Quantcast

Advokatas G. Danėlius: apie STT karininko neteisėtus veiksmus geriau niekam nepranešti

Garsių bylų advokatą Giedrių Danėlių prokuratūra prašo pripažinti kaltu byloje dėl galimo neteisėto poveikio buvusiam Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriui Žydrūnui Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei bei laikinai atimti teisę verstis advokato praktika.

Generalinė prokuratūra prašo pripažinti G. Danėlių kaltu pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už galimą neteisėtą informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimą ar panaudojimą, galimą piktnaudžiavimą, taip pat galimą grasinimą valstybės tarnautojui ir trukdymą pareigūno veiklai bei skirti teisininkui 75 tūkst. eurų baudą.

Atsižvelgdamas į tai, kad galimas nusikalstamas veikas G. Danėlius padarė atlikdamas advokato pareigas, valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Rimas Juodis kartu su bausme D. Danėliui prašo paskirti ir baudžiamojo poveikio priemonę – teisės versti advokato praktika atėmimą penkerių metų terminui.

G. Danėlius gynė šią savaitę Apeliacinio teismo politinės korupcijos kalėti šešerius metus nuteistą buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, taip pat Aukščiausiojo Teismo dėl prekybos poveikiu visiškai išteisintą Anykščių merą Kęstutį Tubį.

G. Danėlius ir su juo kartu teisiami dar du advokatai bei verslininkas savo kaltę ir per tyrimą, ir teisme neigė.

„Kaip aš maniau, kad nelabai apskritai buvo pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą arba reikšti įtarimus, negaliu kažko kito pasakyti ir dabar. Kaltinimus, visų pirma, reikia suprasti, nelabai jie suprantami ir dabar. Nebuvo pagrindo nei ikiteisminiam tyrimui, nei kaltinimams“, – BNS sakė advokatas G. Danėlius.

Jo ir dar dviejų advokatų – Dainiaus Barono ir Valdo Rakausko – bei verslininko Antano Petrošiaus baudžiamąją bylą šią savaitę baigė nagrinėti Vilniaus apygardos teismas. Bylą išnagrinėjusi teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė išėjo rašyti nuosprendžio ir jį skelbs vasario 15 dieną.

Nemato nieko nusikalstamo

Bylos duomenimis, 2020 metų pradžioje, siekiant, kad ikiteisminis tyrimas dėl Nacionalinio kraujo centro būtų nutrauktas, kaltinamieji esą bandė paveikti STT pareigūnus, informuodami tarnybą apie perimtus konfidencialius tarnybinio pobūdžio duomenis bei privačią informaciją apie vieno iš pareigūnų asmeninį gyvenimą. Tyrimą Kraujo centro byloje atliko aukščiau minėta tyrėja V. Kerbelienė, šiame tyrime įtarimai buvo pareikšti verslininkui A. Petrošiui, o buvusi Nacionalinio kraujo centro vadovė Joana Bikulčienė kaltinama piktnaudžiavimu. Jų byla teisme nagrinėjama iki šiol.

G. Danėlius sako, kad Korupcijos prevencijos įstatymas numato, kad apie galimai pareigūnų neteisėtus veiksmus ir veiksmus privaloma pranešti prokuratūrai arba STT.

„Tą ir padariau“, – BNS sakė G. Danėlius. Jis pridūrė, kad pranešimą pateikęs asmuo yra saugomas, o, jo manymu, galimai neteisėtus veiksmus atlikęs STT darbuotojas turi išskirtinę apsaugą.

„Apie STT karininko neteisėtus veiksmus geriau niekam nepranešti“, – BNS sakė advokatas.

Kritikuoja kaltinimus

Advokatą V. Rakauską prokuroras prašo pripažinti kaltu dėl galimo neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ar panaudojimo, grasinimo valstybės tarnautojui ir piktnaudžiavimo. Šiam teisininkui siūloma skirti 50 tūkst. eurų baudą.

Toks kaltinimas ydingas, braška per siūles, nėra įrodymų.

Atsižvelgdamas į tai, kad V. Rakauskas nusikalstamas veikas galimai atliko pasinaudodamas savo advokato profesija, prokuroras prašo šiam teisininkui teisę verstis advokato praktika atimti ketverių metų terminui.

Advokatą D. Baroną kaltintojas prašo pripažinti kaltu pagal tokius pat Baudžiamojo kodekso straipsnius, kaip ir jo kolegą V. Rakauską, ir skirti jam 25 tūkst. eurų baudą. Siūloma advokato praktika uždrausti verstis trejus metus.

Šiuos advokatus teisme gynę kolegos advokatai – Remigijus Merkevičius bei Raimundas Jurka – taip pat, kaip G. Danėlius, kaltinimus kritikuoja.

„Toks kaltinimas ydingas, braška per siūles, nėra įrodymų, kad D. Baronas būtų informuotas apie informaciją. Tenka gintis nuo kaltinimų, paremtų subjektyviomis interpretacijomis, kaltinimo dokumentai paneigia vienas kitą“, – baigiantis bylai kalbėjo šio kaltinamojo gynėjas R. Merkevičius.

D. Baronas kaltinimas, kad supažindino V. Rakauską su konfidencialia informacija.

„Nebuvo reikalo ir prasmės supažindinti V. Rakauską“, – sakė R. Merkevičius.

Tuo metu prokuratūra sako, kad neva buvo du susitikimai ir visi keturi kaltinamieji juose dalyvavo.

„D. Baronas ir G. Danėlius vos vieną kartą buvo susitikę, A. Petrošius nedalyvavo“, – sakė D. Barono gynėjas R. Merkevičius, prašydamas išteisinti savo ginamąjį dėl visų jam pareikštų kaltinimų.

V. Rakauską gynęs advokatas R. Jurka sako, kad kaltinimas jo klientui netinkamai suformuluotas, jis yra ydingas.

2020 metų balandį STT skelbė, kad prielaidomis apie neteisėtus STT veiksmus siekiama nukreipti dėmesį nuo esmės – šantažo, kuriuo siekta nutraukti STT vykdomą tyrimą dėl Nacionalinio kraujo centro.

„STT atsakingai pareiškia, kad teiginiai, jog šia byla bandoma nuslėpti neteisėtus STT veiksmus, yra niekuo nepagrįstos prielaidos, siekiant nukreipti dėmesį nuo esmės – grasinimo, reikalaujant priimti norimą sprendimą, kad STT atliekamas ikiteisminis tyrimas vienam iš įtariamųjų būtų nutrauktas“, – tada skelbė STT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TEMIDE

TEMIDE portretas
SITA MYZALA IS 38 VIDURINES REIKIA KUO GREICIAU IZOLIUOTI NUO VISUOMENES

Anonimas

Anonimas portretas
bet kažkas tai turi tikrint ar teisyngai atlieka pareigas vilkintys juodus chalatus,o gal jie dievai laisvoi lietuvoje .

anonymui

anonymui portretas
vila teneifėj - tai karpavičiaus? O dabar kieno - teismo sprendimu ne karpio ir ne buvusios. Tai jie gviešėsi svetimos nuosavybės.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių