Quantcast

Uostamiestyje karo prievolininkai pradės tarnybą

Uostamiestyje esantis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas šiais metais sulauks gausiausio būsimųjų karių papildymo. Pirmieji šių metų karo prievolininkai tarnybą pradės jau vasario pradžioje.

Atvyks 770 jaunuolių

770 būsimųjų karių – tiek jaunuolių bus kviečiama į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną, kuris dislokuotas Klaipėdoje.

Lietuvos kariuomenės (LK) Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius teigė, kad privalomąją karo tarnybą pradeda 70 proc. paskirtųjų ir tokia tendencija stabili.

Pasak LK atstovų, būta atvejų, kai atvyksta nepakankamas karo prievolininkų skaičius, todėl per tam tikrą laiką jaunuoliai atlikti tarnybos yra kviečiami papildomai.

Auga piniginės išmokos

Nors atvykstančiųjų karo prievolininkų skaičius nuo 2020 m. didėja, tačiau LK atstovai teigė, kad finansinė paskata nėra pagrindinis dalykas, kuris motyvuoja jaunuolius tarnauti savo tėvynei.

„Tarnybos metu jaunuoliai gauna išmokas buitinėms reikmėms ir kaupiamąją finansinę išmoką, priklausančią nuo paties karo prievolininko pastangų. Finansinė paskata yra vienas motyvuojančių veiksnių atlikti tarnybą, tačiau – ne esminis“, – tvirtino Lietuvos kariuomenės atstovas.

Šiais metais karo prievolininkams padidės bazinės socialinės išmokos nuo 49 iki 55 eurų, dienpinigiai didės iki 11 eurų, kelioninės išlaidos tiek Lietuvoje, tiek užsienyje taip pat bus didinamos.

Jau atliekantiems privalomąją karo tarnybą didės kas mėnesį mokamos išmokos buitinėms reikmėms nuo 181,3 iki 253 eurų ir apie 12 proc. padidės kaupiamoji išmoka, priklausanti nuo kario tarnybos pasiektų rezultatų – ji sieks iki 2 574 eurų.

Finansinė paskata yra vienas motyvuojančių veiksnių atlikti tarnybą.

Visiems vienodos taisyklės

Klaipėdoje karo prievolę atliekantys jaunuoliai daugiausiai yra kviečiami iš Vakarų Lietuvos ir gali pajusti šio regiono išskirtinumą, kadangi Lietuvos kariuomenės padaliniai esantys netoli pajūrio praktikuoja kitokią gynybą.

„Čia dislokuoti Lietuvos kariuomenės daliniai turi atitinkamas gynybines užduotis, atsižvelgiant į tai, kad yra šalia Baltijos jūros“, – teigė atstovas.

Nors į karo prievolininkų sąrašą patenka ir užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai, tačiau jiems galioja tos pačios šaukimo taisyklės ir atsakomybė.

„Už neatvykimą į privalomąją karo tarnybą skiriama administracinė ar baudžiamoji atsakomybė, kaip ir gyvenantiesiems Lietuvoje. Tačiau visų be išimties karo prievolininkų atžvilgiu kiekviena situacija yra vertinama individualiai, pavyzdžiui, atsižvelgiant, ar jaunuolis studijuoja užsienyje, ar užsiima kita veikla“, – patikslino Karinių viešųjų ryšių skyrius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių