Quantcast

Iš dviejų Kretingos politikų prašoma priteisti 18 tūkst. eurų neteisėtai panaudotų išmokų

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos prokuratūra prašo iš dviejų praėjusios kadencijos Kretingos politikų Stepono Baltuonio ir Juozo Mažeikos priteisti rajono savivaldybei neteisėtai panaudotas išmokas.

Kaip trečiadienį informavo Regionų administracinis teismas, prokurorai iš S. Baltuonio prašo priteisti beveik 10,6 tūkst. eurų, iš J. Mažeikos  – beveik 6,5 tūkst. eurų.

Teismui pateiktame ieškinyje nurodoma, kad S. Baltuoniui nuo 2019-2023 savivaldybės administracija išmokėjo beveik 15,4 tūkst. eurų kompensaciją, iš kurios didžiąją dalį – per 13,3  tūkst. eurų, sudaro išlaidos už beveik 9,9 tūkst. litrų degalų.

Išlaidoms pagrįsti buvo teikiami kvitai – pagal juose esančius duomenis nustatyta, jog naudotasi 10 bankinių kortelių, iš kurių dvi priklauso savivaldybės tarybos nariui, o kitų asmenų vardu išduotomis kortelėmis įsipilta kuro už daugiau nei 4 tūkst. eurų.

Prokuratūra ieškinyje nurodo, kad už beveik dešimt tūkstančių litrų degalų turėjo būti nuvažiuota apie 116 350 kilometrų per savivaldybės tarybos nario kadenciją, tačiau pagal Stepono Baltuonio naudotų automobilių ridas nustatyta, kad abiem automobiliais nuvažiuota 48 154 kilometrų.

Viešąjį interesą ginanti prokuratūra ieškinyje tvirtina, kad karantino metu savivaldybės tarybos narys nurodė įsigijęs per 2,5 tūkst. litrų degalų ir patyręs 2,9 tūkst. eurų išlaidų.

Tuo metu tyrime dėl J. Mažeikos prokurorai nurodo, kad politikui per praėjusią kadenciją iš viso išmokėta 10,8 tūkst. eurų, iš kurių 9,7 tūkst. eurų sudarė išlaidos už kurą.

Ieškinyje nurodoma, kad karantino metu minėtam savivaldybės tarybos nariui buvo kompensuota 1,6 tūkst. eurų už išlaidas kurui. Karantino metu savivaldybės darbas buvo organizuojamas nuotoliniu būdu, asmenų susitikimai, susibūrimai, vieši renginiai buvo draudžiami arba ribojami.

Teismui pateiktame ieškinyje nurodytos savivaldybės tarybos nario naudotos transporto priemonių ridos, kuro sąnaudos ir konstatuota, kad didžioji dalis išmokėtos sumos laikoma nepagrįstu, nesąžiningu praturtėjimu.

Pasak prokuratūros, degalų pylimai „nepagrįstai dideliais ir neprotingais, prašomais kompensuoti degalų kiekiais“, degalų pirkimo dažnumas, mokėjimai grynaisiais pinigais „akivaizdžiai neatitiko protingo žmogaus elgesio standarto ir patvirtina nesąžiningą elgesį gaunant išlaidų kompensaciją“.

Prokuratūra prašo teismo priteisti iš Juozo Mažeikos beveik 6,5 tūkst. eurų Kretingos rajono savivaldybės administracijos naudai bei 5 proc. metinių palūkanų nuo priteistos sumos, šį sprendimą taikant nuo bylos iškėlimo teisme iki sprendimo įvykdymo.

Prokurorai iki šiol buvo pateikę keliolika civilinių ieškinių už daugiau nei 180 tūkst. eurų dėl išlaidų panaudojimo.

Atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Jonavos, Lazdijų, Prienų, Šilutės, Varėnos, Ukmergės, Ignalinos, Pasvalio, Tauragės, Kretingos, Mažeikių, Radviliškio, Telšių, Joniškio, Akmenės rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

Tuo metu STT atlieka 25 ikiteisminius tyrimus dėl 25 savivaldybių galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo: Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Alytaus, Utenos, Ukmergės, Kretingos, Ignalinos, Mažeikių, Šilutės, Jonavos, Lazdijų, Pasvalio, Prienų, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Tauragės, Zarasų, Akmenės rajonų ir Birštono, Marijampolės, Neringos, Pagėgių, Druskininkų savivaldybėse.

Teisėsaugos tyrimai pradėti po to, kai viešinti galimus piktnaudžiavimo savivaldybių tarybų narių išmokų atvejus pradėjo visuomenininkas Andrius Tapinas, inicijavęs akciją „Skaidrinam“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

com

com portretas
Įdomu, kaip savivaldybės vadovai, atsakingi už skaidrią apskaitą savivaldybėje leido, o apskaitos darbuotojai nekontroliavo lėšų panaudojimo teisėtumo ?? Ar nė vienas nematė, kokiais pirminiais dokumentais remiantis būdavo išmokami pinigai. Gal jie čia turėjo būti atsakingi ? O čia, kaip Humoro vakaras: didysis kontrolierius A. Tapinas atskleidė pačius pačiausius vogimo atvejus. Dabartinėje realybėje: juk Lietuvoje pavogtas, praloštas, pasisavintas milijonas jau ne nuodėmė.

varguoliai tie kretingiškiai,

varguoliai tie kretingiškiai, portretas
štai neringoje tokia makalauskienė net neturėdama automobilio, už saliarką sugebėjo nučiulpti daugiau nei 18'000 euriukų ir toliau varo ... tad auginkit raumenis ...

Anonimas

Anonimas portretas
Pavogtu ! ne priteisti o KONFISKUOTI ir lauk is DARBO !!! cia DURNIU LAIVAS gaima taip elgts DDDDDDD
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių