Quantcast

Plungės ligoninės viešųjų pirkimų byloje nuteistam verslininkui – beveik dvigubai mažesnė bauda

Lietuvos apeliacinis teismas beveik dvigubai sumažino baudą už padėjimą piktnaudžiauti vykdant viešuosius pirkimus Plungės ligoninėje nuteistam verslininkui Tadui Baniui.

T. Baniui bauda sumažinta nuo 48 tūkst. eurų iki 27,5 tūkst. eurų, ketvirtadienį pranešė teismas.

Trijų teisėjų kolegija taip pat atmetė už piktnaudžiavimą tarnyba, vykdant Plungės rajono savivaldybės ligoninės viešuosius pirkimus, ir apgaulingą finansinės apskaitos tvarkymą nuteisto buvusio ligoninės specialisto Edvardo Bieronto apeliacinį skundą. Jam už padarytas nusikalstamas veikas paskirta 65 tūkst. eurų bauda ir penkeriems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

T. Banys nuteistas už tai, kad padėjo šiam specialistui piktnaudžiauti tarnyba bei apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą.

Taip pat iš nuteistųjų solidariai priteista atlyginti ligoninei padarytą daugiau nei 43 tūkst. eurų žalą, atsiradusią įsigijus medicinines prekes iš viešuosius pirkimus laimėjusios faktiškai E. Bieronto valdomos įmonės, kurios formaliu vadovu buvo T. Banys.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismo išvados dėl E. Bieronto ir T. Banio dalyvavimo darant nusikaltimus, jų kaltės ir nusikalstamų veikų kvalifikavimo yra teisingos ir pagrįstos išnagrinėtais įrodymais.

„Apeliaciniam teismui nekilo abejonių, kad E. Bierontas buvo faktinis įmonės vadovas: jis sprendė veiklos, disponavimo piniginėmis lėšomis klausimus, pateikdavo finansinius dokumentus pasirašyti T. Baniui, atlikdavo mokėjimo nurodymus, išgrynindavo įmonės pinigus. Todėl jis, kaip ir formalus įmonės vadovas T. Banys, yra atsakingas už tinkamą įmonės buhalterinės apskaitos organizavimą“, – rašoma teismo pranešime.

Byloje esantys įrodymai taip pat patvirtina, kad T. Banys suprato, jog, įgydamas įmonę savo vardu, bet realiai leisdamas veiklą vykdyti E. Bierontui ir žinodamas apie E. Bieronto daromus pirkimus ir pardavimus ligoninei, padėjo E. Bierontui piktnaudžiauti tarnyba.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad nuteistajam E. Bierontui už padarytus nusikaltimus paskirtos bausmės – baudos nei rūšimi, nei dydžiu nėra aiškiai per griežtos ir nėra pagrindo jų švelninti. Tačiau konstatuota, kad T. Baniui už pagalbą piktnaudžiaujant tarnyba paskirta 43 tūkst. eurų bauda yra neteisinga.

T. Banio vaidmuo, darant nusikalstamą veiką, nebuvo pagrindinis, jis pats nepiktnaudžiavo tarnyba, o tik padėjo E. Bierontui ja piktnaudžiauti.

„T. Banio vaidmuo, darant nusikalstamą veiką, nebuvo pagrindinis, jis pats nepiktnaudžiavo tarnyba, o tik padėjo E. Bierontui ja piktnaudžiauti. Tai akivaizdžiai mažina T. Banio veiksmų pavojingumą. Be to, nuteistasis T. Banys teisiamas pirmą kartą, dirba, per laikotarpį nuo nusikaltimo padarymo nepadarė jokių naujų pažeidimų. Visos šios aplinkybės teigiamai apibūdina nuteistojo asmenybę“, – nurodoma Apeliacinio teismo nuosprendyje.

Lietuvos apeliacinio teismo verdiktas įsiteisėjo iškart, tačiau jis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Bylos duomenimis, įmonė medicinines prekes ligoninei pardavė gerokai brangiau nei jas ligoninė būtų galėjusi įsigyti pati iš pirminio tiekėjo. Skaičiuojama, kad tokiu būdu nuo 2019 metų rugsėjo iki 2020 metų rugsėjo ligoninei padaryta daugiau nei 43 tūkst. eurų turtinė žala.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendžio dalis dėl žalos atlyginimo palikta nepakeista, todėl nuteistieji Plungės rajono savivaldybės ligoninei turės atlyginti daugiau nei 43 tūkst. eurų žalą.

Byloje dėl sveikatos apsaugos sektoriaus viešųjų pirkimų pernai liepą E. Bierontas tai pat pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo.

Sutikęs su Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro argumentais, teismas skyrė vyrui 7 tūkst. eurų baudą bei atėmė teisę trejus metus dirbti darbą valstybės tarnyboje.

Šis baudžiamasis įsakymas apskųstas nebuvo ir įsiteisėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių