koncertą. Deriname, kas tai galėtų būti. Norisi surengti gražią bendruomenės šventę. Šventė – visai Klaipėdai, ypač kai Klaipėda šiemet švenčia ir šimto metų prijungimą prie Lietuvos“, – pažymėjo klebonas.

Mindaugas Šlaustas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Surinko 150 tūkst. parašų

Daugiau negu prieš 60 metų Rumpiškės pelkynuose buvo pašventintas kertinis Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios akmuo.

Vos per trejus metus ji buvo pastatyta ir per naktį prieš pat jos atidarymą atimta iš tikinčiųjų, o jos statytojams – šviesaus atminimo kunigams Bronislovui Burneikiui (1923–1991) bei Liudvikui Poviloniui (1910–1990) sovietų nomenklatūra sukurpė baudžiamąją bylą, o pati bažnyčia buvo paversta „liaudies filharmonija“.

Pirmąjį laišką, siekdami atgauti šventyklą, Kremliui tikintieji parašė 1974 m. Kitą peticiją Klaipėdos ir visos Lietuvos katalikų vardu SSRS vadovui Leonidui Brežnevui nusiuntė 1979 m. Žmonės reikalavo grąžinti bažnyčią, kuriai statyti leidimą suteikė pati SSRS Aukščiausioji Taryba.

Paskui buvo raštas Michailui Gorbačiovui su 150 tūkst. tikinčiųjų parašų. Pagaliau tikslas buvo pasiektas.

Paskutinis koncertas užgrobtos bažnyčios patalpose surengtas 1988 m. lapkričio 24-ąją. Jau kitą dieną toje pačioje salėje B. Burneikis su kunigais jau aukojo pirmąsias mišias. Žmonės „liaudies filharmoniją“ per parą pavertė savo bažnyčia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ėš Jeniškėle

Ėš Jeniškėle portretas
Komunistpalaikiai esate,jei Rondo barškinimą bažnyčioje pliusu vertinate,o liudijančius tiesą apie barbarų siautėjimą -minusais.

na

na portretas
o as prisimenu kai buvo filarmonija i rondo ar kitu ansambliu koncertus negaledavai gauti bilietu budavo sausakimsa.dabar tiek zmoniu i misias nesusirenka.

Prisimenu,buvau vaikas

Prisimenu,buvau vaikas portretas
Aukas rinko visoje šalyje.,aukojo visi,nes ypač provincijose tikintieji iš paskutiniųjų aukojo .,o kai atėmė,tai buvo baisingas pasipiktinimas komunistais,nes šventovė buvo Lietuvos.,visų aukojusiu.prisimenu,senų žmonių aimanas,kaip jų pinigėlius pavogė.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių