Quantcast

Smeltalės upelis vis dar laukia išvalymo

Praėjo treji metai, kai buvo garsiai prabilta, kad niekada nevalytas ir nykstantis Smeltalės upelis pagaliau sulauks dėmesio. Tačiau iki šiol pavyko parengti tik poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, o realių valymo darbų upeliui dar teks palaukti.

Tvarkyti turi miestas

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė pasidžiaugė, kad artėja laikas, kai bus galima sutvarkyti Smeltalės upelį.

Pagaliau išgirsti garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrijos "Smiltelė" skundai, kuriais daugybę metų buvo sakoma valdininkams, kad bendrija neturi tinkamų sąlygų savo veiklai.

Smeltalė esą taip užnešta smėliu, prižėlusi vandens augalų, kad beveik nebeįmanoma išplaukti iš prieplaukos.

Teigiama, kad plaukti gali tik tie laiveliai, kurių grimzlė yra ne didesnė nei 30 cm. Valtininkai upelį buvo pasiryžę susitvarkyti patys, tačiau jiems niekas to neleido.

"Šitas vandens telkinys priklauso savivaldybei, ir miesto administracija turi tuo rūpintis, kaip jį sutvarkyti. Visi mato, kokia ten situacija, kad Smeltalę reikia valyti. Dabar užbaigtas poveikio aplinkai vertinimas, kitas žingsnis bus projekto rengimas. Tai gali užtrukti, tada reikės numatyti lėšų, ir bus galima organizuoti viešuosius pirkimus", – kalbėjo E.Jurkevičienė.

Žemupio tvarkymo projektas vėl brangsta ir tam atitinkamai reikės papildomai lėšų, kurios dar net nėra numatytos.

Išvalymas kainuos tūkstančius

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vyr. specialistė Edita Čerbienė teigė, kad palei 6 km upelio ruožo krantą turėtų būti išvalyta apie 5 hektarai.

Dienraščio žiniomis, tai gali kainuoti ne vieną šimtą tūkstančių eurų.

Anot Klaipėdos vicemero Arūno Barbšio, nusprendus valyti Smeltalės upelį, tvarkymo planuose jis buvo "padalytas" į du ruožus: nuo žiočių iki Minijos gatvės tilto ir nuo šio tilto – link aukštupio.

Būtent šiai upelio daliai buvo prašyta parengti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą.

Reikės utilizuoti dumblą

Ekspertų vertinimu, dar prieš trejus metus neatidėliojant pirmiausia reikėjo imtis išvalyti kitą ruožą – bent 300 metrų nuo upelio žiočių iki Minijos gatvės tilto, nes būtent čia situacija yra sudėtingesnė.

Ekspertai tuomet siūlė, kad prieplaukoje ir aplink ją Smeltalę reikėtų taip išvalyti, kad vandens gylis siektų 1,2 metro.

Tada jau galėtų patogiai vykti laivyba mažaisiais laiveliais.

Tam būtų reikėję iškasti dumblą iš upelio dugno, tačiau ne viskas taip paprasta.

"Kalbėta, kad iš upelio žemupio iškastą dumblą bus galima sausinti ir jį panaudoti kaip išlyginamąjį sluoksnį. Bet, atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad nemažai dumblo teks išvežti utilizavimui, nes jis užterštas. Vadinasi, žemupio tvarkymo projektas vėl brangsta ir tam atitinkamai reikės papildomai lėšų, kurios dar net nėra numatytos. Gerai bent jau, kad žinome, ką turime daryti", – teigė A.Barbšys.

Greičiau reikalai gali pajudėti, tvarkant kitą Smeltalės dalį – nuo Minijos gatvės link upelio aukštupio.

Upelis bus tvarkomas keliais etapais, abi jo dalys bus tvarkomos atskirai, tam bus parengti atskiri tvarkymo projektai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tajus

Tajus portretas
Klaipeda savo lietuvos veliava iskeite i kita fui kokia nepagarba lietuvai

Imkit ir išsivalykit

Imkit ir išsivalykit portretas
Ar mažai ten gyventojų tuose nuosavuose namuose prie Upelio gatvės? Eini ir išsivalai. Su rankytėm.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių